Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vélemény a hortobágyi sinkáról?

Vélemény a hortobágyi sinkáról?

Figyelt kérdés

Szeretnék véleményeket a hortobágyi sinkáról. Tudom hogy pásztorkutya meg az alap dolgokat.... De olyan embernek a véleménye kellene erről a kutyáról aki tartja is.

[link]

[link]

[link]

[link]

Olyannak a véleménye is jöhet aki nem ismerte eddig és csak a kép alapján mondja meg hogy mennyire tetszik neki.

2012. dec. 26. 23:28
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Kivették a pásztorok kezéből a legtöbb magyar fajta tenyésztését, és sajnos döntő %-a munkára alkalmatlan csodaszép diszkutya lett. én ugy tudom, hogy a sinkát a hortobágyi pásztorok tenyésztették ki saját maguk céljaira, és nem is igazán szeretnék ha kikerülne a kezükből. (Ott lenne a fajta vége) nekem volt szerencsém már a sinkához, és nem fagyott le a vigyor a képemről. Hihetetlen jó kutya, megdolgoztat, halál fitt lesz az ember mellette, okos, figyelmes, és iszonyat aranyos. Az ösztönök pedig brilliánsak!!! Annyira jó a természete az én szememben, hogy el sem gondolkodtam rajta, hogy tetszik-e a külleme, vagy sem.
2012. dec. 27. 08:01
 12/29 anonim ***** válasza:
Környékünkön van egy hatalmas hobbi repülőtér, nagyon sokat szoktam oda menni kutyával sétálni. Tőle nem messze van egy tanya, és szoktam látni, hogy birkát legeltetnek. Mindig látok ott egy fekete keverék kutyát kunkori farokkal(most már vissza gondolva sinka lesz), néztem is mindig, hogy hol vannak a mudik, pulik, pumik és miért keveréket használnak, ha van nagyszerű terelő magyar fajtáink. De akkor a választ már megkaptam az utolsó válaszolótól. Nem is gondoltam volna, hogy van még egy olyan nem elismert fajta amit használnak a juhászok.
2012. dec. 27. 11:42
 13/29 anonim ***** válasza:
100%

És akkor még ott a májzli is.

Ez amúgy a különbség a munkára szelektált és a küllemre szelektált kutyák között. Az egyik tökéletesen alkalmas arra, amire ki lett találva, a szerint alakult a jelleme, külleme. Sokszor ezeket nézik korcsnak, miközben talán lehet, hogy pont a küllemre tenyésztett kutyák a "korcsok", mivel ha a nagy átlagot nézzük, akkor jellemben, idegrendszerben és egészségben totálisan elmaradnak munkára szelektált társaiktól.

2012. dec. 27. 12:58
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
12-es válaszoló vagyok! Utána néztem a májzli kutyának. Meg is lepődtem, mert hasonló kutyára gondoltam, mint a sinka, de erre egy kopasz kutyát vagy foltokban kopasz kutyát dobott ki a google. Télen hogy bírja ez a fajta, nem fagy meg?? Gondolom kialakulásában a valamelyik kopasz fajta is szerepet játszott. Biztos nagyszerű munkakutya lehet, hiszen látszik nem küllemre tenyésztették.
2012. dec. 27. 13:29
 15/29 A kérdező kommentje:
Azt mondják hogy a jó kutyának nincs fajtája...valakinek az egyik valakinek pedig a másik válik be. Amikor kiderült hogy lehet egy teljes egészében saját kutyám nem volt kérdés hogy keverék lesz ! Nem akartam egy pedigrés fajtatiszta kutyát akivel csak a baj van ( persze azt is biztos megszerettem volna )Akkor sajnos nem gondoltam a magyar fajtákra, pedig időm és türelmem is lett volna hozzá. De nem bántam meg hogy keverékem lett. De következőleg én is magyar fajtát szeretnék (talán egy sinkát vagy mudit) szerencsére tudom mostmár hogy milyen munkaigényes és nem fogom sajnálni az időt és a türelmet , ahogy a mostani kutyámnál sem :)
2012. dec. 27. 18:27
 16/29 anonim ***** válasza:
77%

"Nem akartam egy pedigrés fajtatiszta kutyát akivel csak a baj van "

Nem kell ám őket leirni, mert vannak nagyon is jó kutyák, csak tudni kell őket hol keresni.

2012. dec. 27. 19:13
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

Üdv!

Nos, itt a településen ahol lakok az egyetlen egy legeltető ember is ezt a fajtát használja, és mai napig is azt használja (pedig már régen kezdett el kecskével foglalkozni, előtte az idősebb németjuhászt tanította be). Mint mondta is a németjuhász meg volt munka nélkül is, de a sinkái egyszerűen igénylik a munkát annyira energiabombák. Emiatt hobbi tartásra nem javaslott.

Mint írták ezt a fajtát a hortobágyi pásztorok tenyésztették ki maguknak juhászkutyának (nem pásztorkutya a sinka, a pásztorkutyáink a Kuvasz, a Komondor, és a szintén el nem ismert Kaliba kutya {Erdély területén használják}), mivel a puli, a pumi meg a mudi között is vannak már olyan egyedek, akik alkalmatlanok a munkára már. A pásztoroknak meg első sorban a munka számít, a külső az mellékes. Így a tenyésztése nagyon egyszerű volt: csak az szaporodott tovább, aki tudott terelni, mert aki nem mutatott hajlandóságot azoktól megszabadultak (elajándékoztak, radikálisabb esetben nem etették, így a kutya vagy éhen halt, vagy elcsavargott). Emiatt lett kőkemény munkakutya a Sinka.

A külseje sokat változik az évek alatt, mert találkoztam már hosszúszőrű Sinkával (ilyen volt az ismerősömnek), meg olvastam, hogy van már "tigriscsíkos" változat is.

Végszóul jó fajta, csak megfelelő kezekben megfelelő helyre. Ennél szerencsére nem fenyeget olyan veszély, mint a Kaliba kutyánál, így ráér meg a hivatalos elfogadtatás.

2012. dec. 27. 19:46
 18/29 A kérdező kommentje:
Ahogy néztem youtubon a terelő versenyeket , hivatásos juhász munkáját azt láttam hogy a nagy többség sinkával dolgozik.
2012. dec. 28. 00:05
 19/29 anonim ***** válasza:
75%
Hát nem azért de a sinka sem tökéletes. Nincs olyan fajta amelyikben minden kutya almalmas lenne ugyanolyan szintű munkára. A pásztorok meg azért használnak keverék kutyákat mert tojnak arra hogy elmenjenek venni sok pénzért egy törzskönyveset, fogalmuk sincs állatvédelmi dolgokról (pl ivartalanítás vagy szaporodás szabályozás) aztán azzal párzik a kutya akivel akar, vagy jobb esetben egy tök mindegy milyen fajtájú csak jól dolgozó kutyával oszt kész. Nem kell rögtön piedesztára emelni őket. A magyar kutyákkal nincs semmi baj. Szép dolog a pásztorkodás de a világ változik és ehhez is alkalmazkodni kell, nem élhet mindenki a pusztán a birkáival. Szóval nem kell a magyar fajtákat lehúzni.
2012. dec. 28. 17:30
 20/29 anonim ***** válasza:
Mondjuk azt én sem értem, miért nem használták a pásztorok a pulikat, pumikat és a mudikat folyamatosan a kialakulásuktól, akkor lenne náluk egy olyan állomány, ami alkalmas munkára. Nem tudom, mit csináltak a sinka előtt, és hova lettek azok a kutyák, mármint a vérvonaluk.
2012. dec. 28. 17:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!