Kutyaharapás - Tanácsra lenne szükségem, hogy jogilag mit lehet tenni?
Kedves Fórumozók!
Nem tudtam, hova írhatom a problémám, így nyitottam neki egy új témát.
Tanácsra lenne szükségem, a történet a következő:
Édesapámmal élünk, párom és én is. Van a háznál két jugoszláv farkasölő-német juhász keverék kutya, mindkettő nagytestű és édesapám tulajdonában, azonban az egyikkel nagy gondok vannak, mivel többször támadt emberre.
Édesapámat két különböző alkalommal is megharapta (nem ment el orvoshoz vele, így ennek kórházban nincs nyoma), rám is rontott már morogva, vicsorogva, szerencsére megúsztam, de centiken múlott és utóbbi alkalommal páromat harapta meg annyira, hogy 8 napon túl fog gyógyulni és élete végéig meg fog maradni a nyoma.
Az alábbi módon történt az eset:
Párom este elment az éjjelnappali boltba biciklivel és mikor hazaért, a szokásos módon megsimogatta a kutyákat, tehát megismerték, leült a tornácon, mikor be akart jönni a házba, a fekete kutya rárontott és beleharapott az arcába, majd elkezdte tépni a karját. Pedig nem bántotta, előtte 2 perccel még simogatta.
Az arcán több seb is keletkezett, főleg az orrán. 6 centiméter hosszú és csontig szétnyílt. Mentővel kellett bevinni a kórházba.
Ezek után annyit szeretnék, hogy legalább a házból ki tudjunk menni, mert most mind a ketten félünk tőle, úgy kell hátrazárni a kutyákat, mikor közlekedünk, de ott nem maradhatnak felügyelet nélkül, mert a szomszéd kerítése rozoga, épp hogy áll.
A kérdésem az lenne, hogy jogilag hogy lehet édesapámat rábírni, hogy kerítse el a kutyákat, hogy legalább a házból a közelségük nélkül tudjunk ki-be járni?
A szép szóból nem ért édesapám, hiába mondja neki mindenki, hogy veszélyes a kutya, mert ok nélkül támadt több esetben is. Ráadásul érzi, hogy félünk tőle, ezért kellene jogi segítség!
Nem ragaszkodom az elaltatáshoz, nekem az is megfelelne, ha tisztes távolságban lenne tőlünk és ezt szép szavakkal nem tudom elérni nála.
Kiegészítésnek azt megemlíteném, hogy párom pár hónapja költözött ide és nem volt időnk átiratni a lakcímét, így a lakhelye még hivatalosan a régi.
Tehát összegezve a tényeket:
A kutya megharapta a páromat, aki hivatalosan nem ebben a házban lakik! Mit tudok tenni azért jogilag, hogy édesapám elkerítse a kutyákat, hogy a házból ki-be tudjunk járni és ne kelljen rettegnünk, hogy mikor támad meg minket?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat, ha valaki kérdezne, szívesen válaszolok.
Egyetértek az előttem szólóval, vagy legalább "fenyegetőzzetek" azzal, hogy elköltöztök, mert ott legalább biztonságban lennétek. Bár sajnos kétlem, hogy ha a kérdésedben leírtakon csak nevet, akkor ez meghatná...
Ha elköltöznétek (nem tudom, itt mennyit fizettek neki, ha kevesebbet, mint egy átlagrezsi, akkor is lehet olcsó albérletet találni, csak időbe telhet), akkor biztos, hogy veszélybe kerülne a háza? Hátha észbe kapna vagy tudnád távolról is segíteni valahogy... Mondjuk ha így spóroltok, akkor gondolom örülsz, ha ti megéltek valahogy... Nem egyszerű helyzet. :S
Az elektromos nyakörv ilyenkor nem használható? Nem tudom, kérdeztél-e már erről kiképzőt, de talán meg lehetne oldani, hogy rátennétek valahogy, aztán megtanítani, hogy nem mehet hozzátok adott méternél közelebb. Ha készülne támadni, a hozzá tartozó kis készülékkel (én most arra a fajtára gondoltam, aminél van olyan kis távirányító) "sokkolnád" egy picit. A kutyának az nem fáj annyira, mintha az ember a kezén vagy a nyakán kipróbálja, szóval csak fegyelmezné, nem lenne tőle baja. És lehet alacsony fokozaton is kezdeni, nem kell mindjárt a legerősebbre venni, lehet úgy is beválik.
Itt vagyunk, még mindig, ahogy a kutya is. Mi idegileg kikészülve, összeroppanva - a kutya és apám meg röhögve. Apám a mai napig morog, hogy "nem kell félni a kutyuskától"... "Miért félünk a kutyustól?" ... nem bánt az, csak letépi a fél arcod...
Úgy járunk ki be, hogy megfogja, kimegyünk, bejövünk... Nélküle sehova nem tudunk menni. Időre haza kell érni, mert ha megy valahova, akkor nem tudunk kijutni. Páromra a mai napig morog és szerintem érthető, ha nem akar a közelébe menni! Nem bírunk kimozdulni, egyeztetni kell, ha bevásárolni akarunk, de a rezsit azt rendre kéri, ha 11-12-én nincs lerakva, már követeli!
A sok pénzért cserébe élhetetlen életet kapunk és párom arcára egy örökké jelenlévő heget... mert a kutya az szent! Próbáltam kompromisszumokat ajánlani, mindent! Semmi nem érdekli apámat. Mindenben talál hibát. Mondtam neki, hogy kifizetem a kerítés árát, csinálja meg, mert csak ő tud ugye a kutyák miatt odamenni dolgozni vele... "nem jó". Nem áll neki... Mondtam, hogy az altatást is kifizetem. "Nem akar erről beszélni".
Javasoltam, hogy csináljunk a tornácon egy elválasztást, meg is terveztem neki! Mindent, hogy milyen lenne! Az sem jó. Viszont a pénzre arra mindig igényt tart! Most már ott vagyok, hogy tényleg enyhe fenyegetés lesz a vége. Nem kap pénzt, amíg mi nem kapunk értelmes és élhető életre lehetőséget. Mert ez így börtön! Sőt, ha kell még el is költözünk, amint találok munkát végre - még ha szűkösen is leszünk, nem érdekel. Legalább szabadok, nem rabok!
Senkinek nem kívánok ilyet. A saját apámnak fontosabb a dög, mint én vagy a párom testi épsége. :(
Úgy veszem észre, hogy tudnátok (tudtatok volna) tenni ellene. Feljelenteni, elköltözni.
Nem tesztek semmit. Így az egész téma csak rinyálás. nulla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!