A kutyám ma összebalhézott egy másik kutyával. Mit kell ilyenkor csinálni? Hogy viselkedjek, hogy érezze hogy máskor ilyet nem csinálhat?
Kérdező.
Ilyen esetben OTT-AZONNAL kell korrigálni, grabancfogás, rángatás, odébb hajítás, szidás, stb...ha innen folytatódik a büntetés esetleg az otthon történő falkából való kizárással, azzal nincs semmi gond.
Nekem roti-nj keverék kanom van, a többi kutyával barátságos-közömbös-domináns, verekedést nem szokott kezdeményezni.
Egyszer azonban nem elég, hogy labda miatt összekapott egy foxival, még a mellette álló buldognak is nekiment...ennek tetejébe üvöltésemre sem hagyta abba a bunyót, ismerős kis rúgással szedte le a kutyájáról, én távolabb voltam. Azonnal odaugrottam, dühösen-szidva elkaptam, grabancánál fogva rángatás, odébbdobás és kergettem körbe-körbe a placcon, ha lefeküdt, hajtottam tovább...kiraktam vhova szélre és ott feküdt, amíg dumáltam a többiekkel...közeledni akart, de ismét elhajtottam, persze az idióta az egyetlen kis rés felé menekült, ahol a főútra ment volna ki (egyébként úttestnél magától megáll), ezért üvöltésemre lefeküdt. Szó nélkül póráz és jöttünk is haza. Hosszú láncra kötöttem a kertben, se ránézés, se simi, se hozzászólás, se vacsi, SEMMI.
Ez tartott következő nap délutánig kb. aznap sem szóltam hozzá, de elengedtem a láncról. Továbbra is ignoráltam, vacsit talán még másnap sem kapott, séta nem volt 1-2 napig. Pedig kert ellenére napi kétszer sétálunk 99%-ban.
Ezek után séta kizárólag láb mellett, pisi-kaki a kertben. Rá 1-2 napra séta flexin láb mellett, engedéllyel mehetett dolgot intézni pár percig, majd ismét láb mellé. Minimális kontakt és kommunikáció a kutyával. Kaját elé raktam, majd negyed óra múlva: "tied". 10 perc után elvettem.
Kb. 5-6. napon kezdtem parancsolgatni, de simi-játék-dicséret nem volt. Ha nem fogadott szót, fizikailag rákényszerítettem.
Még 1-2 hétig sokszor volt szabadon láb mellett közlekedés az utcán, stb...minden szabályt ezerrel betartattam. Javult is az általános szófogadása :)
Ha még egyszer ilyen történik a kutyáddal, egy ott azonnal történő korrigálás után nyugodtan csinálhatsz hasonlót...mellette mindenféle technikával javítsd a kettőtök közti kapcsolatot!
Ez ugyanis nem a kutya hibája. Hanem a gazdié :)
Nekem is nehezembe telik minden esetben következetesen bánni a kutyával, kényelmesebb lazítani...ez addig működik is, amíg a kutya szót fogad...ha kezd lazulni a fegyelem, lehet ismét keményíteni :D
Én például megint következetlen voltam, ha ismerőssel sétáltunk és jöttek szembe kutyások, szóltam, hogy gyere,de én mentem tovább, ergó nem a kutya jött vissza, hanem megvárt és én értem be...ez rendszeresen előfordult az elmúlt években. Mikor meguntam és bekeményítettem ilyenkor, tehát magamra figyelve ilyenkor azonnal megálltam sőt hátráltam, azonnal bejött láb mellé :D pár hétig működött is a dolog, ha figyeltem rá. Most ismét elkezdtem rá figyelni, mert a kutyához igazodtam én...ugye kényelmesebb nekem odamenni, mint megvárni, hogy bejöjjön :D
Tehát ilyen apróságok...ezzel együtt a behívása is romlott, 2-3-szor kell szólni, kutyához néha a tiltás ellenére is megkísérel odamenni.
Még annyi, hogy én sem fizettem volna a másik gazdinak költséget. Hiszen ha tényleg az ő kutyája kezdett pattogni, akkor Ő is hibás!
Egyébként a falkavezéri dolog mellett pont az ilyen esetek miatt IS figyelj arra, hogy minden szűk helyen, lépcsőházban, liftből kilépve, ajtónál TE lépj ki elsőként és a kutya csak utánad hívásra mehet!!! Ez nagyon fontos...
Nem egyszer volt probléma abból, hogy vártam a liftet még az előző kutyámmal, de akár a mostanival, tök mindegy. Ajtó nyílik, és a liftből kitör kis fehér szobakutyuli, vagy rosszabb esetben a nagyobb keverék pórázon és vagy szabadon, megy neki a kutyámnak, gazdi meg utána jön ki...többször szóltam, hogy legközelebb rúgni fogok! Persze én voltam a szemét.
Vagy. Mentünk be a pórázon lévő nagy testű kutyámmal a lépcsőházba, és bentről kirontott egy kis havanese szerű dög...harapdálta a kutyám lábát, aki nem foglalkozott vele, mert JÓL NEVELT. Ha szét szedné a kis kutyát, én lennék a hibás! Ezért sem szabad ezt hagyni. Inkább Te rúgd fel a másik kutyát, de ne a kutyád intézze el!
Szóval ott körözött a kutyám körül, én szóltam gazdinak, hogy fogja meg, vagy FELRÚGOM...ne rúgjam, izé-bizé...mondtam, hogy ezért találták ki a pórázt...nagy nehezen sikerült megfogniuk...
