Vélemény a hortobágyi sinkáról?
Szeretnék véleményeket a hortobágyi sinkáról. Tudom hogy pásztorkutya meg az alap dolgokat.... De olyan embernek a véleménye kellene erről a kutyáról aki tartja is.
Olyannak a véleménye is jöhet aki nem ismerte eddig és csak a kép alapján mondja meg hogy mennyire tetszik neki.
És akkor még ott a májzli is.
Ez amúgy a különbség a munkára szelektált és a küllemre szelektált kutyák között. Az egyik tökéletesen alkalmas arra, amire ki lett találva, a szerint alakult a jelleme, külleme. Sokszor ezeket nézik korcsnak, miközben talán lehet, hogy pont a küllemre tenyésztett kutyák a "korcsok", mivel ha a nagy átlagot nézzük, akkor jellemben, idegrendszerben és egészségben totálisan elmaradnak munkára szelektált társaiktól.
"Nem akartam egy pedigrés fajtatiszta kutyát akivel csak a baj van "
Nem kell ám őket leirni, mert vannak nagyon is jó kutyák, csak tudni kell őket hol keresni.
Üdv!
Nos, itt a településen ahol lakok az egyetlen egy legeltető ember is ezt a fajtát használja, és mai napig is azt használja (pedig már régen kezdett el kecskével foglalkozni, előtte az idősebb németjuhászt tanította be). Mint mondta is a németjuhász meg volt munka nélkül is, de a sinkái egyszerűen igénylik a munkát annyira energiabombák. Emiatt hobbi tartásra nem javaslott.
Mint írták ezt a fajtát a hortobágyi pásztorok tenyésztették ki maguknak juhászkutyának (nem pásztorkutya a sinka, a pásztorkutyáink a Kuvasz, a Komondor, és a szintén el nem ismert Kaliba kutya {Erdély területén használják}), mivel a puli, a pumi meg a mudi között is vannak már olyan egyedek, akik alkalmatlanok a munkára már. A pásztoroknak meg első sorban a munka számít, a külső az mellékes. Így a tenyésztése nagyon egyszerű volt: csak az szaporodott tovább, aki tudott terelni, mert aki nem mutatott hajlandóságot azoktól megszabadultak (elajándékoztak, radikálisabb esetben nem etették, így a kutya vagy éhen halt, vagy elcsavargott). Emiatt lett kőkemény munkakutya a Sinka.
A külseje sokat változik az évek alatt, mert találkoztam már hosszúszőrű Sinkával (ilyen volt az ismerősömnek), meg olvastam, hogy van már "tigriscsíkos" változat is.
Végszóul jó fajta, csak megfelelő kezekben megfelelő helyre. Ennél szerencsére nem fenyeget olyan veszély, mint a Kaliba kutyánál, így ráér meg a hivatalos elfogadtatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!