Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kölyök kutyát miért nem...

Kölyök kutyát miért nem szabad bűntetni?

Figyelt kérdés

Kutyaoviba járunk, és ott azt mondja a kiképző, hogy kölyköt nem bűntetünk. Most akkor nem annyira értem, hogy a bánatba érti ezt... mert azt mondja, hogy az adott szituációban csak meg kell fogni a grabancát és elemelni onnan (pl ha acsarog egy másik kutyára). És hogy majd alapfokon vagy talán középfokon fogunk foglalkozni a bűntetéssel. Azon gondolkodtam, hogy akkor a tiltás az mehet, de a bűntetés az más téma? Vagy Ti hogy tudjátok ezt?

Légyszi olyan ne írjon, aki sose járt kutyaiskolába és csak okoskodni akar!

2012. aug. 5. 23:23
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
100%

Igen, falkavezérségre vezethető vissza, de azért nem olyan egyértelmű és kirívó eset, ha egy féléves kutya elcsen egy falatot az asztalról.

Inkább a terület birtoklás, étel, tárgyak birtoklása, de ez lehet attól is, hogy nincs tisztában vele, hogy az nem az övé.

Néha ki kell nyilvánítanod az igényeidet, és tulajdonaidat, minden területet, ételt, játékot, egyéb tárgyat módszeresen ki kell sajátítanod.

Ha elvesz egy falatot a konyhából, ha tetten éred, ijeszd meg, és szólj rá keményebben.

Ha nem éred tetten, (és még nem ette meg) menj utána, és követeld vissza tőle.

Ne vedd el!!! Egy falkavezér nem verseng, hanem elvárja, hogy odaadjanak neki bármit. Szólj rá, mondd hogy nem, vagy bármit amit ilyenkor szoktál. Ha nem teszi le, fogd meg amíg a szájában van, de ne húzd!

Csak várd meg míg elengedi, és arrébb megy.

Tedd le a földre, várd meg míg visszamegy. Hagyd ott, hogy ne lásson, de azért te figyeld. Ha hozzáér, azonnal állítsd le, ha nem áll le, játszd el vele ezt újra.

Etetésnél ugyanez. Ne vedd el tőle a kaját. Menj oda, tornyosulj felé, olyan határozottan, hogy szinte az auráddal told arrébb a kutyát.

Ha ennyitől nem hagyja abba az evést, akkor szorítsd arrébb a testeddel, a lábaddal, amíg abba nem hagyja. Ha abbahagyta, akkor csak várj, amíg el nem megy onnan.

Ha elmegy, lefekszik, láthatóan nem érdekli, nem fixírozza, lemond róla, akkor ismét neki adod, és mondod, hogy tiéd, vagy bármit, ha szoktál mondani.

Az ordítás soha nem jó! Kisebb csínyeknél ijesztésképpen esetleg lehet alkalmazni, de általánosságban minél nagyobb inger, izgatottság miatt csinál rosszat, (dominancia, verekedés, stb) annál inkább csendben kell maradni.

Ingerültségből, pánikból, méregből, büntetésből kiabálni a lehető legrosszabb döntés.

Az ordibálás bizonytalanságból fakad, bizonytalan embert viszont egyetlen kutya és más állat sem követ!

A saját tekintélyedet ásod alá a kiabálással.

Ilyenkor csak ki kell zökkenteni, olyan intenzitással, hogy a legelső próbálkozásra is azt is elfelejtse hol van. Ha nem figyel rád, keményebben kell kizökkenteni. Olyan módszerrel, amilyennel akarod, vagy amire jól reagál. Tökmindegy. Enyhébb esetben egy jutalomfalat szaga is elég, súlyosabb esetben jónagyot kell rántani egy fojtó nyakörvön, a 2 között meg van egy csomó átmenet.

Ha már rád figyel, akkor mondd, hogy nem, tisztán, határozottan, és tényleg vedd komolyan hogy fegyelmezed, mert ő is így veszi komolyan.

A kutyák alapjában véve így kommunikálnak, testbeszéddel, határozottsággal, vagy meghunyászkodással.

Érzékenyek ezekre a dolgokra, százszor hamarabb tanulnak ilyenekből, mint szavakból, és hangerőből.

De amiket mondtál, abból úgy érzem, nincs itt semmi különösebb probléma, neki is időbe telik megtanulni mi hogy működik. :)

2012. aug. 6. 09:13
 12/30 anonim ***** válasza:

Ja, és jól értem, hogy az ételtől is arrébb rakod?

