Mennyire igaz, hogy csippet kell Januárig beültetni a kutyáknak?
kedves akumi!
A Maok honlapján egyértelműen fent van, hogy egységesen 3500.- Ft. a chip! [link]
szerintem meg ingyen kéne csinálni az ivartalanítást és a chip beültetést és akkor többen elvinnék , az oltások alapján pedig ki kéne menni az emberekhez és ellenőrizni mindent!!! Majd Mari néni biztos 25-30 ezreket kiad a kutyája ivartalanítására és chipezésér..sajnos elég drágák.. nem tudja ezeket mindenki megfizetni, lehet hogy egy adott kutyának mindene meg van de ennyit egyszerre lehetetlen kifizetni ebbe a helyzetbe!
a mi kutyáinknak is minőségi tápot veszünk,de ivartalanításra nincs pénz, a chipet se tudom hogy fogjuk kifizetni :S
'Szvsz. a normális kutyatartók kutyáiban van chip. És nem azért, mert kötelező.'
Igen, van. Igen, jó ötlet a chip, mint már írtam.
De pl. egy nyugdíjas nénit, akinek van egy 12 éves kutyája, aki még sosem szökött el, nem biztos, hogy kötelezni kéne rá.
Én máshol néztem, oldalt a menüben, ahol még azt írják, hogy
"A mikrochip beültetés ára rendelőnként igen változó, függ a beültetett mikrochip típusától és árától, az adott rendelő általános szolgáltatási díjaitól, és a regisztrációs díjtól. A Magyar Állatorvosi Kamara –többek között- már korában ajánlást tett közzé a mikrochip beültetés árára, azonban ennek a betartása az állatorvosok számára nem kötelező!"
És amit linkeltél, ott sincs benne a felsorolásban a mikrochip ára, csak a beültetés, ellenőrzés és regisztrálás. Tehát gyakorlatilag ez alapján is lehet drágább.
#14: a "paraszt" szót egy bizonyos emberi stílusra, viselkedésre használtam, nem a lakóhely vagy foglalkozás tekintetében gondoltam sértegetni embereket. Ostoba paraszt az, aki nem akarja tisztességesen ellátni a kutyáját, élhet akármekkora városban és lehet vezérigazgató egy bankban.
Aha, megvan a megoldás. Elegem lett a bizonytalanságból, írtam a MÁOK-nak, idézek a válaszukból.
"Egyrészt, a törvényben a 3500 Ft-os összeg mellett fel van sorolva, hogy ebbe mi tartozik bele (chip ára, beültetés költsége és az állami adatbázisba történő regisztráció díja). Ebben a felsorolásban nincs említés arról a nagyon fontos szakmai feltételről, hogy a chip beültetése előtt az állatot illik is, meg néha szükséges is megvizsgálni." - tehát vizsgálati díjat is felszámolhatnak, és elkérhetik az árát.
"A másik fontos kérdés az adatbázisba történő regisztrációs díj összege, ami a törvény szerint szintén része a 3500 Ft-nak. Itt azonban a törvény szerint felállítandó állami eb adatbázisról van szó, ami nem azonos az egyéb chipregisztrációs helyekkel, többek között a MÁOK Petvetdata rendszerével sem. Az állami eb adatbázis viszont a mai napig nem készült el, nem elérhető, oda adatokat nem lehet bevinni. Így tehát hiába határozta meg egy Kormányrendelet 200,-Ft-ban az ide történő regisztráció díját (ami a 3500 Ft-ban benne van), ezt a regisztrációt ma még nem lehet megvalósítani. Amennyiben tehát az állatorvos kolléga (az állami adatbázis hiányában) felajánlja a chip Petvetdata rendszerben történő regisztrálásának lehetőségét, és ezt az ajánlatot a tulajdonos elfogadja, kéri, ill. megrendeli, akkor ezzel azt is elfogadja, hogy ennek a regisztrációnak a díja eltérő az állami adatbázisba történő regisztrálástól." - tehát az állam meglop minket 200 Ft-tal egy nem létező szolgáltatásért, az állatorvos viszont van olyan rendes, és egy működő rendszerbe extra szolgáltatásként regisztrálja a kutyát, ha kifizetjük.
Hát ez gáz...
Ez is úgy működik országunkban, mint minden más...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!