Szilvi & Argosz, köszi!Én is pont erről beszélek egyébként. Mármint arra gondolok, hogy ugye jönnek az elkényeztetett lakótelepi kiskutyák póráz nélkül. Jó, az enyém se egy jól nevelt valami, de a lehető legmaximálisabban próbálok felelősséget vállalni érte. Járok vele iskolába, pórázon sétáltatom (szájkosár is szokott lenni rajta, de nem mindig, mert ha meg helyzet van ő hátrányba kerül, és őt tépik szét, meg egyébként nem szokott agresszíven viselkedni) nevelem stb. Ez utóbbi eset más volt, mert kiszabadult a kezemből véletlenül, de egyébként is azt szokták mondani, hogy ha már verekedés van, el kell engedni a pórázt, hogy a kutyák had intézzék el egymás között, ne hátráltassa a póráz. Ebben az esetben az volt, hogy a másik kutya kisebb volt, és ugye ilyenkor mi van? Bár ő volt póráz nélkül, és ő provokálta a balhét (ijedtében ami mentségére szolgál) de mégis minket vettek volna elő, mert hát ő volt a nagy félelmetes fenevad aki megharapta a kisebbet. Azért mentem a néni után a rendelőbe, mert úgyis visszajött volna, tudta melyik házban lakunk, és akkor még nagyobb para lett volna a lakótelepen, hogy hú az a nagy kutya melyik volt az??? bla-bla, igen azok vérebek, el kell altatni blabla. És akkor sokkal rosszabb lett volna a helyzet, mert egész környék erről beszélt volna. Így meg szerencsére a nénivel lemeccseltük, ő is mondta hogy ő is hibás volt, de mondom inkább kifizetem, mert ha feljelent az többe került volna. És mivel most úgy szól a tv hogy aki sérülést okozott azt az állatot veszélyessé lehet nyilvánítani, így ha ő rosszindulatú akkor még azt is elérte volna pár paranoiás szomszéddal együtt. Akkor meg viszik a kutyákat karanténba meg lehet könyörögni a hivatalba hogy hagyjanak békén.
előzőnek, igen a ridegtartás egy kutya nevelési módszer, miszerint a kutyát nem szabad simogatni, hozzászólni jutalmazni, szidni sem (!) magyarul teljesen figyelmen kívül kell hagyni, pusztán parancs szavakat kaphat és azt teljesítenie kell. Ők ilyenkor magukba szállnak, és nagy valószínűséggel rendeződik a fejükben a rangsor a falkában. Mi csináltuk ezt régebben, és nagyon jól sikerült. És ahogy Szilvi & Argosz mondta, mi is ellazultunk, megint jött az ágyban alvás, babusgatás stb, és a kutya ellazult, úgyhogy most megint be kell kicsit keményíteni.
Bocs a tegnapi paprikás kedvemért, de még nagyon friss volt az élmény, és ingerült voltam. Mára már lenyugodtam. A nénivel is jól összebratyiztunk, jól esett, hogy vannak rendes emberek.
Azért nem olyan egyszerű ám (sajnos) egy kutyát veszélyesség nyilváníttatni...rengeteg sztori van arról, hogy kutyák rendszeresen az utcán támadják a kutyásokat...vagy minden lakótelepen van néhány kutya,aki rettegésben tartja a normális kutyásokat. És hiába a sok bejelentés, NEM TÖRTÉNIK SEMMI!!!
Kutyám megvédi magát a támadások alkalmával, de kiskutyáknál nagyon toleráns...nekem hamarabb pattan el az agyam. Egyrészt a magunk érdekében rúgnám fel a másik kutyát, megelőzve a "vad kutyán miért nem volt póráz/szájkosár"...másrészt azért, mert ha kutyámra hagyom az önvédelmet, akkor sokkal nehezebben kezelhető a későbbiekben!
Amikor kb. 2 éve rendszeresen értek minket támadások HIRTELEN, tehát nem tudtam kivédeni, és üvöltésre hiába eresztett a sajátom, ha a másik ment rá tovább, Argos megtanulta, hogy jobb előre támadni, mintsem megvárni, hogy a másik kezdeményezzen. Ezért póráz nélküli, gazdától távolabb lévő, illetve kóbor kutyákat meglátva automatikusan kapcsolt védő üzemmódba a kutyám: morgott, borzolt és ment volna elhajtani őket...ekkor mondtam, hogy oké, lehetőségeimhez mérten nem hagyom, hogy ő kerüljön kapcsolatba a másik kutyával: őt lefektetem és ÉN kergetem el a másik kutyát. Ilyenkor nagyjából egy helyben marad...most ősszel volt az első eset, hogy amíg egy kisebb kutya dominálta, Argos első szóra lefeküdt és úgy is maradt, miközben a másik kutya RÁRAKTA A FEJÉT A KUTYÁM MARJÁRA :O ez a legdirektebb kifejezése ugyebár a dominanciának. Majd amíg morogva-csapkodva elhajtottam a másik kutyát, Argi végig feküdt egy hang nélkül...Az elmúlt lassan 4 és során ilyenre még nem volt példa!!! És ezt a sok idióta gazda miatt nem vagyok hajlandó elrontani...ugyanis egy-egy eset után, mikor a kutyám kénytelen megvédeni magát, nekem hónapokba kerül ismét normális viselkedésre "kényszeríteni" necces szituk esetén, tehát amikor egy helyzetbál kifordulás helyett inkább ugranak a másiknak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!