Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Amit a hortobágyi csikósok...

Amit a hortobágyi csikósok csinálnak a lovakkal, az nem rossz, kellemetlen a lónak?

Figyelt kérdés

Sziasztok, nagyon nem értek a lovakhoz, ezért kérdezem, hogy amikor leültetik, vagy az oldalukra fektetik őket az nem rossz nekik?

Nyílván kényelmetlen lehet egy ekkora testnek elfeküdve.

Na és a belső szerveik nem kárósodnak, vagy az csak hosszú távú fekvésnél áll fent?

Hallottam már sokféle megítélést a csikósokról, de ha valami rossz lenne a lovaknak azt biztos nem csinálnák...

2012. máj. 31. 04:51
 1/10 anonim ***** válasza:
Én eddig csak olyan csíkost láttam amelyiknek a lova szóra csinálta a dolgokat! A hosszas fekvés megint más. Hisz alapból a lovak is szoktak feküdni! Nálam a 2 lovam néha állva alszik de legtöbbször fekve! Be vannak tanítva "szerintem" semmi rossz nincs benne és a lovaknak sem fáj!
2012. máj. 31. 06:13
 2/10 anonim ***** válasza:

jót mosolyogtam a kérdésen :)

akkor szerinted az elefántok sem szoktak lefeküdni?

2012. máj. 31. 06:30
 3/10 anonim ***** válasza:

kb. 100 éve vagy több.. csinálják.. a JÓ hansúlyozom jó csikós lova szóra csinálja.. a gyökér parasztoké (sok videót találsz youtube-on) azoknak a lovaknak tépik a száját rúgják stb.

Bakodpusztai csikós programot ajánlom figyelmedbe..

Gyönyörűek jó lovakkal!

Kalocsa mellett vannak.

A lovaik szóra dolgoznak.

A kock.. gyönyörű. *-*

2012. máj. 31. 07:00
 4/10 A kérdező kommentje:

Értem, köszi :)

Mint mondtam nem értek a lovakhoz, annyit tudok róluk, hogy ők nem állatok, hanem álruhás angyalok.

És azért kérdeztem, hogy az oldalon fekvés nem-e rossz, mert a szomszédunk lovát egyszer egy külföldi versenyen megmarta egy csörgő kigyó, és egész nap feküdt az oldalán.

Amire az orvos mondta, hogy mihamarabb lábra kéne álljon, mert nyomja a tüdejét.

2012. máj. 31. 09:32
 5/10 x) ***** válasza:
100%

Engem is megmosolyogtatott a kérdés. :D

A csikós semmi olyat nem kér a lótól amit egyébként nem szokott csinálni. Minden ló lefekszik néha, a csikós nem kér tőle hosszabb fekvést mint amennyit alapvetően a ló fekszik. Pár percig kell csak feküdnie. Ha fel akar állni akkor meg pár másodpercig ülnie is kell (nem tudom láttál-e már lovat felállni)

Egyébként a lónak már csak azért sem megterhelő mert a csikós számok egyik legfontosabb eleme az, hogy kölcsönösen bíznak egymásban. Anélkül semmit nem ér az egész. A ló tudja hogy a gazdája nem akarja őt bántani, és minden kérését teljesíti. Én ugyan nem vagyok csikós, de szerintem mindenki aki együtt van a lovával pár éve eljutott arra a szintre hogy ha lefekszik a lova mellé tud feküdni. Alapvetően ha lefekszik előtted egy ló, az a bizalom jele.

Szóval, nem, a lónak nem kellemetlen.

2012. máj. 31. 09:35
 6/10 anonim ***** válasza:

A ló alapból lefekszik aludni, van hogy az oldalán eldőlve önfeledten horkol :D Viszont nem alszik túl sokáig az egyik oldalán, egy idő után felkel, eszik, kicsit piszkálja a másik lovat, eszik, aztán lefekszik a másik oldalára.

Fél órás fekvéstől sincs semmi baja, de órák hosszat tartó fetrengés már nem egészséges, ezért van az, hogy a beteg lovakat nem engedik feküdni.

Amúgy a jó csikósok nem csinálnak semmi rosszat, mert nem hogy szóra, gondolatra mennek azok a lovak, a karikás ostorhoz meg simán hozzá szokik.

2012. máj. 31. 09:40
 7/10 A kérdező kommentje:

Nó, örülök, hogy a tudatlanságom, ennyi embernek mosolyt csalt az arcára :)

Meg annak is, hogy mindenki jól jár, paci, csikós, az én lelkem.

2012. máj. 31. 11:44
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Alap járaton, mint előttem is írták, a csikósok semmi különösen nagy dolgot vagy megterhelő feladatot nem várnak el a lótól és a megfelelő kapcsolat révén mindenféle fizikai behatás nélkül, csak szóra dolgoznak az állatok. Ami a gond, hogy a csikósok már csaknem eltűntek. Azok is csikósnak nevezik már magukat, akik felvesznek egy csikós öltözetet és akármilyen módon, feszítő zablával, rángatással, kötelekkel, ostorral, rugdosással, de lefektetik és felültetik a lovukat. Ilyenekről látni főleg képeket, videókat és mivel kezd divat lenni, így egyre több barom ember csinálja ezt. Ezért lehet annyi szidást hallani a csikósokról, jogosan.
2012. máj. 31. 12:31
 9/10 anonim válasza:
Én is csikóskodom. A pacim nagyon okos. De gondold el: ha rossz lenne neki feküdni meg sem tenné. (meg sem tudnám fogni, mivel 11 éves lány vok) tehát,nem rossz neki. Az ülés nem természetes számára, egy idő után kényelmetlen, mivel feszülnek az izmai, de nem is sokáig szoktam/szokták ültetni.
2012. júl. 8. 14:00
 10/10 anonim válasza:
Jah, és egyébként, mikor a kancák vemhességük vége felé közeledtnek, a többségük már nem szívesen csinálja meg. Ha nem akarja nem szabad erőltetni. És olyankor már kemény területe pl.: betonon nem szabad fektetni, mert elvetélhet/a csikónak nem tezs jót!
2012. júl. 8. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!