Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy/hol/mennyit sétáltatjátok...

Hogy/hol/mennyit sétáltatjátok nagytestű pásztor kutyáitokat? Ha ugatja a postást/ismerőst, mit csináltok?

Figyelt kérdés

Van itt valaki, aki úgy kézben tudja tartani a kau/káj/kangal/komondor/kuvasz stb. fajtájú kutyáját, hogy az engedély nélkül senkiben nem tesz kárt? (póráz és szájkosár nélkül). (a komondort meg a kuvaszt mondjuk nem olyan nehéz, inkább a többi fajtára lennék kíváncsi, velük nincs tapasztalatom).

Ha őrzi a házat, de ti kimentek, elhallgat, vagy megvárja, amíg leállítjátok, esetleg akkor sem áll le, ha ti azt akarjátok?

Sétánál van, hogy NEM KIHALT területen is elengeditek pórázról, és akkor sem történik baj?

Ha igen, hogy értétek el ezt?

Az én kutyám kiszámíthatatlan egyelőre... Hol a legdurvább helyzetben is úgy működik, mint a gép, hol meg gondol egyet, és nekiáll megkergetni egy tacsit/megtámadni egy nem szimpatikus kutyát,...

Ivartalanított kan (akit azóta minden kan csinos szukának néz, ami csak olaj a tűzre...)

1,5 éves múlt.

Ja, és domináns, de érzékeny, iszonyú erős védőösztönnel.

Rangsorproblémáink mérsékelten vannak, de csak ilyen helyzetekben jön ez elő - amikor "hazai pályán" van - tehát el kell döntenie, kit támadunk meg.

Nem mindig jut el hozzá, hogy ezt én kellene, hogy megszabjam.

De mi van, ha azért, mert belőlem ilyenkor csak annyit lát, hogy kétségbeesem? (bármennyire próbálom leplezni, tuti megérzi) Innentől pedig miért gondolná, hogy ebben a helyzetben lehet beleszólásom a dolgokba?...

De hogyan mutassam meg neki, hogy ezt is én döntöm el?...

(Tehát pórázfegyelem megvan, szemkontakt - figyelem - megvan, a kajáját akkor veszem el, amikor akarom, a közelembe csak engedéllyel jön (bár erre még gyúrnom kell), ha megtiltom, hogy kimenjen a kapun, tárva-nyitva is lehet, nem megy ki, és egyéb szabályok is vannak - mikor hova nem mehet be, stb.)

Ja, kertes házban élünk - tehát tanya/jószágőrzésre nincs lehetőség... de valahogy el kellene vezetnem ezeket az ösztönenergiákat. De hogy?

ŐV-re biztos, hogy nem viszem, a többi kutyás sport sem neki való.

Valami tipp esetleg?

Egy olyan "kutyás sport" kellene, ahol meg tudom értetni vele, hogy a "védős" helyzetekben is én irányítom... De anélkül, hogy "univerzálisan bekapcsolnám"... ha lehet ilyet egyáltalán.

Szóval a kérdésem, hogy "hogy csinálják ezt a nagyok?"

Nem hiszem, hogy Türkmenisztánban a gazda jelenlétében egyetlen kutya is önállóskodni merne - mert az szerintem ott helyben megdöglik.

2012. okt. 11. 09:58
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
34%
Öv nagyon jó dolog, ha jó helyre viszed. Nem a kutya vadításáról szól hanem a kézbentarthatóság növeléséről. Én az amerikai buldogomat akarom elvinni marhát/birkát terelni.. Ha jól tudom talán még ennek az oktatására is van lehetőség 1-2helyen utána kell még nekem is nézni.
2012. okt. 11. 10:13
 2/43 anonim ***** válasza:
34%
[link] itt egy ilyen. :) Egyébként őv hez még annyit hozzáfűznék hogy nem kapcsolja be a kutyát "univerzálisan" pont az a lényege hogy csak akkor cselekszik amikor te mondod.. persze sajnos szükségszerű kijelenteni hogy csak jó helyeken.. van ahol még mindig csak vadítják a kutyát..
2012. okt. 11. 10:23
 3/43 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de nagytestű pásztorokkal tilos ŐV-re járni.:)

Tudom, hogy amúgy nagyon jó dolog - konkrétan szerintem a legjobb -, de sajnos ahol azt mondják, hogy beállhatsz a kuvaszoddal, ott nagy gáz van a fejekben.

