Egy kutya hogy tud elveszni?
egyszer volt az,hogy apámra hagytuk a kutyákat (két bichon)
ő pont a munkahelyén volt éjszakás ott van egy nagy elkerített terület (szinte olyan mintha kertes ház lenne )és így oda vitte őket, és mesélte,hogy nagyon nyöszögtek az ajtónál így ki engedte őket(este volt) és megláttak egy macskát kibújtak a kerítésen és nagyon sokáig üldözték apám nem érte őket utol és hát rá nem hallgattak idővel a kutyák eltűntek, vissza ment a házba és felöltözött (akkor tél volt) és újra próbálta őket megkeresni,de sehol semmi, vissza ment a munkahelyére és azon gondolkodott ,hogy mondja majd nekünk ezt el,aztán éjszaka arra ébredt fel,hogy hallotta a kutyák nyöszögését és ott volt mind2 csurom vizesen sarasan és remegtek mint a nyárfa levél..
csoda volt hogy vissza találtak,mondjuk sokszor visszük őket oda..
azóta nem bízzuk apára a kutyákat,mert apa csak szereti őket de tekintélye nulla náluk..
Alapvetően egyetértek a Kérdezővel: mi, jól nevelt kutyák gazdái nem nagyon tudunk elképzelni olyan esetet, mikor séta közben, a gazdi felügyelete mellett veszik el kutya. Leszámítva azokat az eseteket, amikről már szó volt itt is, tehát pl. kutyatámadás, szélsőséges helyzetben hirtelen pánik...de ezeknél is legalább kemény fellépéskor a legtöbb jól nevelt kutya a gazdihoz fut, nem ellenkező irányba.
Sokan ezen esetek megelőzésére mondogatják, hogy a kutyát városban, a futtatókon kívül elengedni a pórázról veszélyes és felelőtlen dolog: "BÁRMIKOR TÖRTÉNHET VALAMI" Ezen csak röhögni lehet...természetes, hogy bármikor történhet valami, MINDEN élethelyzet adott kockázattal jár...ennyi erővel ne üljünk autóba, mert belénk jöhet a másik, ne lépjünk ki a lakásból, mert ránk esik egy cserép, ne is éljünk a lakásban, mert földrengéskor bent ragadhatunk :O Mindent nem lehet kivédeni!!!
Tehát az, hogy a normál helyzetekben maximálisan kézben tartott kutya szabadon mászkál, NEM FELELŐTLENSÉG!
Nagyon sok lakásban tartott kis testű ölebnek, gyermekként kezelt nagyobb testű kutyának nincs kötődése a gazdi felé, pórázról elszabadulva világgá megy...ez számomra is ÉRTHETETLEN ÉS FELFOGHATATLAN :O Azt vallom általában, hogy ha egy kutya megszökik tőlem, akkor vissza se jöjjön...azért persze velem is előfordult pár eset :)
Előző kutyám az első gazdáinál első emeleti panelban élt, állandóan póráz nélkül sétált a telepen...rendszeresen, napi szinte egyedül!!! leengedték a lakótelepre, a kutya megsétáltatta magát, aztán hazament...vagy nem...és csak pár nap múlva került haza, mert ivaros kan lévén...el lehet képzelni :O
Szóval éveken keresztül csak sétáltattam a kutyát, nem nálam lakott, de ha akartam, elhozhattam magammal.
Még gyerekkoromban jártam vele úgy, hogy vittem haza, persze póráz nélkül. A házuk előtt egy tüzelő agár után futkosott, nem bírtam visszahívni gyerek fejjel :D elrohantak a francba...mondtam a gazdiknak, hogy elfutott, majd hazamegy...másnap ment haza, persze az általam vásárolt nyakörv eltűnt a kutyáról :(
Akkor volt olyan eset, hogy másik telepen szintén tüzelő szuka után elfutott, már háromszor mentem utána és vittem biztos távolságba...legalább is azt hittem :D 1 km-ről is visszafutott :D ekkor kapott pórázt.
