Létezik hogy egy kutyát nem lehet elhalgattatni sétáltatás közben?
Hát persze, hogy csinálja, hisz engeded neki, ráadásul a végén még meg is lesz a jutalom: elengeded.
Gondolom igyekszel minél előbb a mezőre érni, hogy abbahagyja a vonyítást.
Ezzel mind-mind megerősíted benne, hogy amit tesz, az jó.
Nem tudom mivel próbálkoztatok eddig, ezért leirom, amit én tennék:
Séta előtt kicsit lefárasztanám a lakásban labdázással, feladatokkal.
Induláskor ráraknám a nyakörvet. Ha elkezd pörögni, egyetlen szó nélkül visszafordulnék és csak akkor próbálnám meg újra az indulást, ha megnyugodott.
(Remélem rendes póráza van és nem flexi)
Aztán ha már a póráz is rajta van, elindulnék vele. Ha húz, megállok és nem mozdulok addig,amíg feszül a póráz. Csak akkor mennék tovább, ha a kutya nem húz és nem üvölt.
Esetleg ezt a pórázos dolgot megpróbálnám a lakásban. Ha ott már nyugodt, akkor lehet dicsérni.
Mennyi idős a kutya? Mennyit van lehetősége más kutyákkal játszani? Mennyit foglalkozol vele egy nap?
Nem, ilyen nem létezik.
Csak úgy látszik, rossz embertől kértél segítséget.
100%, hogy le lehet állítani.
Lehet, hogy az idegességét/izgatottságát nem csak a türelmetlenség, és a vezető domináns pozíció váltja ki, hanem (sok a túltenyésztett példány) egy kissé gyenge idegrendszer is.
Ilyenkor tovább tart megértetni vele a helyzetet, de olyan, hogy nem lehet leállítani, olyan nem létezik!
Pláne, ha van olyan szituáció, amikor teljesen nyugodt állapotban van.
Pl otthon, képes nyugodtan feküdni mikor nem alszik, vagy sétálgatni a lakásban.
Akkor máshol is képes rá!
Határozd el, hogy mostantól nem húzhat és nem visíthat. Ekkortól kezdve MINDEN ALKALOMMAL, ha megfeszül a póráz, hátraarc, kutyát magad után rántva pár lépés erejéig, majd vissza az eredeti irányba. A helyedben pár napig, amíg nem tanul meg laza pórázon menni, nem is mennék ki a mezőre. Már tudja, hogy úgyis odajut...a lényeg, hogy csak csendben sétálva érhet a mezőre.
Tehát ha a mező fele tartotok laza pórázon a fent említett technikával és a kutya "bekattan", akkor vagy ismét hátra arc, vagy pici oldalba bökés kizökkentésként. Ha elhallgat és lenyugszik, mehettek tovább a mező irányába...az utolsó pár méter lesz a legnehezebb. De ha kitartasz, pár hét után elég lesz egy-két fordulgatás.
Ismerős amstaffja!!! csinálta azt, hogy szépen laza pórázon sétált a duna parton, de ha az adott placcon ismerős kutyát látott, megőrült, visított, húzta a pórázt. Ismerős ugyanazt csinálta, amit írtam. Ha húzta a pórázt és /vagy visított a kutya, hátraarc, majd ismét a placc felé haladt. A lényeg, hogy csendben, laza pórázzal érjetek a mezőre. Ismerősnek az autó úttól a víz melletti sétányig megtett 100 méter sokszor fél óráig!!! tartott. De kitartott, mert ha egyszer is hagyta volna a kutyát győzni, akkor a kutya későbbiekben próbálkozott volna, hátha MOST lehet lóvá tenni a gazdit :D
Volt, hogy már elfogyott a türelme és a fordulgatás után kemény pórázrántásokat alkalmazott, sima bőrnyakörvvel.
Egy csivavával az apró pórázrántások sem kerülnek nagy fáradozásba a gazdinak :D
3.! Az is bolond, aki egy kutya miatt forgolódik!
Nehogy már ha én menni akarok bárhova, és elkezd húzni a kutya, akkor elkezdjek az ellenkező irányba menni!
Tudom, gyakran tanácsolt módszer, szerintem egy rakás szar.
Attól, hogy ideiglenesen a kutya teste lesz hátrébb, az agya még nem lesz követő üzemmódban.
Ezerszer hatásosabb, és célravezetőbb közvetlenül megértetni a kutyával, hogy nem mehet előre.
Teljesen fölösleges ilyenekre időt pazarolni, hogy százszor bonyolultabb, közvetett módon, egy emberi baromságot ráerőltetve várni a csodát, hogy majd csak valamikor megérti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!