Mudi gazdik! Lehetne egy pár kérdésem?
Szeretnék feltenni egy pár kérdést a fajtával kapcsolatban :) illetve várom tapasztalatokat is !
Először is alpjába véve milyen kutya szemilyisége úgy álltalában? hajlamos kóborolni? Mennyire engedelmes póráz nélkül ? nen kezd séta közben nyomot követni? bár erre a fajtára nem jellemző ugye? Mire figyeljek vásárláskor? stb.... előre is köszi :)
hali
februárban lesz 15 éves a mudim :)
az én kutylim egy nagyon vidám és játékos személyiségű kutyus, amikor még fiatalabb volt rengeteget játszottunk. ez a természete a mai napig megvan. ugyanolyan játékos kutyus, mint régen.
az enyém sose kóborolt. vagyis de. olyan 2-3 éves korában kénytelenek voltunk megkötni, mert macska módra átmászott a kerítésen a szomszéd kutyájához játszani. ezen kívül nem kóborolt el sose.
pórázt én csak a faluban és a főút mellett alkalmaztam amíg kijártunk. egyébként ez teljesen nevelés kérdése. nálunk egyáltalán nem is kellett volna a póráz, mert max 50-100 méternyire távolodott el tőlünk.
nem követ nyomot séta közben, mivel nem vadász, hanem terelő/pásztorkutya.
vásárláskor azt figyeld, hogy diszplázia szűrt szülőktől legyen, diszplázia szűrt kiskutya. illetve, hogy megbízható, neves tenyésztőtől vedd a kutyust akik garantáltan mudit adnak el. sok hirdetésben látok mudinak hirdetett kiskutyát, ami nekem erősen keverék szagú (mondjuk én a keverék kutyusokat jobban szeretem, mint a fajtatisztákat...de a hirdetésben akkor se fair mást írni, mint ami a valóság)
nekem anno szüleim Matyóka Katalintól vették, a Többsincs kennelből.
3 mudi gazdája vagyok: amiket te kérdezel annak nagyjából semmi köze ahhoz, hogy milyen fajta a kutya. Csak nevelés kérdése.
Egygazdás terelő kutya, szóval hajlamos a feltétlen engedelmességre de ha nem teszel érte semmit akkor ugyanolyan problémás lesz mint más kutyák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!