A kutyám majdnem kiment az útra! Helyesen cselekedtem?
Nekem ez magas. Én abban a hitben élek hogy ha megmozdítom/megfeszítem a pórázt a kutyának közelebb kell lépnie hozzám, vagy a húzás irányába, nem pedig arra várnia hogy hanggal szóljak neki.
Ezek szerint ha helybenmaradás után visszamegyek a kutyához és elindulunk (pórázon) akkor is szólnom kellene neki, hogy vége a feladatnak és lábhoz? Ha nem, akkor magától maradnia kellene akkor is, a pórázzal jelet kap?
A helybenmaradás nem egy szabály, hanem egy feladat. Ezt is te döntheted el, hogy hogyan szeretnéd. Én helybenmaradásból is csak hanggal hívom el, mondjuk pórázt amúgy sem használok gyakorláskor.
Az hogy az úttestre nem léphet le, az viszont egy szabály. Én (és a kérdéséből ítélve a kérdező is) úgy állítottam fel, hogy csak akkor jöhet le az útra, ha én hívom. De ezek nem kőbe vésett szabályok, ha neked úgy szimpatikusabb úgy is felállíthatod, hogy a póráz jelzésére is reagáljon. Ezek a ti kapcsolatotokat alakítják, tök mindegy, hogy ki mit mond, mindenki úgy csinálja, ahogy a legjobbnak látja. A lényege végülis az, hogy a kutya ha szabadon van, akkor se menjen ki egy kapun vagy menjen le az útra. Ezt elérheted többféleképpen is.
Azt hiszem értem. Ezek szerint te az esetek 100%-ában hanggal jelzed a kutyának, hogy mondjuk átmehet az úttesten? Így érti meg, hogy ha pórázzal jelet adsz vagy ha előremész akkor sem mehet?
Én ezt lehetőség szerint nem szeretném megtanítani neki, csak megijedtem, hogy pl. ha majd a szabályzat szerint fogunk engedelmességizni (K99) és helybenmaradáskor visszamegyek hozzá, majd elindulok, akkor csak hangjelre jöhet lábhoz, amúgy maradnia kell, mert totál nem így gyakoroltuk, pedig végülis logikusnak tűnik.
Most már értem a szabály témát, csak az értelmét nem igazán látom, mert ha a kutya megvárja míg odaérek folyton szólnom kell neki hogy jöjjön ahelyett, hogy magától jönne velem még akkor is, ha pórázon van és tovább tudnám vezetni. Biztos azért magas ez, mert ez az első saját kutyám akit komolyabban is szeretnék képezni, az összes többi elé nem állítottam ilyen elvárásokat, szóval ez nekem még új. De elismerem, hogy így biztonságosabb.
De vissza a helybenmaradáshoz, mert kérdésem van. :)
Azt tudom hogy vissza kell menni a kutyához, csak azt nem, hogy ezt követően ha elindulok kell neki lábhoz parancsot adni, vagy alapból jönnie kell velem? Nálatok hogy volt?Itthon gyakorlunk mert egy betegség miatt várnunk kell a sulival, viszont nem szeretném összezavarni a kutyát.
Igen, helybenmaradásnál elhíváskor kell a lábhoz parancs.
És igen, az is igaz, hogy az úttestnél vagy kapunál mindig szólni kell neki, hogy jöjjön, pórázon is, de ez engem nem zavar. Ízlések és pofonok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!