Megtámadták a kutyámat, és még én vagyok a hülye, amiért megvédtem? Mit lehet tenni?
kérdés?: vajon ,mint kutyás, te miért nem tettél semmit,hogy a támadás előtti pillanatokban ?( mert bizony van ilyen )
az ilyen domináns, viselkedés a vizslákra jellemző, de pl: ( talán ,ha elengeded a kutyád pórázát , még a támadás előtt, akkor a két kutya mire találkozik ,már régen lejátszották ,hogy ki a vezér?!
tudod, a pórázon tartott kutyák képtelenek,megfelelő válaszreakciókra, a feléjük futó dominanciájukat kihangsúlyozó kutyák felé!
Utolsó ezt te se gondoltad komolyan remélem :D
Még a kérdező a hibás, nem? Miért nem engedte el, gondolom azért,mert nem akart nagyobb bajt,meg talán bízott abban,hogy a másik gazdának van annyi esze,hogy vissza hívja a kutyáját vagy legalább oda megy. Nem vezet az jóra ha a két kutya intézi el.
ma 18:48
:D:D:D Anyám, borogass!
véleményem szerint, ha két kan kutya találkozik, a póráz "komoly problémákat okozhat"
tapasztalatom szerint ,ha póráz nélküli találkozik 2 kan , vagy akár 2 domináns, kutya sokkal-sokkal kisebb az esély a a harcnak, sőt,mondhatni minimális!
mivel esetedben, a támadó kutya már elindult, (messziről rohant felétek),és a gazdája ,nem tett semmit! a legrosszabb amit tehetsz,hogy beállsz két kutya közé:)
,ha ,elengedtet volna a pórázt,és félreállsz? vajon mi lett volna???
eddig,vagy 15-20 esetben találkoztunk olyan kutyákkal,amik harciasak,és támadó szándékúak voltak más kutyákkal( főleg félelem, vagy dominancia miatt ). de egy jól szocializált kutya ,az ilyen és hasonló esetekben könnyebben megoldja a problémát, ha " szabadon cselekedhet!"
parsze azt,hogy a te kutyád milyen ,nem tudjuk, azt hogy a másik, a vizsla támadott, azt igen. az okot viszont nem !!
persze , ha a gazdának adsz egy tockost, az teljesen rendben van!!hiszen az ő hibája volt!
a kutya lerugdalása, nem okos ötlet:) a kutya harap, a kutya gyors, a kutya tesz olyan dolgokat ami neked is fájhat!
a te kutyádnak, pedig van lehetősége a védelemre!!!
Nekem is az a véleményem, hogy az a legjobb, ha a két kutya lerendezi egymás között. Mármint ilyen helyzetben, ahol az egyik gazda gyakorlatilag szarik a dologra. Persze ezt csakis akkor, ha nincs oltári nagy méretkülönbség a kutyák között. Hasonló esetben én is elengedném, tanultam már hasonló esetekből, mikor az én kutyám pórázon, a másik pedig szabadon és az enyémet akadályozta a póráz. Egy óriás schnauzer szuka állandóan piszkálta a kutyámat, miután az méretben ott hagyta őt. Valamiért irritálta ez. De az enyém ekkor még csak olyan 6-7 hónapos volt, az meg 3-4 éves felnőtt kutya. Állandóan piszkálta, volt hogy össze is kaptak. Utána egy ideig nem találkoztunk és 1,5 éves volt a kutyám, mikor megint összefutottunk. Persze szokás szerint az a kutya póráz nélkül. Odajött, megmorogta az enyém, az vissza, erre a snaci nekiugrott. Csak egy rövid, kb. méteres póráz volt, elengedtem. A kutyám kicsit megtépte a másikat, persze a gazdája fel volt háborodva, de aztán elhallgatott...
Szóval van az a helyzet, amikor jobb, ha a két kutya lerendezi egymás között.
