Ki hogy fegyelmezi a kutyáját?
Nekem az egyik kutyámnál a leszidás tökéletesen elég - 8 év alatt egyetlen egyszer fordult elő hogy megfogtam a grabancát - de utólag azt mondom lehet nem lett volna rá szükség - ő nagyon szelíd, érzékeny lelkű jó kutya:)
A másik viszont egy igazi kis ördögfióka volt. Vele nagyon következetesnek kell lenni, ha vmi tilos az tilos. Általában nála is elég ha felemelem a hangom, de néha el kell egy anyai pofon (grabancolás) mert lázadó természetű.
Az első kutyám csak is pozitív megerősítéssel lett nevelve - sosem büntettem. A másodiknál már szükség volt a büntetésre is, de ez alatt nem a kutya verését, ütlegelését értem! Ami nálunk bevált az a grabancolás, vagy egy pofon. De ezek csak akkor hatásosak ha pont a megfelelő időben adod (szóval nincs rá időd h előkerísd az újságpapírt, így marad a kezed) és a kutya habitusának megfelelő mértékkel adod (van amelyiknek már az is "verés" ha két ujjal megbököd...)
Nekem az a tapasztalatom, hogy az a kutyám amelyik néha kikapott, sokkal megbízhatóbban végzi a feladatát, engedelmesebb.
De nagyon kell vígyázni, mert az ember hamar átesik a ló másik oldalára - láttam már több kutyát is (kutyaiskolán!) amelyik csak azért fogadott szót mert félt hogy a gazdája elveri és bár mindent pontosan, szépen csinált de látszott hogy félelemből! Az ilyet nagyon elítélem és inkább legyen kicsit engedetlen kutyám, mint egy megfélemlített robotom.
Köszi mindenkinek:)
De akkor nem okoztam gondot azzal, hogy megcibáltam kicsit nem?
A grabancmegragadás figyelmeztetés a részedről, ha nem veszted el a fejed és nem üvöltözöl, nem csinálsz rosszat.
Nekem egy keverékem van, 3-4 éves (örökbefogadott) nála a verbális fegyelmezés néha nem használ, akkor egy összecsavart újsággal "megfenyegetem", valamiért nem szereti, rögtön elhúzza a csíkot.
10:59-es vagyok.
Szerintem nem. A tudtára kell adni ha vmi rosszat csinál és azt meg pláne ha nektek fájdalmat okoz.
Nálunk a fegyelmezésben is több fokozat van és az elkövetet "bűntől" függ a mértéke. Ezek sorban: rászólás, ráordítás (néha toppantással), orrbaverés, grabancolás (az utólsó kettőhőz nagyon rosznak, engedetlennek kell lennie) De az én öregemnek a legnagyobb büntetés a figyelmenkívűlhagyás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!