Pont ez a problémám... A többi kutyámmal olyan könnyű az élet... nekik tudom, milyen kutyás sportok fekszenek.

(Egyébként régebben voltam olyan kutyasulin, ahol jók a csibészek, de beállították az én szóban forgó kutyámat ŐV-re... na akkor szabadult el a pokol, azóta is terápiára járok vele. 4 alkalommal álltunk be, 3 hónapja terápiázzuk...)

(Vannak olyan pásztorok, akikkel lehet csinálni, de ez zsákbamacska - nem tudhatod, ki hogy reagál rá...)

(Egyébként találkoztam olyan házaspárral, akik a KÁJukkal járnak ŐV-re már jó ideje, és áradoztak, milyen jó...

aha... de ha annyira jó, nem tudom, miért kell behívniuk minden bokor mögül a kutyát, hogy nehogy megtámadjon valakit... - mert különben nem tudnák leállítani.)

(De hangsúlyozom, ettől még az ŐV minden más fajtának szuper dolog! Én is járok az egyik kutyámmal.)

2012. okt. 11. 10:28
 4/43 anonim ***** válasza:
100%

Komondorom van. 3,5 éves. A területét kb. 6 hónapos kora óta őrzi.

Közterületen pórázzal, de szájkosár nélkül sétáltatom. Ha normálisan közelednek az emberek, akkor meg lehet simogatni, nem fog bennük kárt tenni a jelenlétemben. Ha valaki "settenkedve" vagy túlságosan vehemensen közeledik, akkor azt figyelmezteti morgással, ha közelebb jön ugatással, ha még közelebb akkor kitámad rá.

Idegen kutyákat pórázon morogja, támadja. Ha rászólok, akkor abbahagyja. Ha azt akarom, hogy a másik kutyával kicsit összebarátkozzon, akkor lefektetem, és pár percig a másik kutya jelenlétében így lenyugtatom. Ezek után össze lehet engedni a másik kutyával. Amennyiban az nem agresszív, akkor nem fogja bántani. Általában egyszer-kétszer még ledominálja, de utána megszokja és nem is érdekli a továbbiakban.

Olyanokat, akiket régóta ismer (legyen az ember vagy kutya), póráz nélkül közelítjük meg, a kutya sokszor előbb odaér, mindenkit üdvözöl és úgy viselkedik, ahogy egy pásztorkutyának semleges területen viselkednie kell.

A saját területét agresszívan védi. A szomszédokat és akiket jól ismer, nem ugatja. Az idegeneket agresszívan támadja, már kerítést is kellett hegeszteni emiatt. Ha kimegyek és rászólok, akkor elhallgat, de izgatott továbbra is kissé nehezen nyugszik le olyankor, néha még hallat egy-két ugatást közben.

Mivel vezetem le az energiáit? Minden napi séta, kb. 5-6km és naponta viszem bringa mellett futtatni, kb. 1,5km-t. Ilyenkor olyan 20-25km/órás sebességgel.

Én úgy gondolom, falkavezér problémák vannak nálatok. Az jó dolog, ha megvéd és ha kutya/ember közelít anélkül hogy akarnád, kitámad. De a pásztorkutyának semleges területen passzívnak kell lennie, nem szabad agresszívan mindenkit ok nélkül támadnia. A saját területe az más, ott keménynek és durvának kell lennie, de ott sem az ölés az elsődleges. Akik jártak már nyáj melletti kutyáknál elmondták/leírták, hogy ha a terület felé közelítettek és a kutyák meglátták őket, akkor először ugattak messziről. Ha még közelebb mentek, odagyűltek és figyelmeztették. ha még közelebb (kezdett volna behatolni a területre), akkor a kutyák körbevették és sakkban tartották. Ha agresszívan lépett volna fel, akkor megtámadják, de ha csak semlegesen állt, akkor a kutyák nem bántották, megvárták, míg a juhász odaért.

2012. okt. 11. 10:30
 5/43 anonim ***** válasza:
100%

Ha te kétségbeesel, akkor ne is várd el a kutyától, hogy rád hallgassson. Nem tudod leplezni, érezni fogja rajtad, tehát az egyetlen megoldás az, ha nem esel kétségbe. Egyáltalán, miért kell ettől beijedni? Jött valaki, addig nem nyitod ki a kaput, amíg a kutyát el nem rendezted, és nem lesz probléma. Csak gyakorlással és fegyelmezéssel tudod ezt "megjavítani", meg persze idővel, mert másfél évesen egy nagytestű kutya még bőven csak kamasz, én még kb. egy évet tippelnék, amíg meg fog próbálkozni mindennel, hogy ő irányítson.

