Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Az új törvény fényében hogyan...

Az új törvény fényében hogyan tanítsam mégis a kutyát?

Figyelt kérdés

Ugye mindenki tudja, hogy az új törvény értelmében a kutyát gyakorlatilag sehol sem lehet elengedni. A mi környékünkön legalább is nem. Kutyafuttató csak nagyon messze van, jelenleg nincs olyan autónk, amivel a kutyát be tudnám vinni a városba napi kétszer, hogy futkározzon. Kert van, de a kertész azt mondta, hogy a kutya nem léphet a fűre, mert kigyúrja, ezért a kennelben van a kutya. Napi kétszer ugyan elviszem sétálni mindig, de mivel nem engedhetem el sehol sem, ezért a séta nagyon unalmas és egyáltalán nem kapja meg a szükséges mozgást.

Látom rajta, hogy kívánná, hogy fusson, mint régebben (kilométereket rohangált körbe-körbe körülöttem a séták közben). Az a baj, hogy a környékbeliek gonoszak, és a közterület felügyelő autót az elmúlt héten kétsze ris láttam ,,razziázni". Mi legyen? Soha többé ne engedjem el a kutyát? Milyen élet ez így neki?

2012. nov. 1. 10:07
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
Melyik része nem tetszett a válasznak, és miért? Komolyan érdekel :)
2012. nov. 1. 12:42
 22/39 Szilvi & Argos ***** válasza:

Először is nem értem, hogy ha kint laktok a semmi közepén, akkor a saját kertetekben miért nem lehet szabadon? Társas házban laktok? Nincs saját normál méretű udvarrészetek??

Csak belterületi közterületen vagy köteles pórázon vezetni, illetve külterületen ott, ami vadászterület.

Szántókon-mezőkön-erdőkben simán viheted szabadon, ha nem mész be magánterületre és éppen zajló vadászatra :) Lelőni nem lőhetik le csak azért, mert póráz nélkül van:

"(3)59 A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti

a) a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, illetve

b) fertőzés továbbterjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy macskát, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség."

[link]

2012. nov. 1. 12:54
 23/39 A kérdező kommentje:

,,Hosszú póráz, vagy kimész olyan külterületre, ami nem erdő meg nem valakinek a szántója."

Ezzel nem lett megoldva az elengedés, ha nem vetted volna észre, azon mesterkedünk, hogy hátha mégis el lehet valahol legálisan engedni, erre keressük az infót.

,,Ha olyan nincs, akkor pech, előbb kellett volna gondolni rá, hogy alkalmasak-e a körülmények kutyatartásra, főleg így, hogy még a kert szépsége is előbbre való az állat jóléténél."

Ez az egész rész. Pökhendi, ki ha én nem stílusú, lenéző, leszóló és már megint ez az ,,elborultkutyás". Ha teszik, ha nem vannak még olyan régimódi emberek, akiknek a kutya, csak kutya, és ha a barátait elhívja kerti-partizni, akkor nem kutyaszarba és feltúrt, felásott, rendezetlen kertbe szeretné. Ez az én privát dolgom, semmi közöd nincs hozzá, főleg ilyen hangnemben nem.

A körülmények alkalmasak, ebben biztos vagyok. Nem tudom, hogy te hogyan/hol tartod a kutyád, nem is érdekel. Neked viszont hozzám nincs semmi közöd a bántásaiddal, meg a kinek mi fontosabb.

Az nem tetszik benned meg a válaszaidban, ha kiváncsi vagy, hogy semmit nem tudsz és egyből ítélkezel, mintha legalább te volnál az atyaúristen. Erre nem vagyok kíváncsi. Újfent megkérlek, hogy ne írj többet!

2012. nov. 1. 12:58
 24/39 anonim ***** válasza:

# 18 vagyok.

Belterületi közterületen én és a barátaink is csak pórázon sétáltatunk. Külterületen, illetve a kijelölt kutyafuttatókon szoktuk őket elengedni. Nálunk pl. kijelölt kutyafuttató a folyó partja is sok kilométeres szakaszon, szóval adott az erdő és az élővíz is a kutyáknak teljesen jogszerűen. Másutt meg érdemes tájékozódni arról, hogy hol szabad és hol nem elengedni. A szántóföld pl. valaki tulajdona, tehát elméletileg nem futkározhat rajta a kutya, még ha amúgy nem is nagyon szoktak szólni érte.

