Melyik fajta a legalkalmasabb terelésre?
Akkor nézz körül... Ahány versenyen a mudi megjelenik, mindenhol az élet végez... Csak az a baj, hogy kevés helyen jelenik meg! Mivelhogy még a magyarok sem ismerik a saját fajtáikat! És mégis mire jó egy nyerőgép border, aki nem tud lenyugodni? Miért jó a kutyának, ha egy perc nyugta nincs? Az én mudim nyugodtan feszik egésznap, felőle aztána birka legelhet mellette... Aztán ha azt mondom: terelünk, akkor mint a villám, megy és rnedet tesz... Addig meg nem strapálja magát... Mert van ezse, hogy ne tegye tönkre magát... Az okosság meg nem csak attól függ, hogy hány vezényszót tud és milyen rövid idő alatt... Szerintem egy olyan kutyának aki felismeri, hogy most nem kell terelni, mert a birka el van zárva, annak több esze van, mint a annak a bordernak aki képes hőgutát kapni, mert látja a birkákat, 100 méterre de nem tud odamenni... Lehet hogy emiatt többet nyer, de nem csak az a lényeg... Amúgy mi is sportolók vagyunk...
Képzeld a kutyám sosem járt kutyaiskolába, de egyszer beneveztünk munakversenyre még régen amikor nem voltunk profik, és az összes versenyző szinte border volt, akiket kiképzők oktattak, és az én sz@r mudim nyert mindegyik előtt. Úgy hogy kb sosem volt még versenyen, meg ilyen sok kutya között! Na? Az összes bíró a csodájára járt, és amikor tereltünk, a sok világbajnos border külföldi agyba főbe dicsérte!... És Mo. legképzettebb kutyája is mudi lett, pedig voltak bprderek is, és a gyorsasági szlalomversenyt is nem tudom hény éve egy mudi nyeri... És minden mást is megnyernének ha ismernék őket... Vicces hogy a skandináv országokban rengeteg mudi van...
De én nem mondom hogy a mudi jobb, egyszerűen az előnyeit mondtam el, meg a történetünket. Neked sincs jogod megmondani, hogy melyik a jobb vagy szídni a mudit...
Valamit összekeversz. Én MUNKAVERSENYEN voltam, nem TERELŐVERSENYEN a kutyámmal. Ahol nem azt nézik hogy van-e ösztöne a tereléshez, hanem mindenféle feladatokat amiket meg kell tanulni. És a híres nagy sportolók hogy a francba válaszhatnának mudit, amikor NEM IS TUDJÁK, hogy létezik ilyen fajta?
És mint már mondtam, de elsiklottál felette: TERELŐTÁBOROKBA, TERELŐVERSENYEKRE járok. NEM EGY BORDERT LÁTTAM. Azt láttam, hogy az összes munkaborder ilyen. Ez nem rossz szokás, hanem egyszerűen ilyenek. Meghalnak ha nem dolgozhatnak szószerint... És munkába is belehalnak, mert nem írják abbahagyni... Ez miért jó? Szerintem nem csak az kéne a fontos legyen, hogy megnyerjék a versenyt... Nem olyan jó szerintem egy munkagépnek lenni. :S De te tudod, ez biztos jó a kutyának, hogy egy perce sem tud megnyugodni...
"A mudi még ma is remekül példázza azt az érzékeny, de nem labilis, tettrekész, de nem hiperaktív, gazdára, és nem valamely feladatra mániákusan koncentráló személyiséget..." Amúgy magyaroknál már csak azért sem ismerik, mert ciki a magyar eredti, a jó a külföldi: lásd: német juhász, border collie stb...
"Sokan keresnek maguknak kutyát úgy, hogy ugyan élénk ebet szeretnének, de nem kívánnak egy hiperaktív jószág labadobáló rabszolgái lenni egy életen át. "
Ilyesmikre gondoltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!