A kutyám sétáltat engem! Mit tegyek?
8 hónapos nagytestű kan kutyáról van szó. Kb. egy hónapja csinálja azt, hogy minden bokorhoz odahúz, rohangál keresztbe-kasba az úton,és a séta alatt egyetlen parancsszót sem vesz figyelembe, bármit mondok neki. A kapun még hagyja, hogy én menjek ki előbb, de onnantól kezdve tesz rám magasról. Itthon tökéletesen megcsinál minden feladatot, a gond akkor kezdődik, mikor ki megyünk az utcára. Mintha ott sem lennék, úgy viselkedik. Szó szerint ő sétáltat engem.
Hogyan lehetne erről leszoktatni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Először is, mennyit sétálhat a kutya szabadon? Csak a pórázos séták nagyon kevesek, így állandóan fölös energiái lesznek a kutyának, amitől frusztrált lesz. Persze, hogy ezt így kompenzálja.
Ahhoz, hogy megszüntesd a problémát, nem kell parancsszavakat mondanod neki, mert ha azokat nem tartatod be, azzal csak a te tekintélyed csökken a szemében. Egyszerűen mikor a kutya leelőz téged, lendületesen, szó nélkül fordulj meg és indulj el pont az ellenkező irányba és erősen rántsd magad után. Mindig, mikor nincs a válla egy vonalban a lábaddal, fordulj meg és tegyél meg legalább 5-6 métert, mielőtt visszafordulsz. Ha következetes vagy, pár nap alatt teljesen elmúlhat ez a viselkedés. Persze ehhez tényleg az is kell, hogy kellően lemozgasd a kutyát!
Köszönöm szépen a választ, ment a zöld!
Sajnos nem mindig tudom szabadon engedni, mert itt nincs kutyafuttató, se bármi ilyen célra szolgáló hely. Egy erdős-parkos részen szoktam őt elengedni, de ezt csak akkor tudom megtenni, ha nincsenek ott gyerekek.(Nem bántaná őket, de mivel nagytestű, félnek tőle a kicsik) Ezért séta előtt itthon szoktunk rongyozni, labdázni, futkározni, mivel a kert szerencsére jó nagy, így itthon is tudom fárasztani. Bár tudom hogy ez nem olyan jó, mintha kint tudnám mindig szabadon engedni, de ami tőlem telik, azt megteszem..
Érdemes lenne más kutyásokkal találkozni. Nem sok olyan dolog van, ami annyira lefárasztana egy fiatal kutyát mint az, hogy a fajtársaival játszhat, kommunikálhat.
A későbbiekben, 3-4 hónap múlva el lehet kezdeni vele több sportot is, frisbee-t, agility-t, amik szintén remekül fárasztják. Engedelmes feladatokra, trükkökre már most is taníthatod, ez hatékonyabb és eredményesebb is, mint a fizikai lemozgatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!