Szilvi, köszi!

Ezt kerestem! Na most ha rendelkeznek arról, hogy milyen estben ejtheti el a kutyát a vadász, akkor értelemszrűen egyéb helyzetekben nem teheti, akkor sem, ha szabadon van. Arról sem írnak, hogy nem lehet szabadon. Az is benne van a pakliban, hogy a vadászok mindezek ellenére mégis lelövik, akár jogos akár nem, hiszen egymást is rendszeresen lelövik, pedig azt biztosan nem szabad.

2012. nov. 1. 13:01
 25/39 A kérdező kommentje:

[link]

Na, én ezt találtam róla. Akkor ez hülyeség? Ott van, hogy kutyát erdőben csak pórázon.

2012. nov. 1. 13:10
 26/39 A kérdező kommentje:

Egyébként van kertünk, szép nagy. Ebből a kutyáé 80 négyzetméter lekerítve.

A többi füvesítve van (a kutyáé is volt, csak komplett felásta az egészet, így már csak föld van, meg nyomokban fű), bokrokkal, filagóriával, stb. A kertész azt mondta, oda nem mehet a kutya, mert tönkreteszi. Mivel én híve vagyok a Ricardói komparatív előnyöknek, ezért hiszek a munkamegosztásban. Én ehhez értek, a kertész meg a kerthez. Így ha ő azt mondta, hogy oda nem mehet a kutya, akkor nem mehet. Ezért lenne jó, ha elengedhetném a séták során.

2012. nov. 1. 13:14
 27/39 anonim ***** válasza:
Na, amit az újságírók leírnak, annak sokszor a fele csak általuk hozzáköltött szöveg. :) Szóval el tudom képzelni, hogy ez csak a cikk szerzőjének az agyszüleméyne. Ha viszont nem az, akkor jó lenne közösen megtalálni a jogszabályi forrást is! Ez tényleg egy olyan fontos kérdés, amit muszáj pontosan tudni, mert nem mindegy, hogyan indulunk neki egy kutyás nyaralásnak pl...
2012. nov. 1. 13:24
 28/39 A kérdező kommentje:
Ezaz, akkor minden erdőjáró kutyás, uccu neki az olvasásnak! :)
2012. nov. 1. 13:32
 29/39 A kérdező kommentje:

[link]

Megvaaaan! Erről beszéltem. Nem tudom ez mi ez a dokumentum, de ebben olvastam! Szerintetek ez mi? Kicseszés vagy komoly? Hatályos még egyáltalán?

Egyébként mielőtt valaki gyengeelmélyűnek néz, azért hittem ennek a dokumentumnak, mert múltkor póráz nélkül mentünk az erdőben a kutyával, és odajött a vadász. Mondta, hogy nagyon gyorsan ,,kössem meg" a kutyát (már ettől rosszul lettem, hogy kössem meg, max fogjam pórázra, vagy ilyesmi... A vadászokról amúgy is meg van a véleményem, na mindegy, ez most nem téma), különben lelőheti és meg is teszi. És még egyszer ezt meg ne lássa.

Eután az incidens után néztem utána, és a fenti doksit találtam.

Meg kérdezősködtem a környéken, és mindenki azt mondta, hogy kilőheti... Szóval nem tudom mi van, mert a hatályos jogszabályban meg nem találtam ezt meg. Meg amit Szilvi&Argos írt, én is azt találtam. Szóval...

2012. nov. 1. 13:42
 30/39 A kérdező kommentje:

Én azt hiszem rájöttem. Mi két fogalmat kevertünk: az erdőt és a vadászterületet.

Ez a legutóbbi pdf jól leírja, hogy gyakorlatilag minden külterület erdőnek minősül, de NEM VADÁSZTERÜLETNEK.

Én úgy értelmeztem, hogy erdőben el lehet engedni, hacsak a kutya nem hajtja a vadat, akkor elmehet a pórázról.

Vadászterületen való elengedés viszont szabálysértés.

Jól gondolom?

2012. nov. 1. 13:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!