A vizslák megfelelnek az igényeimnek? Többi lent!
Legyen természetétől fogva barátságos, mind a kutyákkal mint az emberekkel, okos ill. intelligens, mozgékony kutya. Én a vizslákra gondoltam, de nem tudom eldönteni, hogy melyik variáció. pl.: magyar, drótszőrű...stb.
Tudom, hogy ez egyed függő, de pl a Beaglem sosem fog házat őrizni, hiszen nem erre tenyésztették ki. Ez teljesen idegen számára!
A vizsla is vadász kutya, nem házőrzésre tenyésztették, erre nem is alkalmas. Egyébként magyar vizslát -bármelyik fajtát- nem lehet kertben tartani, mert ahhoz túlságosan ember centrikus és nem elég vastag a bundája a téli hideghez.
Okos, intelligens, de ha nem lesz szocializálva kellően kölyökkorában, ne várd, hogy akár emberekkel, akár kutyákkal normálisan tudjon viselkedni. És ez minden fajtára vonatkozik.
Azt a részét nem értem, hogy "engedékeny-e", de a vizsla (akárcsak a Beagle) elsősorban vadászkutya. Szagokat követ, de a megfelelő idomítás nélkül "csak" egy jó hobbikutya, házikedvencnek tökéletes. Nekem magyar vizslával vannak tapasztalataim, engedelmes, csendes, okos kutya. Szerintem egy univerzális vadászkutya amely apróvadra és nagyvadra is egyaránt jó (kotorékozás kivételével bármire megfelel). Természetesen ha nincs idomítva, akkor kevésbé lesz "vadász-kutya", de az ösztöneit követni fogja.
Amiket írtál (barátságos, intelligens, nagyon mozgékony, nyugodt) ráillik általánosságban a vizslákra. Ezen belül viszont teljesen egyedfüggő a viselkedése (mindegyik önálló egyéniség). Persze sok múlik a gazdáján is, hogy mivé válik a keze között a kutya.
A magyar vizsla, akár a sima szőrűt, akár a drótszőrűt vesszük, tökéletesen ember centrikus, minimális, normális nevelés mellett nem lesznek vele soha olyan behívásbeli, egyéb sétáltatás közbeni gondok, mint a beagle-kel. Nagyon érzékenyek is, de a kellő szigor náluk is kell (borzasztó látni, mikor a rossz gazda miatt a vizsla kitámad más kutyákra, fél, ijedezik, hisztizik, stb. Sajnos egyre több ilyen van). A német vizsla jelentősen makacsabb, keményebb, dominánsabb. Nehezebb is vele, kemény kezű gazdára van szüksége. Kicsit a francia vizsla is hasonló, bár kevésbé domináns és makacs, mint a német. Az olasz vizsla már jobban hasonlít a beagle-re bizonyos tulajdonságaiban. A többi, kevésbé ismert vizsla fajta tulajdonságait már nem sorolom tovább. :)
Egyébként megint csak mondom, főleg egyes válaszolóknak, a vizsla nem jó házőrző. jelez, de nem őriz. Van különbség a kettő között. Jelző kutyának valóban kiváló lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!