Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Amikor vkinek nagytestű...

Amikor vkinek nagytestű kutyája van, hogy tanítja meg sétánál, hogy a kutya ne húzza el? Pl. : Berni pásztor, bernát hegyi, stb.

Figyelt kérdés
nekem nincs, csak csodálom az ilyen embereket
2012. jún. 23. 17:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Akinek van esze, az még akkor tanítja meg, amikor nem nagy testű :) A többiek pedig kitartással és segítséggel, gondolom, vagy hát sajnos sokszor sehogy.
2012. jún. 23. 18:13
 2/13 anonim ***** válasza:
Lefordítva az előzőt:minél előbb kell elkezdeni a nevelést, gyakorlatilag az első sétával kezdődik a tanítás. A nagytestű nem egyértelműen azt jelenti, hogy húz (hiszen láttam tacsit is akit alig tudtak tartani )bár az erőviszonyok náluk egész mások.Nagytestűek között is van könnyen tanítható, de pl. a szánhúzóknak a vérükben van a húzási ösztön.Kitartó munka, következetesség, és nagyon sok türelem-de ezek hiányában szerintem semmilyen kutyát nem illik vállalni.
2012. jún. 23. 19:04
 3/13 A kérdező kommentje:
Hát egy ismerősömnek van berni pásztora, de még gyerek. Egyszer hagyta, hogy sétáltassam. Szót fogadott, bár ha elkezdett szaglászni, vagy ilyesmi, és már egy ideje álltunk, kicsit meg kellett húzni a pórázát, hogy most igenis jöjjön. És ez így oké, de ha nagy lesz, akkor is szót fog fogadni, mert már kicsiként megtanulja h ez ezt jelenti? vagy ha nagy lesz ráébred az erejére, és nem fog rajta az a jelképes húzóerő (mert nyilván fojtogatni nem kezdi el a barátom, hogy jöjjön már). Bár ő azt állítja, ez rendben lesz, de sose értem, hogy van az ilyesmi.
2012. jún. 23. 19:18
 4/13 anonim ***** válasza:
Egész életére megtanulja kiskorában, igen. Kamaszkorban mondjuk adódhatnak problémák, amikor a kutya próbálgatja az erejét, meg keresi a helyét a rangsorban, de ha akkor is el van neki magyarázva határozottan, hogy még mindig ugyanazok a szabályok, akkor nem lesz vele gond.
2012. jún. 23. 19:44
 5/13 anonim ***** válasza:

a legjobb esetben ,bevésődik a kutyába. azaz amikor a gazdival sétál ,a gazdi tempójában,egyszerűen ,mert a gazdi a főnök,és ő megy elöl .

Ha a család más tagjaival sétál,( a gazdi aki a legtöbbet foglalkozik vele)akkor is a sorrend ugyan az ,a kutya nem mehet elől,nem léphet ki a lakás,vagy a kertkapun sem előbb ,a kutya nem húzhat ( persze néha teszi, de annak más az oka ( pl: macska,más kutyához való közeledés, vagy más kutyától való félelemi elhúzódás,vagy egy ismerőshöz bújás,stb ) de ezek a dolgok mások.

a lényeg a kutya kontroll alatt van a séták folyamán,tehát, ha megáll szaglászni-pórázrántás! és folyamatos haladás, a gazdi nem áll meg !!!így a gazdi irányít !!

sok sok séta után pedig teljesen természetessé válik a dolog ,bár,szerintem 2 de inkább 3 év kell ahhoz,hogy ez mindíg és mindenkivel jól működjön,azaz a kutya tudja,hogy hol a helye , függetlenül attól ,hogy ki sétáltatja,persze most nem valaki ismeretlennel való sétát értem alatta !

2012. jún. 23. 20:30
 6/13 A kérdező kommentje:
Szóval akkor a kutyát nem is engedik szaglászni? Mert az ismerősöm azért néha megáll vele. Nem rég kapta a kutyust, gondolta, hadd ismerje meg a környéket. Legalábbis nekem ezt mondta, mikor kérdeztem, hogy mindig megállsz majd vele?
2012. jún. 23. 21:50
 7/13 anonim ***** válasza:
A szaglászás meg a pórázhúzás két külön dolog. Ha éppen láb mellett sétálás van, akkor nincs szaglászás sem, egyébként meg ha el van engedve teljes pórázhosszra, akkor csak annyi a fontos, hogy ne húzzon semerre. Erre vannak különböző technikák, gazdája és kutyája válogatja, melyik jön be.
2012. jún. 23. 21:59
 8/13 anonim ***** válasza:

Hát nekem két nagy testű kutyusom is van. Egy berni - őt 5-6 hónaposan kezdtem el sétáltatni és akkor még inkább az volt a gond, hogy nem akart jönni mintsem, hogy húzott volna, és azóta se húz - és egy kau. Ő vele sajnos jóval több gondom volt mert kb. 2 évesen fogadtuk be menhelyről és elég neveletlen volt, de jó sok türelemmel és kitartással meg tanítottam neki a rendes sétálást.

Különben én csak akkor engedem őket szaglászni ha már kiértünk a faluból a föld útra. Ott már el is engedem őket.

2012. jún. 23. 22:51
 9/13 A kérdező kommentje:
Értem, köszi.
2012. jún. 23. 23:39
 10/13 anonim ***** válasza:
65%

amikor a kutyát hagyod szaglászni akkor a kutya irányít !!

a séta lényege az irányítás !!

vagy , hagyod hogy szaglásszon, de akkor a séta átalakul a kutya kénye-kedve szerinti bóklászássá!

olyan ez mint a fekszik-döglik.

ha parancsot kap,és lefekszik a hasára,figyel téged ,az a fekszik,de,ha eldől,az oldalán fekszik ,esetleg a hátára is hemperedik ,na az a döglés, az egyiknél irányítod a kutyát, a másiknál a kutya teszi amit akar !

a séta lényege az összhang,

egyszerű próba: sétálj a kutyával NAGYON NAGYON NAGYON LASSAN ,hogy közben a kutya figyeljen rád,nézzen téged!jó,ha 10-20 m képes lesz megtenni,mivel olyan nagyfokú koncentrálást követel!

ha ez megy,akkor minden megy:)

ez egy nagyon fárasztó dolog a kutyának!

2012. jún. 24. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!