Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vannak egygazdás kutyafajták?

Vannak egygazdás kutyafajták?

Figyelt kérdés
2012. okt. 19. 06:13
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:

Én a pitekre hallotam ezt a kifejezést.. Meg e "keményebb" kutyákra szokták még használni..

De szerintem hülyeség, nevelés kérdése minden.. 2fős falka ritkán van :)

2012. okt. 19. 07:43
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Egygazdás annyit tesz, hogy jobban ragaszkodik az általa falkavezérnek tekintett személyhez. És a kérdésedre: igen vannak. Ez adódhat a fajtájából, vagy abból, hogy csak azt az embert találja alkalmasnak a vezetésre. Pl. nekem a huskym egygazdás, pedig fajtájára ez abszolút nem jellemző, de barátom nem tud vele olyan határozott lenni, mint kéne. A fajták között általában a 'keményebb', idegenekkel bizalmatlanabb őrz-védő fajták azok, pl. rotti, dobermann, pásztorkutyák (komondor, kuvasz) stb.
2012. okt. 19. 07:49
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

nem értem ezt a kifejezést...

arra vonatkozik, hogy a családon kívül mennyire parolázik emberekkel, vagy szó szerint, csak egy ember a "gazdája" tehát még a családon belül sem sem ragaszkodik máshoz?

mert ha az első értelmezést vesszük alapul, akkor igazából az összes olyan fajta "egygazdás", amelyiknek a standardjében szerepel, hogy "idegenekkel szemben bizalmatlan". ha a második értelmezés szerint nézzük, akkor inkább csak egyedi esetekről beszélhetünk (bár nyilván vannak kivételek), és ahogy a korábbi válaszokban is elhangzott inkább a család hozzáállásán múlik, mint a kutya alaptermészetén.

2012. okt. 19. 08:07
 4/17 anonim ***** válasza:
0%

Igen, letezik, a farkaskutyakra pl. hasznaljak ezt, es tapasztaltam is. Altalaban a legidösebb embert valasztja a környezeteböl. A csaladunkbol edesapamra esett a valasztasa, engem viszont, a csalad legfiatalabbjat latni sem birt (akkor kb 3-4 eves voltam). Eleg volt az udvarra kitennem a labam, hogy morogjon.

Közben volt huskynk, berni pasztorunk, ezeknel nem tapasztaltam. Most az amerikai bulldogom is rettentö ragaszkodo, es kifejezetten tudja hogy en vagyok a gazdaja, stb., de azert ra megis erös kifejezes, hogy "egygazdas" lenne.

Alapvetöen fajtafüggö szerintem...

2012. okt. 19. 08:14
 5/17 anonim ***** válasza:
A cavalier sem kifejezetten egygazdás,de nagyon meglátni,hogy ki foglalkozik vele legtöbbet.Azon fáradozom egy ideje,hogy visszahódítsam a lányomtól a kutyámat.Mindenkit szeret,mert olyan fajta,de ha a lányom feltűnik fejvesztve rohan hozzá:D
2012. okt. 19. 09:32
 6/17 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

Cane Corso, Német Dog, Masztifok, néhány más típus az előző válaszokban is megtalálható, Kangal, Stb.

Üdv!

2012. okt. 19. 09:33
 7/17 anonim ***** válasza:
Jack Russel terrier, a családban jobban ragaszkodik az általa falkavezérnek tekintett emberhez :)
2012. okt. 19. 09:36
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak a keményebb fajtákra igaz, magyar terelőkutyák is ilyenek, általában kiválasztanak egy főgazdit, akihez leginkább hűségesek. Persze a család többi tagját is szeretik, de főleg azt, akit kiválasztottak.
2012. okt. 19. 10:22
 9/17 anonim ***** válasza:

OFF

Az amerikai bulldog is egygazdis?

2012. okt. 19. 10:29
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Minden kutya falkaállat, ahol is kell, hogy legyen egy falkavezér, ideális esetben ő a gazdi. Így tehát, valahol minden kutya "egygazdás", kell neki egy ember, akit falkavezérként követhet. De attól még kell, hogy alapvető szabályokat más családtagtól is elfogadjon, pl. ne állja el az utat, menjen a helyére, vagy mással is elmenjen sétálni, kocogni, és legyen együttműködő. Hiszen, normális esetben ők falkatagok, és felette állnak. Idegenek, ritkán látott rokonok más helyzet, ott a falkavezér utasítását kell, hogy kövessék, és aszerint viselkedjenek, de a bizalmatlanság, óvatosság természetes. De persze, máshogyan is lehet szokatni a kutyát, hogy senki másra ne hallgasson, csak a gazdájára, de ez kellemetlen helyzetet okozhat.
2012. okt. 19. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!