Szükségem lenne törzskönyvre a kutyához? Többi lent
Figyelt kérdés
Szeretnék egy kiskutyát. Már ki is választottam a kennelt. Beszéltem a tenyésztővel is. Azt mondta, hogy ha a törzskönyv nála marad akkor olcsóbban oda tudja adni a kutyát. Őszintén nekem hobbi célra kellene. Nem szeretném kiállításra vinni, nem szeretném fedeztetni sem meg semmi. Ez esetben elfogadjam a tenyésztő ajánlatát? Hagyjam ott a kutya törzskönyvét és hozzam el olcsóbban a kiskutyát? Neki minek a kutya törzskönyve ha már nincs is nála? Vagy inkább fizessek többet és törzskönyves legyen? Nem tudom igazából, hogy milyen célja van ez esetben a törzskönyvnek.2012. szept. 6. 00:31
11/21 anonim válasza:
Azzal hogy a tkvéről ad egy másolatot már simán lehet vele szaporítani tkv-es kutyákat.
12/21 anonim válasza:
Az az igazság, hogy a törzskönyv csak egy része a tenyészthetőségnek, még tenyésszemlére is el kell menni (ott pedig meg kell felelni), aki már ez utóbbit sem teszi meg, az már szaporít, akár van törzskönyve a kutyának, akár nincs. Sokan csinálják azt, hogy ha a gazda nem kér törzskönyvet, akkor az alombejelentésnél azt a kutyát kihagyják, tehát nem is lesz papírja. Ezt is feltétlen kérdezd meg, mert nem mindegy, hogy egyáltalán lesz-e valahol valamilyen származási lapja a kutyádnak (persze ettől még élhetsz vele boldogan, de előfordulhat, hogy egyszer csak mégis szeretnéd azt a papírt). Az is kérdés, hogy mennyivel olcsóbb. Szerintem 5-10 ezer forintot nem ér meg ezzel spórolni, még akkor sem, ha csak hobbi célra tartanád. Mindenféleképpen érdeklődd meg a tenyésztőtől ezt a törzskönyv dolgot, mármint, hogy mit csinál vele, vagy egyáltalán, lesz-e.
13/21 anonim válasza:
Rengeteg fajta van ahol nem is kell már tenyészszemle.
15/21 anonim válasza:
Szimpatikus a tenyésztő? Kérdezősködj inkább tőle és ne itt. Itt rengetegen azonnal szaporítózni kezdenek, pedig halvány lila gőzük nincs a tényekről és szokásokról. Nagyon sok tenyésztő tartja vissza a tk-et. És nemazért mert ők szaporítók...
16/21 anonim válasza:
A tenyésszemle valóban nem kötelező, de anélkül csak felülbélyegzett törzskönyvet kapnának a kölykök.
17/21 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Valódi tenyésztőnek tűnik. Két szuka kutyája van és 3 kan azthiszem. Nem ezek a kanok fedeznek. Mostani kiskutyák pl egy másik kennel kanjától vannak. Egy évben 2 alom születik. Nemtudom mennyivel olcsóbb lenne a kiskutya. Mivel úgy írta, hogy még 2 kan vár most gazdára, de ha lemondok arról hogy valami kiállítási garanciát vállaljon vagy mit meg nála hagyom a törzskönyvet akkor 80000 ft-ért oda tudja nekem adni. Valóban nemtudom mi célja vele, de mindenképpen megkérdezem majd ha odajutok, hogy kutyust vennék tőle.
2012. szept. 6. 12:24
18/21 anonim válasza:
ez annyi, hogy hobby. kiállítási garancia is a kizáró hibákról szól tehát nem vállalja, hogy a kutya olyan lesz, hogy kiállítani lehessen.
Kérj sima hobby szerződést (általában szokott lenni) ilyenkor csak a rendeltetés szerű használatot akadályozó betegségekre adnak garanciát illetve szokott még az lenni, hogy az ivartalanítás igazolásával kaphatsz törzskönyvet.
Hobby kutya mellé én se adok eredeti törzskönyvet csak másolatot.
19/21 anonim válasza:
Ha ilyen kevés kutyája van, akkor valószínű nincsen rossz szándéka a törzskönyvvel, csak nem akarja, hogy a hobbi célra olcsóbban eladott kiskutyát tenyésztésbe vonják. Viszont amire mindenképp kérdezz rá, hogy a tk-n szereplő chipet belerakatja-e a kölyökbe, illetve fénymásolatot tud-e adni a kiskutyához. Sajnos rengetegen visszaélnek ezzel, mondjuk ez leginkább a nagy szaporítótelepeken szokott előfordulni.
20/21 A kérdező kommentje:
Akkor csak nem lehet nagy baj. Chip már van a kölykökbe.
2012. szept. 7. 12:30
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!