Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ki hogy fegyelmezi a kutyáját?

Ki hogy fegyelmezi a kutyáját?

Figyelt kérdés
Nekem egy majdnem 3 hónapos kölyök német juhászom van. Incselkedik, és néha ráférne egy kiadós büntetés:). Nagyon, nagyon szeretem a kutyámat!!! De nevelni is kell, és néha ha nem hallgat a nem-re, és már nagyon bedurvult, akkor muszáj erősebben fegyelmeznem. Egyszer kétszer már megcibáltam a grabancát, ahogy a mamája is tenné, ekkor nyafog egyet és elmegy tőlem. NEM akarom, hogy megutáljon, vagy féljen tőlem a kutyám.....de fegyelmezni kell!! Azt olvastam, hogy ha a kezeddel fegyelmezed az nem jó, máshol az van, hogy úgy kell fegyelmezni mint a mamája... Agresszívan sose fegyelmeztem (verés, pofon, seprű...) és nem is fogom...
2009. aug. 24. 10:35
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
én kicsit ráverek a kis seggére vagy az orrát megpöckölöm. de amikor márcsak azt mondom neki ha mérges vagyok mert olyat csinált, h szádba lépek, akkor már abbahagyja vagy megnyugszik.:) persze nem lépnék a szájéba nehogy félreérts.:D amúgy meg ha tényleg nagyon rossz, akkor kizárom a szobából és hozz nem szólok 5 percig, utána megyek és látom, hogy már megbánta. megsimizem és akkor megint boldog.:) ha kint van persze, akkor mondjuk szólj rá, ha nem hallgat rád, akkor vagy zárd be vhová 5 percre, vagy mondjuk menj be a garázsba, és egy idő után összerakja, hogy a rossz viselkedés miatt nem foglalkozol vele. szerintem.
2009. aug. 24. 10:40
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
jaj és nehogy félreértés legyen belőle, mindennél jobban imádom a kutyámat tényleg, de amikor már véresre harapta tesóm kezét, akkor rájöttem, hogy kicsit meg kell nevelni.
2009. aug. 24. 10:42
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Kis 3 hónaposat még nehéz fegyelmezni:) De persze kiskorában kell elkezdeni. Az én kutyám 3 éves, de úgy viselkedik, mint egy kölyök, nagyon lökött:) Tulajdonképpen mi semmi extrát nem csináltunk, csak ha olyat tett, ami nem tetszett, akkor erélyesebben rászóltunk, de ugyanahhoz a rossz cselekedetéhez ugyanazokat a szavakat használjuk. Így már tudja, hogy mit szabad és mit nem, ismeri a különböző szavakat:)
2009. aug. 24. 10:46
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az egyik kutyámnál a leszidás tökéletesen elég - 8 év alatt egyetlen egyszer fordult elő hogy megfogtam a grabancát - de utólag azt mondom lehet nem lett volna rá szükség - ő nagyon szelíd, érzékeny lelkű jó kutya:)

A másik viszont egy igazi kis ördögfióka volt. Vele nagyon következetesnek kell lenni, ha vmi tilos az tilos. Általában nála is elég ha felemelem a hangom, de néha el kell egy anyai pofon (grabancolás) mert lázadó természetű.

Az első kutyám csak is pozitív megerősítéssel lett nevelve - sosem büntettem. A másodiknál már szükség volt a büntetésre is, de ez alatt nem a kutya verését, ütlegelését értem! Ami nálunk bevált az a grabancolás, vagy egy pofon. De ezek csak akkor hatásosak ha pont a megfelelő időben adod (szóval nincs rá időd h előkerísd az újságpapírt, így marad a kezed) és a kutya habitusának megfelelő mértékkel adod (van amelyiknek már az is "verés" ha két ujjal megbököd...)

Nekem az a tapasztalatom, hogy az a kutyám amelyik néha kikapott, sokkal megbízhatóbban végzi a feladatát, engedelmesebb.

De nagyon kell vígyázni, mert az ember hamar átesik a ló másik oldalára - láttam már több kutyát is (kutyaiskolán!) amelyik csak azért fogadott szót mert félt hogy a gazdája elveri és bár mindent pontosan, szépen csinált de látszott hogy félelemből! Az ilyet nagyon elítélem és inkább legyen kicsit engedetlen kutyám, mint egy megfélemlített robotom.

2009. aug. 24. 10:59
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszi mindenkinek:)

De akkor nem okoztam gondot azzal, hogy megcibáltam kicsit nem?

2009. aug. 24. 11:03
 6/10 A kérdező kommentje:
10:59-esnek: igen, ez az amit el akarok kerülni... MErt ha rászólok, nem használ.. pozitív megerősítéssel "dolgozok" én is. És próbáltam a játékát a szájába tenni, de az nem olyan fincsi mint a kezem...:) NAgyon nem akarom, hogy féljen, hiszen ő a legjobb barátom!!! legalábbis annak készül:) Ezért nem tudom menyire szükséges... DE majdnem leszedte rólam a ruhámat...:) De még kölyök. Csak ha már most ő irányít mi lesz később...Ezt nem szeretném...
2009. aug. 24. 11:08
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

A grabancmegragadás figyelmeztetés a részedről, ha nem veszted el a fejed és nem üvöltözöl, nem csinálsz rosszat.

Nekem egy keverékem van, 3-4 éves (örökbefogadott) nála a verbális fegyelmezés néha nem használ, akkor egy összecsavart újsággal "megfenyegetem", valamiért nem szereti, rögtön elhúzza a csíkot.

2009. aug. 24. 11:09
 8/10 anonim válasza:
100%
neveld úgy, hogy ne legyen agyonverve, de tudja hol van a helye, tudja azt, hogy ki a falkavezér, és kire kell hallgatni -mégha ez néha egy két pofonnal is jár- szeresd és törődj vele, és akkor ő is így fog tenni, hűséges marad a gazdihoz! :)
2009. aug. 24. 11:09
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

10:59-es vagyok.

Szerintem nem. A tudtára kell adni ha vmi rosszat csinál és azt meg pláne ha nektek fájdalmat okoz.

Nálunk a fegyelmezésben is több fokozat van és az elkövetet "bűntől" függ a mértéke. Ezek sorban: rászólás, ráordítás (néha toppantással), orrbaverés, grabancolás (az utólsó kettőhőz nagyon rosznak, engedetlennek kell lennie) De az én öregemnek a legnagyobb büntetés a figyelmenkívűlhagyás.

2009. aug. 24. 11:15
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk az "atyai pofon" nem válik be, én hangommal játzsom. Ha valmi rosszat csinál, csendesen, mint akinek nagyon nem tetszett valami, és mindjárt dühöngeni kezd, megkérdem tőle: "Mit csináltál?" Ilyenkor nagyon elszégyelli magát és elbújik a helyére.
2009. aug. 24. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!