LittleRed, Szilvi&Argos - Póráz nélküli séta? Jutalomfalat nélkül?
Szeretném, ha póráz nélkül is tudnám sétáltatni a kutyámat, de nem jutalomfalattal akarom "magamhoz édesgetni", azt szeretném, ha szabályszerűen maradna a közelemben a kutyám. Vagyis körülöttem szaglászna, de egy bizonyos távolságnál messzebb soha nem menne mellőlem (mondjuk legyen ez 2-3 méter). Nagyon kicsi kutya, nem is tudnám úgy magam mellett vezetni jutalomfalattal, mint egy nagytestű kutyát, mert értelemszerűen az orra nem éri el a kezem magasságát, max a vádlim aljáig ér a kutya. Szóval szeretném vele azt a kölcsönös bizalmat kialakítani, ami a feltétele a póráz nélküli sétának és behívhatóságnak.
Jan Fennel módszerei alapján nevelem, amióta hozzám került, szóval nem alszik ágyban, előre enged, amikor ki/be megyünk az ajtón, nem őrjöng, ha hazaérkezek (betartom az üdvözléses szabályt), nem szokott soha sírni vagy hisztizni...stb. A kertben, ha hívom odajön, de mindig figyeli, hogy van e a kezemben jutalom falat és ha nem biztos benne, hogy van nálam, akkor nem jön oda olyan készségesen. És erről szeretném leszoktatni, hogy ne a jutalomfalatok miatt engedelmeskedjen, hanem amúgy is.
Utcán pórázon szoktam sétáltatni, amit húzni szokott, csak nem neveltem le róla. És ha utcán meglát valami érdekességet (kutya, macska...stb), akkor teljesen megbolondul, elvesztem vele a szemkontaktust, remegni kezd és sehogy nem tudom magamra vonni a figyelmét.
LittleRed és Szilvi, főleg a ti válaszaitokra vagyok kíváncsi, mert rólatok tudom, hogy tapasztalt kutyások vagytok, de más válaszának is örülnék.
Ok, köszönöm szépen a válaszokat!
Tulajdonképpen tudom, hogy hogyan kellene tanítanom a sétára (elméletben) csak gyakorlatban minden olyan más. Élesben félek, elrontanék valamit. Mondjuk ha rosszul reagálok arra, hogy a kutyám túl izgatott más kutyák láttán. Nem akarom, hogy rossz élménye legyen és nem vagyok olyan magabiztos gazdi, mint amilyennek kellene hogy legyek ahhoz, hogy a kutya tiszteljen.
Ti nem féltetek mikor még csak gyakoroltátok a póráz nélküli sétát, hogy valami baja esik a kutyának? Mondjuk túl közel megy az úttesthez vagy ilyesmi.
Írj Szilvi akkor, mikor ráérsz, nem sürgős, úgy is még kell vennem rendes pórázt és nyakörvet. Szóval nem holnap kezdjük a tanulást, legkorábban jövő hét hétfő lesz szerintem, mire mindent beszerzek.
Nem kell félni h elrontod, hosszú távú kárt nem tudsz vele okozni.
Én az elején csak zárt kifutóban engedtem el. Aztán ahogy egyre jobban ment a behívás, úgy már nyílt terepen is. Mostanában szinte csak forgalmas utak melletti füves területen játszunk és sétálunk, de tudja, h nem mehet le a fűről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!