Malinois vs border collie?
Ez nem csak fajta, hanem egyed-és nevelésfüggő is, meg az se mindegy, hogy a kutyát éppen a napi foglalkozás előtt vagy után látod.
Mindkét fajta hiperaktív, egyik így, a másik úgy. Talán a borderrel egy kicsit egyszerűbb az élet, de mint mondtam, nagyon egyedfüggő a történet.
Szögezzük le, mind a kettő juhász kutya. A mali nem ÖV kutya, az más, hogy a remek zsákmány és védőösztönei miatt kiváló erre is. A fajta fejlődését nézve leginkább a terelés áll előtérben.
Én már láttam nagyon nyugodt, lusta bc-t is, ahogy hasonlóan lassú malit is. Az ilyen kutyák gyakorlatilag mind show vonalúak. De ha munka vonalú kutyát keresel (és én ennek vagyok a híve) ott szinte kizárt, hogy találsz lassú, alacsony mozgásigényű kutyát, fajtától függetlenül. Általában elmondható, hogy a malik dominánsabban, erősebb kéz is kell hozzájuk, de mindig vannak kivételek, így a dominanciát csak kis mértékben érdemes szem előtt tartani a választáskor. Viszont mind a kettő fajta alapjáraton remek munka kutyák, márpedig a munkában a dominancia csak előny, ha tudja kezelni a gazda. De ha nem akarsz hiperaktív, nagyon pörgős kutyát, akkor javaslom, hogy más fajták között nézelődj. Az ilyen kaliberű ebek nem valók mindenkihez.
nevelés kérdése is, hogy mennyire nyugodt egy kutya.
a borderek érzékenyebbek, kicsit talán nehezebb ráérezni a nevelésükre... határozottnak kell lenni, de nem szabd összenyomni a kutyát. persze vannak nagyon domináns, kemény borderek, ahogy érzékeny malik is. általánosságban azért a malik keményebbek, határozottabb gazdi kell nekik. szerintem mindkét fajtával jól jársz, de ha a szíved a malihoz húz, halgass rá :) (borderesként mondom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!