Szerintetek van buta KUTYA? És buta FAJTA?
Szerintem egyértelműen nincs :) Én mindig a gazdi hibájának tudom be, ha egy kutya neveletlen, amolyan "hülye" kutyának néz ki. Olyan meg persze lehet, hogy az egyik kutya könnyebben, gyorsabban tanul, a másik nehezebben, lassabban, de ez nem azt jelenti, hogy az utóbbi "buta"...vagy azt?
Sokszor hallom azt is, hogy vannak buta fajták, vannak átlagos nehézséggel képezhető, intelligens, vagy nagyon intelligens fajták. Úgy gondolom, ezeket a jelzőket nem mondhatjuk fajtajellegnek. Persze biztos vannak különbségek (pl. border collie-mopsz), de leginkább egyedtől függ, és legalább annyira a GAZDITÓL. Nektek mi a véleményetek?
És tudnátok felsorolni 10-20 (különösen) intelligens fajtát, már ha van ilyen? Azt hallottam, a juhászkutyák, pásztorkutyák különösen intelligensek. Ez igaz?
Általában azok a kutyák "okosabbak" akikkel dolgoznak/tak A munka és juhász kutyák ilyenek. Ez azért van így mert az emberrel közösen kell mindent végre hajtaniuk.
Alapból az a probléma hogy mit nevezünk intelligensnek? az emberrel való együtt működést vagy az egyedüli munkát :)
Igazad van abban hogy gazda függő, éppen ezért kell fajtánénként a legokosabbakról beszélni. Egy palota pincsi pl. sose lesz olyan "okos" mint egy border collie.., tehát beszélhetünk okos és kevésbé okos fajtákról :)
Diesel23 köszi :) Igazad lehet...
Hmm...és akkor ők okosak?:
border collie
rough collie (hosszúszőrű skót juhászkutya)
smooth collie (rövidszőrű skót juhászkutya)
bearded collie
bobtail
briard
német juhászkutya
belga juhászkutya (tervueren, malinois, groenendael, laekenois)
erről a kérdésről most eszembe jutott Jeff Dunham előadása a goldenjéről és a felesége csivavájáról :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!