Talán nem volt elég világos, hogy nem az én kutyám volt a támadó? Nem a póráz volt az agresszió oka...! Másfelől pedig ha elállok az útból, azzal azt az üzenetet közvetítem a saját kutyámnak, hogy nem vagyok elég a helyzet rendezésére, és átadom neki a vezetést. Így viszont tudja, hogy számíthat a közbelépésemre, mert jó vezető vagyok.
A verekedést pedig semmilyen körülmények között nem tolerálhatom gazdaként! Már akkor is meg kell büntetnem, ha egyáltalán belement a harcba, mert nem az ő dolga intézkedni, és főleg nem önálló döntéseket hozni.
ezt bizony nagyon rosszul látod!
a kutyák közötti harc ,szinte természetes!
értjük,hogy titeket támadtak meg!!
értjük,hogy úgy éreztet a te dolgod megoldani ezt a szituációt, a kutyád helyett!
de?? miért is??
hiszen,( mint már többször leírtam ) ,ha elengeded a pórázt abban a pillanatban, amikor észrevetted,hogy megindult felétek a másik kutya( megtámadott),és félreélsz??
nem a te feladatod megvédeni a kutyádat! hiszen te vagy a vezér! csak a veled szembeni támadást kell kivédened, a kutyáddal szembenit, a kutyádnak kellene!!
( szerintem, nem vagy jó vezető :)
mert a jó vezető , szerintem : 1 : észreveszi,lereagálja,és azonnal megoldja a pórázon tartott kutyájának a beszűkült mozgástér,és a kötöttség feloldását!( elengedi a pórázt !)
miért?? ennek több oka is van !
1 : a kutyák ,ha !! SZABADON VANNAK ,elegendő időt adnak,és kapnak a másik kutyától ez akár 3-4 másodperc!!!!( sok idő egy kutyának!). ahhoz,hogy reagáljanak : földre fekvés, hassal felfelé, a másik kutya pofájának nyalása,stb= behódolás .
2:egyszerűen elfordul oldalra,félreáll,. ez az elkerülés!
3: felveszi a támadó pózt,: vicsorgás,morgás,hátán a szőr az égnek áll,farkát behúzza,testét,meggörbíti,stb!
4:elfut
5:a hátad mögé áll,és onnan ugat:)itt, rajtuk a póráz,és anyu szépen ölbe veszi,kicsi kutyusát:)
stb!
tehát,remélem érted??: kutya-támadáskor a vétlen és megtámadott kutyák védekezési lehetősége a pórázon 5-10 %, míg póráz nélkül:100 % !!
tehát??
mivel pásztor kutyám van ,a minimum ,hogy elvárom tőle az önálló döntést és cselekvést!
amit természetesen a megtanultak alapján tesz!
mert erre lett nevelve!!
a helyes módszer: elkerülés!!
vagy ,felvenni a kesztyűt, de abban az esetben is talán 5 %-az esélye a harcnak , mert ez a SZOCIALIZÁCIÓ ALATT MEGTANULT VISELKEDÉSI FORMA,HOGYAN VISELKEDÜNK MÁS KUTYÁKKAL, LEGYEN AZ BEHÓDOLÓ,VAGY TÁMADÓ!!
mivel a másik ,a támadó addigra már észrevette,hogy nem olyan könnyű!
persze ,ha nagy a méret,és a súlykülönbség akkor ,természetes, hogy a gazdi védje a kutyát, de két hasonló méretű kutyánál??
mégis, mi van ,ha 10-20 kutya van együtt???
csak 1 vezér van, a legdominánsabb!!!
nem a legnagyobb, nem a leg-leg -leg!!
mert lehet,hogy az egy tacskó, vagy egy terrier!
""A verekedést pedig semmilyen körülmények között nem tolerálhatom gazdaként! Már akkor is meg kell büntetnem, ha egyáltalán belement a harcba, mert nem az ő dolga intézkedni, és főleg nem önálló döntéseket hozni.""
ezt a véleményt ,a te helyedben ,felülvizsgálnám:)
egyszerűen, engedd be 5-10-20 különböző kutya közé,és meglátod:)
vagy igazam van,vagy igazam van:)
nem tévedek, esetleg nem elég információ alapján véleményeztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!