Helyes bánásmód?
szerintetek helyes az, ha a kutyám baromi rossz fát tesz a tűzre és tetten érem akkor keményen megbüntetem, hogy emlékezzen rá (értsétek ezt úgy, hogy kap pár anyai pofont)
vagy amennyiben távollét alatt csinálja a rosszat, hazajövök odaviszem (persze már amikor belépek az ajtón kotródik az ágy alá mert tudja h disznóságot csinált)
na de ha odaviszem a tett helyszínére és úgy kap a fejére, akkor azt tudja miért kapta? ez a nevelési mód elítélendő? hagyományos eszközökre ugyanis fittyet hány.
eddig amiért kikapott azt megjegyezte és azóta sem csinálja (2 hét távlatából)
Sok kérdéshez leírom, ide is: tekintély. Ez a kulcsszó. Ezt következetességgel, határozottsággal, higgadtsággal szerezheted meg. Meg kell mutatni, hogy mindig ura vagy a helyzetnek. Persze a kölykök sokkal rakoncátlanabbak, velük nehezebb, de ha megfelelően viselkedsz, elérheted, hogy tiszteljen idővel. Esetleg a kutyasuli/-ovi jó segítséged lehet ebben.
És még egyszer leírom, a kutya nem tudja utólag, hogy miért kapta a büntetést, mivel lineáris a gondolkodása, nem tudja összekötni a 3 órával korábbi cselekedetet a büntetésse, ha odaviszed sem. Amiért az az érzésed lehet, hogy tudja, hogy rosszat tett, az a te reakciód, a testtartásod, a mimikád, de ebből mindössze azt a következetetést vonja le, hogy 'ajjaj a gazdi mérges, jobb, ha menekülőre fogom'. És ezzel a számára kiszámíthatatlan viselkedéssel azt mutatod meg, hogy labilis, határozatlan vezető vagy.
Én csak annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy szerintem nem tudsz jól büntetni.
Nagyon kevesen használják ezt jól, mert sajnos elég kevés helyen tanítják, még a kutyasulik közül sem mindenhol vannak tisztában vele, hogyan is kell HELYESEN büntetni...
Lehet, hogy túl erősen vagy túl gyengén büntetsz, hogy nem jókor büntetsz, vagy nem a megfelelő módon.
(Egyébként a verés egy 13 fokú skálán kb. 5-7-ig tart erősségben.)
Miért is baj, ha rosszul büntetsz?
- A kutya félni fog tőled
- A kutya bizonytalan lesz
- A kutya szemében bohócot csinálsz magadból
- A kutya hozzászokik a pofonokhoz/állandó ordibáláshoz, és csukott szemmel, lelapított fülekkel fogja tovább zabálni a utcáról a sz.rt...
- A hozzászokás miatt egyre erősebb módon kell büntetned...
- A kutya visszafordulhat rád
- A kutya megtanulja kioldani magát - pl. ha a gazdi mérges, csak cukin kell néznem, és minden oké lesz. Vagy ha a gazdi mérges, csak el kell bújnom előle...
Jó volna megtudni, miért büntetted különben?
Remélem, nem azért, mert bepisilt/bekakilt! Azért sose büntesd!
Egy 3,5 hónapos beagle még nagyon kicsi... óvodás.
Valóban beleválasztottál a fajtába, de a határozottság, keménység alatt nem azt kell érteni, hogy istenesebben kell elverni...
Én azt javaslom, a verést innentől felejtsd el.
Verés max. annyi legyen, hogy felülről rászorítasz a pofájára erősen, és pár másodpercig tartod a fogást...
Helyette vezess be tiltószót, de olyat, hogy hasson is...
(Ha bekondicionálod, egy határozott, nem túl hangos "nem" is elég lehet...)
Ezután a következő erősség a szemébe nézve morgás...
az utolsó pedig egy éles, ostorcsapás szerűen csattanó hang legyen, ami jó mélyen gyomorból jön. Rövid, hangos, mély.
És valóban, használhatod a figyelmen kívül hagyást (pl. felugrál, nem foglalkozol vele - de amikor lenyugodott, meg kell dicsérni, ezt mindig elfelejtik, pedig nagyon fontos!!!)
És ki is zárhatod rövidebb-hosszabb időre a "falkából", de csak úgy mondom, hogy a 13-as erősségű skálán a kizárás 20-30 percig 11-es, a kizárás 3-4 óráig 12-es, a végső kizárás pedig 13-as erősségű... (szóval ezt ennek tudatában, mértékkel használd...)
A többi büntetést én még nem használnám a helyedben.
Valóban érdemes lenne elmenned egy kutyasuliba, ahol klikkereznek is.
Ez később a lefárasztásban (de már most is) igen nagy hasznodra lehet.:) (10-15 perc klikkerezéssel naponta úgy lefárasztod a kutyád, hogy csak lesel, hogy húzza utána a lóbőrt.:D)
szuper tanácsok! köszönöm szépen (: azért büntettem pl mert szétszedte a ruhákat a szárítón pontosabban széthordta a szobában. ez csak egy példa.
a határozott "micccsinálsz?!!" :D a tiltószó nálunk az működik, addig míg látjuk. amikor elmegyünk akkor van gond, mert ami nincs tiltva azt kipróbálja azaz értsétek jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!