Esetleg érdemes lenne beszélned szakemberrel, aki meg tudja nézni, hogyan bánsz vele, és észrevehet olyan apróságokat, amiknek te nem tulajdonítasz nagy jelentőséget, de a kutya igen, illetve tud ajánlani terápiát is, amivel gyorsabban helyre tudod tenni a fejében a dolgokat.

2012. okt. 11. 10:32
 6/43 A kérdező kommentje:

Ez a terelés érdekes (bár nem tudom, az én kutyám nem akarná-e megenni a birkákat:D), de sajnos nagyon messze van...

Ha valaki tud közelebb ilyenről, nagyon hálás lenék, ha írna!:)

(Buda környékén lakom)

2012. okt. 11. 10:32
 7/43 anonim ***** válasza:
100%

Jah, még annyit, hogy az ŐV nem tesz jót a pásztorkutyának, mivel elvadítja és kiöli belőle azt a természetes ösztönrendszert, amivel rendelkezik. Teljesen más a harcmodora is, mint amit az ŐV megkíván. Nem tartják ki a fogást, forgatják az áldozatukat, stb...

Ráadásul az aggyal dolgozó pásztorkutyák sokszor még csak ki sem támadnak az általuk már jól ismert segédre, mivel tudják, megérzik, hogy ez csak játék. Ha persze odasóznak neki a ronggyal, akkor ember legyen a talpán, aki visszafog egy ekkora kutyát.

Hallottam olyanról is, hogy ŐV-re behergelték a komondort, a segéd vagányan odatartotta a kart, a kutya pedig szépen ráharapott, elengedte, vádlin harapta, elengedte, belső combon harapta, elengedte és addigra sikerült elrángatni. Nem a nagy bunda volt rajta, csak egy kisebb segédruha. Komoly sérüléseket szenvedett, soha többé nem akar pásztorkutyával őrző-védőzni.

2012. okt. 11. 10:35
 8/43 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom milyen fajta kutyád van, gondolom KÁJ vagy KAU, de már most megmondom, hogy egyik sem fog terelni. Mivel nem terelők, hanem területvédők. Erre nagyon nehéz motiválni őket. Láttam már terelővizsgás pásztorkutyát, de ritka. Az energiaszintjük és a munkára való hajlamuk másfajta, mint egy terelőé.
2012. okt. 11. 10:37
 9/43 anonim ***** válasza:
63%

Az ŐV-hez nem értek annyira, de szerintem annak alapvető szabálya, hogy nem szabad abbahagyni az elején, mert akkor pont abban a stádiumban vagy, amikor a kutya megtanulta élvezni a támadást, de még nem irányítható. Ha jó helyre jársz vele, akkor nem vadul a kutya, hanem szelídül, és rá tudnak gyúrni arra is, hogy ne akarjon mindenkit betámadni, például olyan gyakorlatokkal, amikben az a feladat, hogy ne támadja meg a segédet. Önfegyelmet kell tanulnia, de az nem megy 3-4 alkalom alatt.

Persze ha sz*r helyen voltál, akkor ennek így semmi értelme, de olyanra meg palotapincsivel sem szabad menni. Jó helyre meg akármilyen kutyát vihetsz, nem vadulni fog, hanem irányítható lesz, és kiélheti az ösztöneit, fajtától függetlenül. Szóval vagy rossz suliban voltatok, vagy túl korán hagytátok abba, de ettől még az ŐV nem rossz, nektek sem, csak ott és/vagy úgy nem volt jó.

2012. okt. 11. 10:38
 10/43 anonim ***** válasza:
49%

ŐV alatt meg mondjuk én egyáltalán nem a versenyszintű és versenycélú ŐV-t értem, hanem olyan fajta foglalkozást, ami az ösztönök kiéléséről és az irányíthatóságról.

Az a segéd meg, amelyik nincs rá felkészülve, hogy egy nem képzett kutya simán félreharaphat, meg is érdemli, hogy megrágják, kivéve, ha a gazda volt gyökér, és nem tudta visszafogni a kutyáját. De ott biztosan emberi mulasztás történt, nem az ŐV a hibás, meg nem is a kutya :)

2012. okt. 11. 10:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!