Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ők fajtatiszták lehetnek?

Ők fajtatiszták lehetnek?

Figyelt kérdés
[link]

2013. jan. 6. 13:48
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
47%

16-os. A hölgy szukája inkább elszökik, de akkor is udvaroltat, ezért szoktak elvinni kanhoz, hogy akkor legalább fajtatiszta kölykök legyenek, akiket annak rendje, és módja szerint felnevelnek, oltatnak, féregtelenítettnek, és nagyjából önköltségi áron továbbadják őket, hogy ne kelljen jó falusi módjára téglával agyonverni a nem kívánt csöppségeket. Ahhoz meg nem kell nagy szakértőnek lenni, hogy az ember lássa, hogy egy kutya (pláne egy spániel) szép, vagy sem. A magyar korrupt bírák rendre olyan kutyákat hoznak kis fajta győztesnek a showkon, hogy az ember esze megáll, és utána annak a szar kutyának a kölyke 300 ezer, tökéletesen mindegy, hogy a kölyök jól néz-e ki. Mert ugye az sem feltétlenül biztos, hogy két ugyanolyan párosításból, mind a 12-16 kutya ugyanolyan minőségű lesz. Valahogy az árban ez mégsem érvényesül. Akinek erre van pénzze, fizessen. Én jobban bízom a saját ítéletemben, mikor látom az anyát, az apát, és látom hol nevelkedtek a kölykök, tiszták-e, milyen tápot esznek, stb...

A vissza vivősdit úgy értettem, hogy hallottam olyanról szakmai körökben, hogy megvett egy kutyát 100 ezrekért, és mikor félév után kiderült, hogy szar kutya lett belőle, akkor visszavitte a tenyésztőhöz. Akkor most ki a jobb? Lehet, hogy az ő kutyái jobb eredményeket érnek el a bemutatókon, de nekem olyan helyről nem kellene kutya, ahol úgy tartják őket, mint a haszonállatokat. Én ezt nem támogatom. Kiállításra nem akarom vinni, akkor minek nekem drága kutya?

2013. jan. 9. 05:21
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

21-es:

Létezik ám olyan, hogy ivartalanítás. Ha csak valaki azért fialtatja a szukáját, mert egyébként megszökne és felcsináltatná magát, az enyhén szólva is... bizarr. S nekem ne jöjjön senki azzal, hogy mert az ivartalanítás drága... egy egészséges kiskutya is drága, amennyiben a gazda feltett szándéka, hogy mindent megad az anyának, hogy az ne menjen tönkre a folytonos fialástól... mert akkor, gondolom, minden tüzeléskor elviszik a szerencsés kanhoz, nehogy megszökjön. xD

Egy tenyésztőnél pedig ugyanúgy elmehetsz a kicsiket megnézni, látod, milyen helyen vannak, minimum az anyát megnézheted, megnézheted, mit esznek, tiszták-e stb. Szóval azon kívül, hogy nem akarsz a kutyáért fizetni, valójában egyik indokod sem lehet helytálló. Szerintem a tenyésztés az, ha valaki abból a célból hoz le almokat, hogy a fajtán belül minél jobb küllemű és vézenű, a standardot minél inkább megközelítő egyedeket hozzon létre, így javítva az állományt. Ehhez fontos a törzskönyv, hogy az állomány alakulása, a párosítások eredménye nyomonkövethető legyen. Számomra mindenki más, aki nem ebből a célból hoz le almokat, szaporító. Ez egy hobbi, Magyarországon nem igazán lehet megélni belőle, mivel itthon feleannyiért sem lehet a kutyákat eladni.

17-es: ha ajánlasz valamit, nem baj, ha tudod, hogy írják... standard.

2013. jan. 9. 06:43
 23/30 anonim ***** válasza:
54%
Sok mindenben igazad van előttem szóló, de... A hobbi, nem kell, hogy a megélhetést biztosítsa!!!!! -és az sem igaz, csak összefüggés, hogy a "nagy" tenyésztőt az vezérli, hogy az egyed milyen, hanem az, hogy minél több pénzt kapjon érte. Ezért kapnak hajba a minél jobb kiállítási eredményen, ezért viszik olyan országokba, olyan kiállításra bíráltatni, ahol csak az az egy kutya áll versenyben! PL.: MKSZ kiállítás! Vagy dél keleti országok! Én azt tartom tenyésztésnek, ha saját állományt tud felmutatni, és azzal tenyészt, nem pedig vesz egy "jó" szukát és azt elleti, majd rendszeresen minden kiskutyát elad, mert a pénzért csinálja, és nem hobbiból. Az a tenyésztés, mikor egy saját vonallal rendelkezik, és azok is jó kutyák!- A spánielt elletőt védelmezőnek!- hogy ne szökjön el? Hát ilyet, egy naiv valaki bevehet, de aki egy kicsit is ismeri a kutyákat, az nem vesz be ekkora marhaságot! Azt kellene néhány embernek megmagyarázni, hogy a kutya és az ember között mi a különbség, és akkor szégyellnék magukat, hogy ekkora blődséget állítanak!
2013. jan. 9. 07:52
 24/30 anonim ***** válasza:
47%
Ehhez csak annyit fűznék hozzá: ha nem kitűnő minőségű a kutya, hiába van egyedül a mezőnyben, akkor sem kapja meg az xy címet. Másrészt, ha ezeknek a plusz erőfeszítéseknek is benne lenne az ára a kölykökben, akkor annyiba kerülne egy kiskutya, mint külföldön... háromszor annyiba, mint itt. :)
2013. jan. 9. 08:17
 25/30 anonim ***** válasza:
47%
17: nem mondtam h kötelező a pom-pom meg a zokni, csak h nem jó ha nincs. Nekünk pl ezért volt olcsó a TK-s nyertes szülős kölykünk anno.
2013. jan. 9. 12:28
 26/30 anonim ***** válasza:
66%

