El merjem engedni a kutyámat sétálás közben?
Neked, kell tudnod. Ha a kutyád 100%-an behívható akkor miért ne?
Először engedd el egy kevésbé forgalmas, biztonságosabb helyen.
Egyébként én is nagyon féltem először elengedni a menhelyről hozott kutyánkat, de elengedtem. Először úgy, hogy össze kötöttem a másik kutyámmal, mert tudom hogy ő sose megy el. Mostmár egyáltalán nem félek elengedni, szemmel kell tartani és nem lesz gond.
Vegyél egy hosszú, 10 méteres pórázt és azzal gyakoroljatok egy nyugodt helyen, ahol elég nagy a tér a rohangáláshoz, nincsenek fák, bokrok. Ha elsőre nem jönne rá tudsz segíteni a pórázzal, vagy kezdj el futni az ellenkező irányba. Amikor odamegy, mindig kapjon jutalomfalatot.
A behívás egy nagyon kemény meló, ne kezdj hozzá póráz nélkül, mert valóban megeshet, hogy megiramodik a kutya. A tanításhoz sok infót találsz a neten, itt is rengeteg kérdés volt már a témában.
Ha félsz attól, hogy a kutyád nem jön vissza, az baj. Semmiképp se engedd el úgy, ha úgy érzed, félsz, hogy nem jön vissza, mert a kutya ezt megérzi. Én soha nem tartottam attól, hogy nem jön vissza, épp ezért soha nem is ment messzire egyik kutyám sem.
Ha úgy érzed, nem tudod elnyomni ezt az érzést, akkor mindenképpen először zárt területen vagy hosszú pórázon engedd el.
Egyébként, honnan van és mennyi idős? Csak azért, mert pl egy még kölyök kutyát az ember magabiztosabban engedhet el, mint egy már felnőtt, esetleg kóbor múlttal rendelkező kutyát.
Szerintem ez kicsit butaság, hogy csak akkor engedd el, ha tökéletesen hallgat rád. Mindig lesz új helyzet, amiben nem lehetsz 100%-ig biztos, hogy engedelmes lesz a kutya.
Én is úgy csináltam, hogy először otthon gyakoroltuk a behívást. Aztán párommal ketten vittük le a kutyát és egy teljesen félreeső helyen engedtük el.
Ezt hamar meg is tanulta. Ha nincs a közelben kutya-macska, akkor jobban tud koncentrálni és úgy hamar megtanulja, hogy mit vársz el tőle. Ha más kutyák is vannak a környéken, az már komplikáltabb. Volt már olyan, hogy játszottunk a kutyánkkal és a semmiből jött egy másik eb, és neki is rontott a miénknek. Úgy kellett őket szétszedni. :S
Pontosan ezért, eleinte tényleg csak kutya mentes helyen gyakoroljatok, az a biztos!
Köszönöm az eddigi válaszokat! Megfogadom a tanácsokat!!!
A kutyám 2 éves, tenyésztőtől van és tele van energiával. Ezért lenne jó, ha sétakor el merném engedni, mert akkor kitombolhatná magát. :)
Bíznom kell(ene) benne...először azt hiszem kipróbálom a hosszúköteles módszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!