Ha klikkerezek, le lehet tenni a BH vizsgát?
Lehet, hogy ez most hülye kérdés, de még nem tudok szinte semmit a BH vizsgáról, úgyhogy nézzétek el nekem :) Csak annyit, hogy az engedelmességi vizsgák finomabb változata. Tehát, ha klikkerrel tanítok, attól még belevághatunk? Nem kizáró ok ez? És ha letehetjük a vizsgát, akkor ott is alkalmazhatjuk a klikkert?
És K99 vizsgákkal mi a helyzet?
És mit tudtok mondani ezekről a vizsgákról? Érdemes letenni őket?
Engedelmes vizsgán nem szabad jutalmazni. Se a BH-n, se a K99-en. Innentől kezdve irreleváns, hogy milyen módszerrel tanítottad meg neki a feladatokat.
Akkor érdemes letenni ezeket a vizsgákat, ha van hozzá kedved. Hobbi. Bizonyítás magadnak és az ismerőseidnek.
Én csak klikkerrel tanítottam a kutyámat, mindig ezt a tanítási elvet követtem. Idén tavasszal a cél a BH III, Obed. 1. osztály, K99 E/7 és Ü/6. Az alacsonyabb vizsgák már mind megvannak.
Még a komoly munka kutyások is használnak klikkert világszerte. Épp most ősszel volt Suszter Ferinek egy klikkeres szemináriuma. Egyszóval tökéletesen fel lehet készíteni klikkeres tanítással bármelyik kutyát bármilyen engedelmes versenyre. De a klikker csak a tanítás részhez kell! Ha a kutya már tudja az adott feladatot, el lehet hagyni, nem kell élete végéig nyomogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!