Ginira, hatalmas tévedésben élsz, ha elhiszed, hogy tényleg a legszebb, legjobb kutya nyer. Nyugodt lehetsz, hogy a nagy versenyeken a vidéki suttyónak semmi esélye, a fajta győztes címet úgy is a neves kennel szar kutyája nyeri meg. A törzskönyvben meg hiába bízol, mint mondtam, láttam már 2 különböző kutyát ugyanazzal a törzskönyvvel indulni. De a kereskedő sem csinál problémát belőle, ha nincs törzskönyv, sőt ha van, néha akkor is ad neki másikat. Aztán ha véletlenül visszakerül a kutyus az országba, bizony benne van a pakliban, hogy valamelyik testvérével, vagy más családtagjával keveredik össze. Ha az ország erkölcsi helyzete rossz, akkor a MEOE egy hatalmas tragédia. De akinek megnyugvást nyújt, hogy a kezében tarthatja a törzskönyvet, nem akarom elvenni a kedvét ettől. Mindenesetre, én ezért nem adok pénzt.

Aki elolvassa az előző kommentjeimet, nem gondolhatja, hogy naív vagyok... Épp hogy szkeptikus vagyok a nagy TK mániával szemben, mert pontosan tudom, hogy az egész MEOE a korrupció, és a lehúzás melegágya. Undorító szervezet, megérdemelné, hogy megszüntessék a francba, és tisztalappal újat indítsanak. Csak ők tehetnek róla, hogy a törzskönyvezés kiment a divatból. Nagyon értékes vérvonalak mennek kárba, tisztában vagyok vele. Ha most 10 évvel ezelőtt lennénk, nekem is törzskönyves kutyám lenne, de ma már nem hiszek ebben az egészben.

Az ivartalanítás meg nem pénz, hanem érzelmi kérdés. Most, hogy már nekem is van egy szuka kutyusom, eszem ágában sincs ivartalaníttatni, de a spánielt sem lennék hajlandó. Nem a pénz miatt, hanem azért, mert szeretném, hogy ha majd ők nem lesznek már, a kölykeikben tovább éljenek. Én tök megértem, hogy ha már úgy is vannak kölykök, legalább fajtatiszták legyenek. Nem hiszem, hogy a 25 ezerből olyan sok maradt volna neki (az első oltást még ő adatta be). A kölykök, és a szukák is drága (Chicopee) tápot kaptak, nem is tudná letagadni, mert ugyanoda járunk tápért. De mondom, ha ti hisztek a mesékben, vegyetek 80 ezerért spánielt, hirdetnek annyiért is. Én ilyennek szeretem. Érdemes ellátogatni egy két kiállításra, és fülelődni. Hallottam én már olyant, hogy a gazda panaszkodott a kutyájára, hogy nem szép a harapása, meg hogy az apja szebb kutya volt, mire vissza kérdeztek, hogy "Azért szeretitek?". És ez nem egyedi eset. A 6 hónapos kutyát is visszaviszik, hogy nem tetszik. Milyen ember az ilyen? Hát csak tenyésszék a kutyákat, én szeretni vettem, nem tenyészteni.

2013. jan. 9. 19:24
 27/30 A kérdező kommentje:

Azért nem kell itt össze veszni a TK-n! Mindenki onnan vesz ahonnan akar. Igaza volt egy válaszolónak mert tényleg nem valami szépek meg a fejük is más. Nekem pedig szép rajzos kutya kell! De nálam sem kikötés a tk..mert én is csak családi kedvencnek akarom és én ivartalanítatom is.

Amúgy ezzel én sem értek egyet, hogy ha a szuka tüzel már vinni kell pároztatni. Ha ezt minden évben 2x el játsza pihentetni se hagyja a kutyát..az egy dolog, hogy jó élete van..hogy megkap mindent. De túl elletet kutyáknak és rengeteg betegség van. Ha évente 1x elletné még azt mondanám oké tűrhető de így nem.. na meg szökés ellen be lehet zárni pár napra :)

2013. jan. 11. 17:29
 28/30 anonim ***** válasza:
A kutyáknak a hétköznapokban leküzdhetetlennek tűnő akadályok tüzeléskor, és szilveszterkor bizony nem jelentenek problémát. Nem kell ennyire leragadni ezen az elletés dolgon. Nem a bíróságon vagyunk, hogy a kutya kölyökkorától kezdve ecseteljem, hogy mit csinált vele a gazdája. A nőci felelős állattartó, persze nem egy állatorvos, de az alapokkal tisztában van. Egyébként nem is rugóztam volna annyira a kérdésen, ha egyesek nem jönnek mindjárt a "szaporítós" dumával. Mindkét világban van ilyen, meg olyan ember is. Törzskönyv nélkül is lehet fajtatiszta, kiállítási "minőségű" kutyát venni, és a törzskönyvesek között is van szar kutya. Mindenki döntse el maga, mit csinál.
2013. jan. 11. 20:42
 29/30 anonim ***** válasza:
Még egyszer a berni színéről! NEM HIBÁS A KUTYA, HA NINCS ZOKNI, FAROK POMPON, HA NEM SZIMMETRIKUS A FEJ RAJZOLAT!!!! CSAK AJÁNLOTT! Ha nincs, akkor sem érték csökkent. Ha TK.- s, ennek hiánya miatt, nem okoz értékcsökkenést!
2013. jan. 12. 08:25
 30/30 A kérdező kommentje:
Végül nem hoztam bernit. Menhelyi kutyus mellett döntöttem. :)
2013. febr. 23. 16:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!