Ki a hibás, ha egy egyébként jól tartott, batátságos jellemű kutya, a folyamatosan őt hergelő gyerekre támad?
Szerintem nincs olyan kutya, még a labrador, vagy a golden sem, amelyiket hetek alatt egy gyerek ne tudna olyan szinten feldühíteni, hogy támadjon. Kődobálással, kerítés rugdosással, stb.
Ilyenkor szerintem a gazdi nem felelős, annak ellenére, hogy felelősségre vonják.
A gazdi és a gyerek szülei a felelősek.. Egy gyereket nem lehet felelősségre vonni..
Meg lehet beszélni az ilyeneket.. A gyerekkel vagy a szüleivel.
Mondjuk ha a gyerek benyúl a kerítésen és ki van írva hogy a kutya harap. Akkor nem lehet elvileg felelőségre vonni a gazdát. Ha a kutya harap ki a kerítésen akkor meg igen..
Az első eset ugye birtok háborítás..
Az a körülményektől függ - de nem attól, hogy mi mindent csinált a gyerek a kutyával, hanem hogy hol és hogyan. A kerítésen benyúlás nagyon jó példa, de kint kell legyen a figyelmeztető tábla. Ha a kutya kiharap, kiszökik, vagy séta alkalmával van az utcán akkor bármit is csinálnak vele a kölkök, a gazdája lesz a felelős. Ugyan ez a helyzet ha családon belül történik az eset.
Arra ne is számíts, hogy egy megharapott gyerek szülei felelősségre lesznek vonva azért, mert a kölök piszkálta a kutyát. Meg kell oldani, hogy ne férhessenek egymáshoz.
Viszont állatkínzás esetén valószínűnek tartom, hogy mindkét fél megkapja a bírságot.
Sajnos mindig a kutya és a gazdája a hibás itt nálunk. Tény, hogy jóval nagyobb a gazda felelőssége, hisz neki nem szabad ilyesmire lehetőséget adnia.
Én úgy vagyok vele, hogy nem sajnálom a munkát abba fektetni, hogy megváltozzon Magyarországon az emberek szemlélete a kutyatartókról. Az emberek ne utálják a kutyákat. Ezt csak akkor érhetjük el, ha
- összeszedjük a kakit
- megneveljük a kutyánkat, úgy közlekedünk vele, hogy senkit se zavarjunk
- nem engedjük odamenni senkihez kérdés nélkül. Mindenkinek joga van félni ugyanis a kutyáktól
Ha ezeket mindenki betartja, akkor majd nem lesz olyan rossz a vélemény a kutyatartókról, mint most.
Tudom, hogy miről beszélek, mert az én kutyám is allergiás a gyerekekre + hangoskodókra. Egyszerűen nem engedem hozzájuk. Ha kertesben laknék, nyilván benádaznám a kerítést, hogy ne idegesíthessék a kutyát a gyerekek. Meg úgy egyáltalán. Kutyát nem tartok úgy, hogy bárki a távollétemben bedobhat neki akármit, amitől bármi baja lehet. Felelősséggel tartozom a kutyámért, nem?
Jah mondjuk van egy rövid történetem ami ide kapcsolódik..
Sétálunk kutyán kivételesen van póráz.. Egyszer csak jön anyuka meg a gyerek(7-8körüli). Gyerek gondol egyet és hirtelen megsimogatja a kutyát.. Mondtam neki hogy ilyen ne csináljon, mert az enyém nem valószinű de más kutyája lehet hogy tőböl leharapja a csuklóját egy ilyenért.. Erre anyuka van még felháborodva hogy mit bántjuk a gyerekét, meg hogy ő csak megsimogatta.. Mondtuk hogy lehet simogatni csak esetleg szólni kéne előre.. az lett a vége hogy mi vagyunk a bunkók a gyerek nem csinált semmi rosszat.. a beszélgetésnek ott lett vége mikor megkérdeztem hogy ha a kutya megijed és oda kap akkor ki a hibás? :..
Ha olyan a kutya, hogy nem tudni, miként reagálna egy hirtelen gyereksimire, annak ott a szájkosár. Igenis, a kutya gazdájának kell megoldania a kerítést és az utcán sétálást beton biztosra. Akkor nem lesznek ESETEK.
Nálam a közeli kocsma vendégei szerették fitogtatni az erejüket a kerítésen belül balhézó kutyáimmal.A második harapás után, mikor rájöttem az okra, hálót tettem a kerítésre.
Diesel: az hagyján, hogy gyerek ilyet csinál, de az én kutyáimat rendszeresen kis tizenéves p-csák simogatják kérdezés nélkül:O Mondjuk legalább szokják.
De az a baj, hogy az embereknek alapvetően a kutyákkal vannak ellenérzéseik, és általában őt kiáltják ki bűnbaknak. Én elcsípném a gyerek nyakát, és a szülőkkel is elbeszélgetnék, hátha lesz hatása, a kerítésre pedig tyúkkerítést (vagy mi a neve:D) tennék meg persze egy 'harapós kutya' táblát, hogy ahogy tudom bebiztosítsam magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!