Szerintetek melyek a legegészségesebb kutyafajták?
2. a kuvaszról mondják, hogy bekattanhat, de az is inkább akkor, ha megkötve tartják, vagy nagyon kevés helyet biztosítanak neki a mozgásra.. Nekem is volt kuvaszom, még 11 évesen is úgy viselkedett, mint egy kölyök kutya.
Szerintem, azt úgy nehéz kijelenteni, hogy ez vagy az a fajta nem beteges, mert ez teljesen egyedfüggő, nekem volt már rákos pulim is, meg egészséges más fajta... például fehér kutyáknál előfordulhat süketség, amit esetleg csak néhány hónap után fedezel fel, ha nincs szűrése, lehet, hogy ideggyenge egyedet fogsz ki, esetleg valamilyen allergiája van, ami csak nagyobb korában derül ki... Egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy pl a puli vagy a kuvasz a legegészségesebb kutyafajta (félreértés ne essék, imádom őket!!)
azt tudom,hogy olyan kutya nincs ami sose lesz beteg,csak hogy melyiknek van a legkevesebb betegsége..mert pl a bulldogok elég betegesek..
fehér kutyám sose lesz,most is az van és allergiás..
ha jó helyről veszek kutyát akkor nyilván kevesebb esély van a betegségekre, bár a fehér kutyáknál akkor is fenn állhat a süketség vagy az allergiára hajlamosság..
Pl a közép schnauzer viszonylag egészséges fajta.
Vagy a közepes méretű ősibb fajta terrierek.
Tökéletesen az egész életében egészséges kutya nincsen szerintem, mindegyiknek megvannak a maga betegségei. Két részre kell bontani a dolgot a tisztánlátás miatt. Az betegségek egyik fele genetikailag van kódolva a kutyába, a másik a tartási,ápolási nem megfelelőség miatt jön létre.
Természetesen van olyan betegség, melyek genetikai és tartási,ápolási okokból is kialakulhat, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy a kutya örökölte-e a betegséget, vagy tartási,ápolási okok miatt jelenik meg a nem kívánatos betegség. A tartási okokba én belesorolom a kutyának adott ételt, a napi mozgást, mint befolyásoló tényező (persze más is van).
Az általad említett Dp is olyan betegség, ami örökölhető vagy tartási okokból alakul ki hosszútávon. Egyébként minden nagytestű fajtát veszélyeztet ez a betegség.
Az eredeti kérdésre visszatérve, szeretnék visszakérdezni: Te szerinted mi alapján lehetne megállapítani, hogy egy fajta a legegészségesebb? Soha nem lesz beteg? vagy a várható életkora 10 év helyett 15 év? Szerintem kár ebbe energiát fektetni,mert kutyát választani ez alapján nincsen értelme. Sokan az alapján szűrik le egy fajta tulajdonságait, hogy a környezetükben lévők adott kutyafajta milyen. Ha agresszív, akkor azért nem akarnak olyant, ha sokat panaszkodnak az egészségére akkor azért nem válasszák. Ezeken túl kell lépni, és jobban megnézni honnan vásárol valaki kutyát. Ha nincsen konkrét elképzelése, vagy kevés pénze van, akkor a menhelyen keressen magának felnőtt kutyát. Azzal már kevesebb a lutri, mert ha van is örökölt betegsége, az kijön addigra rajta valószínűleg. A többi már a gazdáján múlik (hogyan etetni,mozgás stb). Közben reménykedni, hogy sokáig élvezhetjük a társaságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!