Séta elején/közben/végén gyakoroltok engedelmességi feladatokat?
Séta melyik szakaszában gyakoroljátok kutyátokkal az engedelmességi parancsokat(ül,fekszik,marad stb.)?
Azért kérdezem,mert az én kutyám a séta elején nagyon izgatott és ilyenkor csak menne és menne. Ha már lefáradt akkor tud figyelni. Ez baj? Vagy nálatok hogy megy a dolog?
Kimondottan gyakorolni tudatosan, séta közben egy nyugisabb helyen megállva szoktam. Ilyenkor teljes koncentrációt és pontosságot várok el a kutyától és sűrűn jutalmazom.
A mindennapi engedelmességet nem kell gyakorolni, hiszen napi szinten kénytelen produkálni a kutyám. Közlekedésnél, BKV-n ül-fekszik-gyere-maradj, séta közben idegen agresszív kutyánál mellém, megáll, stb-stb
Ül, fekszik, marad, ezeket nem szoktuk kifejezetten gyakorolni, hiszen beépül a mindennapi életbe, már kölyökkorától e szerint neveljük.
Egyéb dolgokat (pl. hozd ide, hempereg, szlalom stb. ) séta közben gyakoroljuk nyugodt helyen, ahol nincs sok külső inger, és feles energiáit már kiengedte, de még nem fáradt el.
Indulás előtt 5-15percig gyakorlunk, séta közben az általános dolgokat teljesítenie kell, illetve közben is szakítunk egy 20-30percet csak gyakorlásra (menetelés, helyben maradás, koncentráció), ha ezzel végeztünk akkor mehet a 95%-ban szabad játék, de közben néha tesztelgetem, illetve gyakoroljuk a dolgokat ingergazdag környezetben is, de ez csak párszor 1-2perc. Hazafelé meg, úgy egyébként is az utcán be kell tartania a szabályokat, ott ritkán gyakorlunk, bár előfordul, hogy ott is menetelünk 1-2percet.
Mi azért igyekszünk minél többet gyakorolni, mert vizsgára készülünk, ha nem így lenne, akkor valószínűleg csak séta közben tesztelgetném, hogy behívásra és a parancsokra hogy reagál társaságban, egy 'hobbi' kutyától nem várnám el, hogy szabályosan meneteljen, csak üljön meg feküdjön le ha kérem és persze pórázon viselkedjen normálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!