El lehet valahogy kerülni, hogy chipet kelljen ültetni a kutyámba? Vagy anélkül sehol nem oltják be?
Nem olvasom el az összes választ, de a chip tényleg hasznos, nem is értem, miért gondolkodik ezen ennyit néhány gazda...
Az én kutyámban már 3 éve van chip, egyszer elveszett.
A nyakörvét megtaláltam egy bokor aljában (azon volt biléta az adataimmal).
1 hétig össze-vissza kerestem, azt hittem, megőrülök.
Neten hirdettem a létező összes helyen, minden menhelyet riasztottam, szóljanak, ha látják, plakátoltam, és egész nap a környéket jártam autóval a nevét kiáltozva.
(Nem sokat tudtam a kutyázásról, hiába sétáltattam, a szokásos... rangsor problémák, szellemi lefárasztás hiánya, ezért szökött el, ma már nincs ilyen problémánk.)
Gondolni sem mertem rá, mi lehet vele.
Egy reggel megcsörrent a telefonom - egy gyepmesteri telepről hívtak.
Ott volt a kutyám, a chipet leolvasták, a számhoz rendelve leolvasták az adataimat, hívtak, és mehettem is.
Ha nincs a chip, az életben nem találom meg, azt sem tudtam, hogy létezik a közelben gyepi, ráadásul nem is az én falumban, hanem egy településsel odébb, a semmi közepén tartották fogva.
Ha nincs a chip, a kutyám ma már nem élne.
(Az én hozzá nem értésem miatt...)
Ma már minden állatorvosnál, gyepmesteri telepen és a legtöbb menhelyen van leolvasó készülék, első dolguk leolvasni a chipet.
Ha nem karolja fel egy állatbarát, jó eséllyel bekerül egy gyepire - mint az én kutyám.
Így vagy úgy, de vissza kerül hozzád a kutyád.
És sosem tudhatod biztosan, hogy nem szökik el...
Az a 3500 forint nem a világ, a kutyád kb. meg sem érzi, nem is hinnéd, mennyivel alacsonyabb a fájdalomküszöbük.
Nem is lehet érezni a bőrük alatt, még a "vizslaszerűeknek" sem.
Egyszerűen semmilyen negatív hatása nincs, az viszont megfizethetetlen, hogy visszakaphattam általa a kutyámat - és ki tudja, te nem kerülsz-e hasonló helyzetbe...
Olyat is hallottam már, hogy egy állatvédő karambolozott, a kutya úgy megijedt, hogy hiába volt bekötve, kiszabadult és világgá rohant.
Na ilyenkor is nem kicsit jó, ha van benne chip.
Vagy olyan kutyák, akik a parkban tök jól neveltek, az erdőben megőrülnek, és eltűnnek mert vadat éreznek...
Egy külföldi pár itt fesztiválozott a kutyájukkal, az egész világot bejárták már a kutyával, soha semmi gond nem volt, mégis a kutya valamiért elszökött...
(Sajnos az ő történetük nem is lett happy end...)
De látod, ők sem gondolták, hogy ez valaha megtörténhet.
A tuti: chip a kutyába, biléta a nyakörvre.
Így ha valaki netalán nem is tud a chip létezéséről, hogy beviszi az állatorvoshoz, és haza is juttathatja hozzád, akkor legalább az ott legyen.
De az én kutyámról is lejött a nyakörv... az nem egy életbiztosítás...
El. Nekem úgy sikerült, hogy a kutyámnak néhány hete, maximum néhány hónapja van hátra, és havi 30 ezer forintot költök fájdalomcsillapítóra. Természetesen az orvos szóba sem hozza a chip kérdést.
Nem olyan jó módszer, hidd el, százszor szívesebben chipeltetném.
Ne kerüld el, hanem chipeltesd!
Még hasznotokra válhat...
Én tegnap beoltattam (1 évig érvényes, azaz 2013 december végéig) és chipet nem rakattam bele. Az orvos tudomásul vette, meg se lepődött. Amúgy felmentést szeretnék kiharcolni a sorszám bőr alá helyezése alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!