Kutyáknak a hám csak divat!?
Miért jobb a hám mint a nyakörv? Miért jobb a nyakörv mint a hám?
A hám eredetileg a munkavégző kutyáknak lett kifejlesztve! (ha rosszul tudom szolj) De annyi kis zsebkutyát (tacsi, york...) látok hámmal, hogy az nem igaz és én nem értem h miért jó az hogy ha a kutyán hám van! Van értelme? Vagy csak az tetszik a gazdinak és ráadja a kutyára mert hogy jól néz ki?
A hám jobb, mint a nyakörv, mert ha kicsit húzni kell a kutyát (nem nagyon! ) akkor nem a nyakánál fogva rángatod. Gondolom, neked se tetszene, ha nem a válladnál/mellkasodnál fogva húznának, hanem a gigád szorítanák, és úgy húznának. Ráadásul egy kutyi hajlamos úgy beizgulni, hogy annyira teper előre, hogy a nyakörv fojtja.
Szóval nem divat, egyszerűen kényelmesebb a kutyának.
Első vagyok.
Persze-persze. Úgy kell nevelni a kutyát, hogy fojtogatod a nyakörvvel.
Értelme nincs, annyi, hogy másképp néz ki, (valaki szerint jobban, szerintem nem).
Tévesen sokan gondolják azt, hogy az ilyen kis testű kutyák sértésnek veszik a nyakörvet.
Főképp azért, mert húznak, és az biztos fáj nekik úgy.
Az persze már túl magas nekik, hogy hámmal még jobban húznak, és az alapvető probléma maga a húzás.
A tanítás persze luxus, mert az fárasztó.
Egyébként az ilyen kistestű (vagy akár nagyobbnál is) kutyáknál nekem alapvetően semmi bajom nem lenne a hámmal, ha a kutya rendesen meg lenne tanítva a laza pórázos sétára.
Csak sajnos ez a legritkább esetben van így.
A nyakörv azért jobb mint a hám, mert minél "előrébb" irányítod a kutyát, annál érzékenyebben reagál rád, és könnyebben magadra tudod irányítani a figyelmét.
Egy halti, teljesen a szájánál irányítja a kutyát, ezért az ilyen szempontból elég hatékony, de inkább csak kiképzés alatt szokták használni.
Utána elég a nyakörv is, amivel jó esetben a tarkójánál irányítani a kutyát, de ha lejjebb is csúszik, még elég jól használható.
A hám a kutya hátánál / marjánál kapcsolódik a pórázhoz, ott ahol a legtöbb erőt kifejti.
Direkt nem írtam, hogy ott lehet irányítani a kutyát, mert ott teljesen lehetetlen irányítani, alkalmatlan rá.
Arrébb rántani, az egész kutyát megemelve , azt lehet, de azt inkább arrébb cibálásnak hívják, nem irányításnak.
De mondom, egy jól nevelt, jól sétáló érzékenyebb kiskutya a hámra is lehet elég érzékeny, de arra megtanítani, hogy jól sétáljon, a hám nem igazán alkalmas.
Ahogy az utolsó írja.
Igen olyan kutyán nem gáz a hám aki nem húz, de arra nem raknak mert minek, hiszen nem húz így nem mondják azt, hogy szegénynek a nyaka jajajajaj.
Én akkor használok csak hámot, ha csak gyors egészségügyi sétára megyünk s nem engedem el séta közben, s ilyenkor nem követelem meg a laza pórázt. Ez egy egyértelmű jelzés a kutyának: rövid séta lesz, mehetsz előre csak ne húzzál.
Terápiás kutyák megkülönböztető jelzésként viselik pl.
Sok mintás, kövecskés stb hámot lehet kapni, ezek azoknak a gazdáknak jobbak, mint a nyakörv, akik divatként tekintenek a hámra.
Vannak olyan fajták (pl a mopsz), melyek nehezen kapnak levegőt, ill. kiugorhat a szemük. Ők is inkább hámot használnak, mert, ha laza pórázon tudnak is menni, előfordulhatnak olyan helyzetek, mikor a pórázt valamelyik fél megrántja, ez veszélyes lehet a szemükre.
A nyakörv kezelhetőség szempontjából jobb, ráadásul nem nyomja el a kutya szőrét úgy, mint a hám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!