Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tudnám 100%-osra...

Hogyan tudnám 100%-osra fejleszteni a behívást?

Figyelt kérdés

12 napja van nálam a kutyus, felnőtt.

A behívás többnyire már megy. De sokszor nagyon lassan jön vissza, mert közben még szimatolva kóvályog. Ilyenkor többször kell neki szólni, de azért visszajön. Ebben az esetben jutalmazzam hogy visszajött, vagy sem?

Illetve néha rájön az 5 perc, és csak szalad el tőlem, hiába hívom, a füle botját sem mozdítja, úgy kell elkapnom.

Egyébként nagyon jóban vagyunk, mindenhova követ, többnyire le sem veszi rólam a szemét. Csak hát a sok inger meg a sok izgalom a mi kint van... Nehéz így rám figyelnie.

Szeretném gyakran elengedni a pórázról hogy nyugodtan futkározhasson meg más kutyákkal játszhasson, de amíg ezt nem tanultuk meg tökéletesen, nem nagyon lehet.

2013. jan. 2. 13:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Én nem tartom az utolsó előtti válaszolót prolinak, sem parasztnak, viszont nem hiszem, hogy a táska/egyéb tárgy hozzávágása itt célravezető.

Az első és ez a hozzászólás is nekem úgy tűnik, mintha "féltükörsulisok" mondanák vissza, amit a kikvezen vagy máshol hallottak anélkül, hogy igazán magukévá tették volna a módszert.

12 nap az még nem sok.

De mivel a történet feltehetően több sebből vérzik, én a fő problémát abban látom, hogy nem csak a behívás tanításával és betartatásával nem vagy tisztában, hanem úgy egyáltalán azzal, hogy milyen módon kommunikálhatsz a kutyával...

Nem rosszallóan mondom ezt, nem leszúrni akarlak vagy ilyesmi!:)

Szóval ha a mostani és a későbbiekben felmerülő problémáidat szeretnéd megoldani, akkor azt javaslom, menj el egy kutyasuliba. (Én ajánlanám a tükör módszert, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a gazda tanítására és tudományos háttérrel dolgoznak, de itt rögtön megjelennek a tükör-nácik és elhordanak mindennek, hogy miért csak ezt a sulit ajánlom, amikor van másmilyen is... szóval nézz szét, tájékozódj a témában, ha gondolod...:))

A táska hozzávágását tehát semmiképpen sem javasolnám, különben tök jó dolgokat írtak a többiek!

Persze eljön az idő, amikor bizony meg kell büntetned a kutyát, de én a helyedben ezzel még várnék - nem tudsz büntetni, nem tudod kioldani a kutyát (utolsó előtti, legfőképpen ezt hiányoltam a hozzászólásodból), és esetleg csak feleslegesen bestresszeled szerencsétlent.

(Ráadásul ha a kérdező kezdő, és láthatóan bizonytalan, akkor nem így kellene elkezdeni a tekintélyét megalapozni szerintem...)

Elmondhatjuk százféleképpen, hogyan tanítsd meg a behívást, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy tényleg, szó szerint 100%-os legyen a behívás...

Ehhez tekintély kell. Ezt viszont "útmutató" nélkül, saját kútfőből csak kevesen tudják megszerezni.

Egy ideje leszoktam arról, hogy itt felsorolok pár dominancia gyakorlatot, részletezem a büntetést, a tanítást, a domináns egyed kiváltságait, stb., mert a kutyasulin is rengeteg gazdi van, akinek még úgy is bele kell rázódnia ezekbe, hogy ott vannak a segítők...

Szóval hogy végre konkrétumot is mondjak:

Én a helyedben kezdenék egy kötődési tréninggel. (Elmagyarázzák a kutyasulin.)

Másrészt szabályokat állítanék fel a kutyámnak - hova nem mehet, mit nem csinálhat -, amiket kivétel nélkül be is tartatnék (a tekintély megszerzéséig...).

Harmadrészt pedig keresnék olyan játékokat, amikor én vagyok a kutya számára az érdekes, akivel jókat lehet bulizni... fontos, hogy ne mindig csak gátold, legyen olyan tevékenységetek is, amikor "szabad" dolgokat csinálnia.:) Nagyon ajánlom a klikkerezést, mint játékos tanulási formát.

Ha megtetszik a tükörmódszer, és egy ilyen sulit választasz, ha felveszed velük a kapcsolatot, egy ingyenes órán csak leviszed megmutatni a kutyádat... akkor elmondhatod a problémáidat, kérhetsz tanácsokat...:)

Ha nem ezt akartad válaszként hallani, akkor sajnálom, hogy csalódást okoztam, de igazából ez az, ami tényleg - és főleg belátható időn belül - segítene...:)

Nem mellesleg pedig a világ legjobb bulija.:D

2013. jan. 2. 14:16
 12/20 A kérdező kommentje:

Most hogy így gondolkodom, van még egy dolog amit lehet hogy eddig elszúrtam... Bár nővérem is így csinálja, és két végtelenül szófogadó és jól nevelt pulija van, azért nem gondoltam eddig hogy gond lehet.

Úgy hívom be, hogy "gyere". Viszont akkor is ezt mondom neki, amikor mondjuk állunk egy helyben, és én indulnék. Vagy amikor elindulunk sétálni. Akkor valami más szó kell a behíváshoz, vagy jó így?