Évekkel később a helyi dombon sétáltunk az erdőben, egyszer csak a kutya eltűnt mögülem :O rohantunk haza, kutya sehol...bent feküdt a konyhában...kistestű lévén belökte a kaput és bejött a lakásba :) Valszeg lemaradt szaglászni és nem talált minket :D
Képzeljetek el egy kb. 4 km-es egyenest, egyik végén egy kertes ház, Nagyapámék, ahova rendszeresen vittem ugye a kiskutyát. Másik végén panel, ahol laktunk (kutya nélkül)...nagyjából középen panel, ott lakott a kutya :) Ez a kutya csinált olyat, hogy amíg a panelban voltam otthon, Dasty eljött Nagyiékhoz, bejött a kertbe és a kútra ülve vonyított :) Érte kellett jönnöm :D
Mikor már a panel lakásunkba is felvittem néha, ismerte az utat. Egyszer Apu indult melóba, kaputelefonon szólt fel, hogy itt a "kutyád". Dasty ekkor még nem volt az enyém. Dasty fogta magát és 2 km-t jött az otthonomhoz tőlük, utakon keresztül :O lementem és tényleg, ott pattogott a kis kutya :)
Utolsó évében élt nálam, kb. fél évet panelban, többit kertesben. Mikor kertesbe jöttünk, akkor napközben lehetett kint a kertben. Órán ültem, jött sms ismerős kutya gazdijától, hogy a duna parton becsatlakozott hozzájuk Dasty :) Sétált ismerősömékkel, aztán hazafele berakták a kertbe. Este jöttem haza, kérdeztem itthon, hogy nem tűnt fel, hogy eltűnt a kutya? Hát nem :D kiengedték vmikor a kertbe, aztán pár órával később vissza a lakásba...kettő közt meg megsétáltatta magát, mert vki kiengedte a kapun :D
Még kétszer kilógott, úgy szedtem össze a volt háza környékén...elment szétnézni, mert hozzá volt szokva, hogy egyedül sétál :) Aztán gyorsan rászoktattam, hogy kapun egyedül sehova nem megy...
A környéken nem egy kutyát ismerek, aki úgy sétál a gazdival, hogy a gazdi baktat a megszokott úton, a kutya átrohan az úton a duna partra, vagy éppen át a lakótelepre, aztán ha végzett, akkor megkeresi a gazdit és hazamennek...vagy nem, és csak másnap lesz meg.
Csivava, beagle, bolognese, vizsla, keverék, stb...a gazdikat ez nem zavarja és nem is tesznek ellene semmit, holott egyik-másik kutya már volt, hogy másik kerületből került haza!! Egyszerűen leszarják...de azért szeretik a kutyát...na persze...ez a felháborító!!!
Ja, előző kutyám, már az enyém volt. Dasty egy szilveszterkor megugrott egy petárdától és elindult futva hazafele, de hangos hívásra szépen visszajött!
Mostani kutyám, Argos menhelyi kutyus volt, már hozzám kerülése után másnap póráz nélkül sétált a parton, mert bennem kereste a biztonságot :)
Tavaly télen egyetlen egyszer "szökött meg": Nagy délelőtti séta után kint hagytam a kertben. Egyszer telefonál ismerősöm, hogy hol vagyok? Mondom itthon, mert? Mert a kutyám a duna parton játszik az ő falkájával, a házunktól kb. 500 méterre :O Hát a Kretén, mivel tanítottam rá, belülről kinyitotta a befele !!! nyíló kaput és kiment a duna partra, mert hallotta a haver falka csaholását :) Hát amit akkor és utána 1 hétig kapott, soha nem felejti el sztem
Túl intelligens az állat, jaja :D
Nagy könyv szerint ilyenkor nem szabad bántani a kutyát, mert nem a tettenéréskor történik, tehát a kutya nem kapcsolja a szökéshez!
De ott nem érdekelt a "szabály". Kapott néhány atyai pofont, grabancon fogást, odébb hajítást, majd mikor lefeküdt, még hajtottam körbe-körbe egy jó darabig...
Aztán otthon jó pár nap teljes kizárás, se séta, se játék, semmi...utána szigorúan pórázos séták verbális kommunikáció nélkül, stb-stb...bő hétig morci voltam...meg is lett a hatása, jobban szót fogadott, mint előtte :D
(Lepontozóknak: annyira bírom, hogy a véleményeket nem írjátok le, csak pontozgattok...ez az igazi ostobaság...)
Igazad van :)
Ma a belvárosban a karácsonyi vásárban tettünk egy gyors kört a szakadó esőben...Argos-t hámra kapcsoltam és engedtem szimatolni-nézelődni. Erre látom, hogy vmit eszik a földről :O az én kutyám, aki ezt nem szokta, csak nagyon-nagyon ritkán...gyorsan szidás, pórázrántás, szemmel verés...a turisták és a magyarok is néztek rám megvetve...holott ez a bünti kietlenebb helyen nem így nézett volna ki :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!