Vélemények a flexi kiengedhető pórázokról?
Pesten lakom és egy rottweilerhez kéne, de nem tudok dönteni: flexi kiengedhető póráz, vagy hagyományos?
Városba a rövidebb és megbízhatóbbat mondták sokan, merthogy ugye kocsik, átkelőhelyek, többi kutya, emberek, biciklisek, stb. Meg futáshoz is jobb, ha futnék a kutyával.
Szakadt már el flexi kiengedhető pórázotok? Melyiket ajánljátok inkább városba nagytestű kutyához?
Sajnos fogni is kell.. Próbálkoztam egy csomó marhasággal hogy elengedhessem a kutyát, de már nem érdekel.. Bnőmel ketten sétálunk ha látunk közterest felvesszük őket pórázra. ha azt mondja hogy bünti mert nem volt rajta póráz akkor a válasz egy elégedett "De volt!" És nem nagyon tud mit csinálni..
Kicsit ráuntam arra hogy ha a jól nevelt kutyámat póráz nélkül akarom sétáltatni akkor úgy kell csinálnom mintha bűnöző lennék és bujkálnom kell..
Alapesetben póráz nélkül sétáltatok, közlekedésnél pórázon láb mellett van, flexit nagyon ritkán használok...
Nekem egy 8 méteres flexi comfort long ment tönkre úgy, hogy a zsinórt nem húzza vissza a tok.
Most ilyenem van: 8 méteres szalagos
illetve egy gagyi 8 méteres zsinóros :D
Vélemény:
A flexivel szinte lehetetlen azonnal megállítani és korrigálni a kutyát, főleg, ha éppen több méterre kihúzta a kutya! Pl. múltkor egy széles járdán kocogott a jobb oldalamon a roti-nj mix kutyám pórázon, bringa mellett, a járda jobb oldalán ment egy öreg nő flexis kis keverékkel...éreztem, hogy baj lesz, ezért hangosan szóltam a kutyámnak, hogy "mellém" és lassítottam...ez elég volt, a nő hátranézett, a kutyája azonnal őrjöngeni kezdett: mikor nagyjából becsörlőzte a kutyáját, gyorsítottam, de a kutya ismét megugrott és nem sok kellett, hogy a kutyámnak ugorjon...és már számtalan támadás ért minket flexis kutyáktól, legyen az kicsi vagy nagy.
Volt, hogy kutya nélkül bringáztam a parti sétányon, szembe jött egy nagy, kutyákkal agresszív kutya hámmal és flexivel a gazdival...átmentem a sétány túloldalára, de pont előttem ment át a flexivel: majdnem bukás lett a vége, mázli, hogy jó a reflexem, és kutyák mellett automatikusan lassítok. A gazdi nem rakta ki az ablakba, amit tőlem kapott...
Legtöbbször rárakják a kölyökre, aztán se laza pórázon való sétát, se behívást nem tanítanak neki...azt hiszik, elég neki ez a mozgásmennyiség. Elengedni aztán nem fogják a kutya egész életében, kutyáktól elrángatják...rengeteg flexis kutya őrjöng a lakótelepeken, a gazdi nem tudja magához csörlőzni, behívni, stb...neveletlen idegroncsok szerencsétlenek...
A FLEXI HASZNÁLATÁT KOMOLYABB ENGEDELMES VIZSGA LETÉTELÉHEZ KÖTNÉM!!!
A 30 kg-os kutyámhoz gyakran a 8 méteres szalagos flexit én is előszedem, meg az 1500Ft-os, 8 méteres zsinóros utánzatot is, ami egy erősebb rántástól kiakadna, nem húzná vissza a zsinórt...de mivel nem rántom, nem fog elromlani :) Ha a kutya kihúzza a 8 métert és nem várja, hogy lazuljon a póráz, akkor megállok...nem vontathat oda bármihez! Ilyenkor hátranéz és megáll, majd visszajön felém.
Én a flexit a hámra kapcsolom, mert így nem tekeri be a lábait, nem pisili le, nem csúszik le a nyaka alsó részére, nem zavarja, mivel a teste legmagasabb pontjára van rögzítve. De ezt csak azoknak ajánlom, akiknek a kutyája TÉNYLEG JÓL NEVELT, tehát szinte póráz sem kellene rá! Én sem húzom-rángatom, hanem szóval irányítom a flexin is.
Például ma este egy keskeny kutyasétáltató helyen kutyám a 8 méteres, hámra kapcsolt flexin bóklászott…arra jött egy flexis-hámos westi egy nővel, meg egy flexis-hámos kisfehérizé egy kiscsajjal…mindkét kutya őrjöngött…beszóltak, hogy meg kéne kötni…mondom meg van :D
Nem szóltam ám rá a kutyájukra…mármint komolyan…olyan jajj, fifike nem szabad volt, de eredménye semmi…tehát nem a felszerelés és a kutya mérete számít, hanem a NEVELÉS…
A hám+flexi tényleg extrém...de rengeteg kis-nagy kutyás így sétáltatja az agresszív, neveletlen kutyáját és így aztán tényleg nem tudja visszahúzni időben...és még ők sipákolnak, hogy a kutyám láb mellett jön póráz nélkül..."kedvenc" sztori: hám+láncpóráz kutyákkal agresszív amstaff kan idősebb pasival kontra hám+flexi nagydarab keverék kan törékeny-gyenge nőcivel..mindkét kutya kinyírna minden más kant. Duna-part, viszonylag széles sétány, jobbra erdő, balra lejjebb füves-fás parti rész. Faszi az amstaffal lehúzódik a füves-fás parti részre, lába közé véve a kutyát :D Nőci próbálja flexin irányítgatni a nagy kutyát, de nem sikerül, kutya vonszolja, a barom nőci meg hagyja ezt...közben az amstaff is vonszolja a faszit...a két kutyát kb. 1-2 méterre sikerült megállítani egymástól, mindkettő őrjöngött...végül sikerült őket elrángatni...mázli, hogy kutya nélkül voltam...
De jól nevelt kutya nem ugrik meg csak úgy és egy szóval leállítható :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!