Mert végül is ugyan azt a cselekedetet jelenti hogy legyen ott ahol én vagyok, viszont a körülmények egész mások.

2013. jan. 2. 14:17
 13/20 anonim ***** válasza:

Jól érzed, a "gyere" az, amikor mozgásban vagy,és azt akarod, hogy kövessen...

A behíváshoz mondhatod, hogy "gyere ide".

Te ilyenkor egy fix pontban állsz.:)

Egyébként az a ruhaszárítókötél valóban már kicsit kiment a divatból, de ha nagy gáz van, átmeneti megoldásnak megteszi...

Aki írta, hogy ha leveszik, kicserélődnek, annak írom, hogy igen, ez szerintem is így van, épp ezért csinálják, hogy minden alkalommal levágnak belőle 5-10 centit.

Kicsit hosszadalmas, én nem is vagyok híve, de hivatalosan így működik.:)

(Ja, és persze már nem utolsó előtti válaszolóra gondoltam, hanem akit prolinak nevezett valaki.)

2013. jan. 2. 14:21
 14/20 A kérdező kommentje:

Ezen kívül minden mást megcsinál amit eddig tanítottam neki. Szabályok is vannak, amiben nagyon következetes vagyok, és érti is. Szóval azt azért még nem mondanám, hogy a fejemre nőtt a kutya, de tény hogy van mit tanulnom dominancia terén. :)

Amúgy ez volt még az én kérdésem, ezzel vannak még gondok:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__3819819-hogy-..

Meglátom hogy boldogulunk, és ha úgy látom hogy szükség van rá elmegyünk kutyasuliba. Csak sajnos nem olcsók, így most biztos nem menne. Azt tűztem ki célul, hogy ha február végéig nem érünk el egy olyan szintet amit szeretnék, akkor mindenképp megoldom valahogy a sulit. Bár fogalmam sincs, hogy mi az a tükör módszer, meg mik vannak még, úgyhogy majd utána olvasok a témának. :)

2013. jan. 2. 14:27
 15/20 anonim ***** válasza:

Igen, az árral sajnos sokaknak van bajuk, már dolgoznak is rajta, hogy olcsóbbá tegyék a rendszert - így is nevetségesen keveset keresnek az oktatók.

A jó hír, hogy részletfizetést is kérhetsz...

A tükörmódszerről pár infó forrás:

kutyasuli.hu

tukormodszer.hu

http://www.youtube.com/watch?v=xqrZede2gbY

(Ivaros kutyák hangzavarban, egymáshoz zsúfolva, póráz nélkül... és ekkor még elég kezdő volt a csapat.:))

http://www.youtube.com/watch?v=AUtPKbMwnRo&playnext=1&list=P..

Ezt meg csak a poén kedvéért...:D

A lefagyás szintén olyan téma, hogy látni kellene, több dolog is kiválthatja...

Én mindenesetre fojtós nyakörvet semmiképp nem használnék.

Lehet, hogy egy kis terápia nem ártana, nem tudhatjuk, milyen ingerek érték...

De a klikker például pont nagyon sokat javíthat a probléma megoldó képességén. Pláne a formálás. Önbizalmat ad, önálló cselekvésre tanít, + mélyíti a kutya-gazda kapcsolatot,... rengeteg pozitív hatása van!:) A tükör sulikban is klikkerrel tanítanak...:)

És nem is egy nagy beruházás...:)

Vámosi Nagy Nóra: KLIKK! című könyve például nagyon érthetően írja le a klikkerezés alapjait.:)

2013. jan. 2. 14:45
 16/20 A kérdező kommentje:

Hát szegény kutyusnak nem volt egyszerű élete. Egy szaporító pincéjében élte le élete első hét évét. Ki tudja mik történtek vele ott.

Aztán a fajtamentőknél volt egy évet, de ott mindig van náluk egyszerre 15 kutya, szóval annyira nem tudtak figyelni az egyedi igényeire. Mondjuk ahhoz képest hogy milyen élete volt, nagyon kiegyensúlyozott kutyus. :) Ezen a kettőn kívül tényleg nem tudok semmi rosszat mondani róla. :) Szereti a többi kutyát, az embereket, boldogan játszik, fut, szalad, imád tanulni, szófogadó. :) Nagyon jó kiskutya. :)

2013. jan. 2. 14:54
 17/20 anonim ***** válasza:
Bassz.s szegény...:(
2013. jan. 2. 15:56
 18/20 anonim ***** válasza:
Igen, a hosszúpórázt sokan nem szeretik, de azért eleinte elég jó segítség lehet, hogy megértse, hogy a dolog nem úgy működik, hogy csak úgy elrohangál. Amíg nem szerzel elég tekintélyt, addig szerintem nem rossz megoldás.
2013. jan. 2. 16:05
 19/20 A kérdező kommentje:

Első válaszolónak nem tudok elég hálás lenni! :)

Tegnap óta betartom azokat a dolgokat amiket írtál, és már most látszik a fejlődés!! Persze még sok sok tanulásra van szükség, de érzem hogy a jó úton haladunk. :)

2013. jan. 3. 09:21
 20/20 anonim ***** válasza:
Örülök! :o)
2013. jan. 3. 20:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!