Amikor vkinek nagytestű kutyája van, hogy tanítja meg sétánál, hogy a kutya ne húzza el? Pl. : Berni pásztor, bernát hegyi, stb.
a legjobb esetben ,bevésődik a kutyába. azaz amikor a gazdival sétál ,a gazdi tempójában,egyszerűen ,mert a gazdi a főnök,és ő megy elöl .
Ha a család más tagjaival sétál,( a gazdi aki a legtöbbet foglalkozik vele)akkor is a sorrend ugyan az ,a kutya nem mehet elől,nem léphet ki a lakás,vagy a kertkapun sem előbb ,a kutya nem húzhat ( persze néha teszi, de annak más az oka ( pl: macska,más kutyához való közeledés, vagy más kutyától való félelemi elhúzódás,vagy egy ismerőshöz bújás,stb ) de ezek a dolgok mások.
a lényeg a kutya kontroll alatt van a séták folyamán,tehát, ha megáll szaglászni-pórázrántás! és folyamatos haladás, a gazdi nem áll meg !!!így a gazdi irányít !!
sok sok séta után pedig teljesen természetessé válik a dolog ,bár,szerintem 2 de inkább 3 év kell ahhoz,hogy ez mindíg és mindenkivel jól működjön,azaz a kutya tudja,hogy hol a helye , függetlenül attól ,hogy ki sétáltatja,persze most nem valaki ismeretlennel való sétát értem alatta !
Hát nekem két nagy testű kutyusom is van. Egy berni - őt 5-6 hónaposan kezdtem el sétáltatni és akkor még inkább az volt a gond, hogy nem akart jönni mintsem, hogy húzott volna, és azóta se húz - és egy kau. Ő vele sajnos jóval több gondom volt mert kb. 2 évesen fogadtuk be menhelyről és elég neveletlen volt, de jó sok türelemmel és kitartással meg tanítottam neki a rendes sétálást.
Különben én csak akkor engedem őket szaglászni ha már kiértünk a faluból a föld útra. Ott már el is engedem őket.
amikor a kutyát hagyod szaglászni akkor a kutya irányít !!
a séta lényege az irányítás !!
vagy , hagyod hogy szaglásszon, de akkor a séta átalakul a kutya kénye-kedve szerinti bóklászássá!
olyan ez mint a fekszik-döglik.
ha parancsot kap,és lefekszik a hasára,figyel téged ,az a fekszik,de,ha eldől,az oldalán fekszik ,esetleg a hátára is hemperedik ,na az a döglés, az egyiknél irányítod a kutyát, a másiknál a kutya teszi amit akar !
a séta lényege az összhang,
egyszerű próba: sétálj a kutyával NAGYON NAGYON NAGYON LASSAN ,hogy közben a kutya figyeljen rád,nézzen téged!jó,ha 10-20 m képes lesz megtenni,mivel olyan nagyfokú koncentrálást követel!
ha ez megy,akkor minden megy:)
ez egy nagyon fárasztó dolog a kutyának!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!