Az új törvény fényében hogyan tanítsam mégis a kutyát?
Ugye mindenki tudja, hogy az új törvény értelmében a kutyát gyakorlatilag sehol sem lehet elengedni. A mi környékünkön legalább is nem. Kutyafuttató csak nagyon messze van, jelenleg nincs olyan autónk, amivel a kutyát be tudnám vinni a városba napi kétszer, hogy futkározzon. Kert van, de a kertész azt mondta, hogy a kutya nem léphet a fűre, mert kigyúrja, ezért a kennelben van a kutya. Napi kétszer ugyan elviszem sétálni mindig, de mivel nem engedhetem el sehol sem, ezért a séta nagyon unalmas és egyáltalán nem kapja meg a szükséges mozgást.
Látom rajta, hogy kívánná, hogy fusson, mint régebben (kilométereket rohangált körbe-körbe körülöttem a séták közben). Az a baj, hogy a környékbeliek gonoszak, és a közterület felügyelő autót az elmúlt héten kétsze ris láttam ,,razziázni". Mi legyen? Soha többé ne engedjem el a kutyát? Milyen élet ez így neki?
Én is megtaláltam, ez biztosan hatályos:
"147. Veszélyeztetés kutyával
193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,
b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja,"
Mostmár csak azt kellene kideríteni, hogy mi a pontos definíciója a "természeti és védett természeti terület"-nek és a "vadászterület"-nek. Mert pl. a Vizsla túrások szoktak engedélyt kérni a kutyás túrázáshoz és amikor nem folyik vadászat a területen, akkor engedélyezni is szokták nekik. Tehát egy terület folyamatosan vadászterület, vagy csak azokban az időpontokban, amikor valóban vadászat zajlik rajta?
Ja, hogy a kertész csak tanácsot adott, hogy ne engedd ki a kutyát, mert széttúrja a kertet-füvet?
A kutya tehát csak kennelben van és naponta kétszer sétáltok egy kicsit?
Azért nem ilyen fekete-fehér a dolog. Felügyelettel és ha otthon vagytok, simán lehet kint a kutya. Az ásást, növényrágást letiltjátok. A két sétával pedig nem is fog majd a kertbe kakilni. Mi is kertes házban lakunk, reggel-este séta, kaki akkor sincs igazán a kertben, ha egy-egy séta kimarad!
Jó, legálisan elengedni csak a zsebkendőnyi futtatókban lehet...de sztem aki ezt betartja, az csak árt a kutyájának!
Vannak olyan helyek mindenhol, ahol nem járkálnak a közteresek :D
Erdőben elvileg sok helyen tényleg póráz kötelező, mert vagy vadászterület, vagy parkerdő, természetvédelmi terület, stb...
Tény, hogy turista mellett is lőttek le kutyát vadászok úgy, hogy simán az embert is kilőhették volna ennyi erővel.
Szerintem minimális kockázatot "kell" vállalni a normális kutyaélethez. Erdőben tavaly úgy kirándultunk, hogy a kutyámon volt fényvisszaverő mellény, azon kék hám fényvisszaverő mellpánttal és még fényvisszaverő piros széles nyakörv...túlzás, de biztos ami tuti...aztán egy tök sötét részen, ahol az erdő közepén egy keskeny ösvény volt a fák alatt, ahova a napsütés sem ért el...szóval ezen a helyen haladva a kutyám látszott a legjobban a többi kutya és ember közül...vicceltünk is, hogy ha eddig nem akartak kilőni kutyát, most már jó célpont a rikító cuccaival a sötét erdőben :D
Tehát figyelni kell. Kutya ne menjen látótávolságon kívülre és többszáz méterekkel messzebb a gazditól, legyen rajta vmi színes-fényvisszaverő cucc és biztos behívása legyen...
Lelőni nem lőheti le jogilag, csak ha vadat űz!!!
Jó persze, ha a gazdi és a vadász szava áll szemben egymással, az gáz :(
De hogy az ember honnan tudja, hogy mi vadászterület és mi nem, ha nincs kitáblázva...jó kérdés
Utolsó: igen, így van. Nekem azt mondtál itt a ,,falubeliek", hogy először még figyelmeztet a vadász, de ha megint meglát a kutyával elengedve, akkor már lelövi. Én az egy alkalmamat már eljátszottam, szóval még ha rá is jövünk, hogy mi-mikor-hogyan vadászterület és mi erdő, és ezáltal mikor sértünk szabályt (huhh, még leírni is nehéz :D), akkor sem lenne esélyem odanyomni az orra alá a kinyomtatott törvényt, maximum csak akkor, mikor a kutya már mellettem vérzik. Szóval ez egy megoldhatatlannak tűnő probléma.
Ettől függetlenül büszke vagyok magunkra, hogy ilyen fontos dolgokat kiderítettünk. Szerintem megérte! :)
akumi, neked meg már mondtam egyszer-kétszer, hogy nem vagyok rád kíváncsi. Sem arra, hogy hol van mennyi kutyád, és mit csinálnak a kertedben. Komolyan. Érdemben sok mindent nem szóltál hozzá, mi itt órák óta törvényeket böngészünk, te meg néha beugatsz valami sületlenséget.
Elég volt. Köszönöm.
Ami meg még mindig közérdekű, megismétlem:
Vadászokkal kapcsolatban senki ne támaszkodjon a törvényre, mert van egy csomó vadász, aki nem foglalkozik vele, és lelövi a kutyát se szó, se beszéd. Utána lehet lobogtatni a papírokat, hogy nem volt jogos, de attól még a kutya nem fog életre kelni.
Akkor jelentsd fel a vadászt, vagy fenyegesd meg!!! Ugyanis azért, mert szabadon van a kutyád a közeledben, DE NEM ŰZ VADAT, nem lőheti le!!!
Ha a megtörtént esetekből indulunk ki, akkor pl. flexin se vihetnénk az erdőben a kutyát..hiszen már 10 méterre az embertől is lőttek ki kutyát :O
Nem sokat kirándulunk sajnos...de ha megyünk, a kutyám továbbra is karácsonyfához fog hasonlítani, nem érezheti magát szabadnak a természetben :(
Nem baj, itthon a parton csak egy nyakörv van rajta :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!