Beauceron Fül-és farok vágás?
Sziasztok!
Felkeltette a figyelmemet ez a fajta, sokat olvastam utánuk és tudomásom van róla, hogy ennek a fajtának szokás vágni a fülét és a farkát. Azonban a mostani rendelkezések elvileg megtiltják a kozmetikai beavatkozást. Vagy mégsem? [link] Felületesen,de elolvastam ezt a törvénykezést, amiben az áll, hogy kizárólag a farkasköröm vágása tilos. A Fül- és farok kozmetikai vágásánál sem a 'Vágható'-hoz, sem a 'Nem vágható'-hoz nem tettek X-et.
Valaki fel tudna világosítani, hogy akkor hogyan is van ez?
Ha Hobby célra vásárolok ilyen kutyát, akkor tilos vágni, de ha tenyésztésre, akkor megengedik?
A válaszokat előre is köszönöm, ja, és egyenlőre mindennek a törvényes oldalát akarom nézni, mert azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan dokik, akik megcsinálják egy kis plusz pénzért..
Itt már azt olvasom, hogy minden küllemet érintő sebészeti beavatkozást tiltanak..
Teljesen mindegy, h mit tart előnyösnek a fajtajelleg, fület vágni tilos, farkat pedig csak a kutya 7 napos koráig lehet, 2012. augusztus 1-től.
16. § (5) Eb küllemének megváltoztatása érdekében farok kurtítás végezhető, az eb hét napos koráig.
Korábban a dobberman, boxer fajta kutyákat munkakutyákként használták, és azért kezdték el a fülüket csonkítani, hogy az ne akadályozhassa õket. Bár ma már nem ilyen célra tenyésztik, a fülcsonkítás megmaradt, hiszen a felálló hegyes fül jobban illik a fejformájukhoz.
Itt találtam a választ a kérdésedre: [link]
Fül: a standardban leírtak alapján lehet kupírozni. Kiállításon azonos minőségű kutyáknál a vágott fülű az előnyös.
Farok: standard alapján nem szabad vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!