Mert az úgy teljesen értelmetlen! Arra kell rávenni, hogy saját döntéséből hagyja ott, csak ebből érti meg a gyakorlat lényegét!

2012. aug. 6. 09:17
 13/30 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is tükrösulis vagyok, alapfokra jártam az ebemmel, és nekem sem szabad még büntetni, mivel még nem tanultam meg helyesen, hogy kell. Az a középfok anyaga, ígyy valószínűleg azért mondta az oktató ezt neked, mert csak 'elcsépelnéd' a büntetést, a kutya nem venne téged komolyan, mert tudja, hogy úgysem kap semmi súlyosat, csak egy kicsit leszidod. Én annak vagyok a híve (és a tükörsulisok is), hogy egyszer vagy kétszer büntessünk, de akkor az tényleg hatásos legyen. Ne aggódj, középfokon meg fogod tanulni a megfelelő formákat:)

2012. aug. 6. 10:13
 14/30 anonim ***** válasza:
Ja, és az, hogy leemelted a grabancánál domináláskor, jól tetted, az én kis majmom is próbálkozott elég erőteljesen a parkban, párszor odébb kellett őt hajítanom, mert a sima leemelés nem volt neki elég. Így egy alkalommal sikerült vele megértetni, hogy ezt nem kéne.
2012. aug. 6. 10:17
 15/30 anonim ***** válasza:

Figyi, szerinem egy kicsit túlaggódod. Ismered a kutyák kommunikációját?

Azok alapján amit leírtál, réges rég te vagy a falkavezér. Tudod miért eszik bele a kutyád a kajába / veszi el az asztalról ha te kimentél? Nézz megy egy videót neten, a farkasoknál hogy megy.

Rangsor szerint esznek: először a legdominánsabb a vezés, aztán szépen sorban mindenki ahogy következik. Végül az omega eszik miután mindenki jóllakott. Az engedélyt pedig úgy kapja meg a soron követekző, hogy aki evett, simplán otthagyja a maradékot. Ez már szabad jelzés, ehet. Ezek után senki nem megy vissza elzavarni hogy hé én még ennék. Ennek ez a menete. Ha otthagyod a kaját ahol eléri, akkor simán veheti annak kutyaésszel hogy akkor jóllaktál, most már ehet ő is. Remélem érthetően foglamaztam, ha mégsem nézz meg egy két viedot a youtube.on.

2012. aug. 6. 13:22
 16/30 A kérdező kommentje:
11/15, köszi szépen, nagyon érdekeseket írtál! Én ezt a fajta módszert Cesar Milannál láttam. Hát, ki fogom próbálni... kíváncsi vagyok. És nem tudom, azt is Te kérdezted-e, de a kajáról nem lemeltem a grabancánál, hanem mikor engedélyt adtam, hogy egyen, akkor utána kis idő múlva elvettem a tálat ismét. Mert ezt több helyen is hallottam, hogy így is érdemes megfigyelni, hogy tűri. De amit Te mondasz, annál egyértelműbb lehet a kutya reakciója. Ez a kiabálásos dolog. Értem bizonyos szögből, de pl ha messze van a kutya, akkor hogyan tiltsam le? Ha pl egy kiskutyát elkezd piszkálni? Nem tudom szó nélkül. Meg a suliban is rákiabálnak, hogy "HÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ TEEE!" és akkor abbahagyja. De nem úgy értem az ordibálást, hogy magamon kívül visítozok, hanem mérges és mély hangon szólok rá, hogy mit csinálsz, nem szabad stb. De ezt a suliban is csinálják. Hát valahogy csak hozzá kell szóljak a kutyához. Ezt a részét nem értem, miért írtad. Vagy félre értettem. Az elcsenős dologgal kapcsolatban, ha olyan van, hogy valami a szájában van, és azt mondom, fúj nem szabad, azonnal leteszi (Kivéve, ha macskaszar :)))). Még valamit akartam írni, de elfelejtettem.
2012. aug. 6. 22:32
 17/30 A kérdező kommentje:

kispalikee! Melyikbe jársz, ha nem titok? :D

Igen ezt is mondták, hogy azért nem szabad bűntetni, mert nem biztos, hogy jól csinálnám. És hogy az igazi bűntetés olyan, hogy ha max kétszer bűntetem meg egy dolog miatt, akkor azt harmadszor már nem teszi meg. Ha mégis, akkor én csesztem el.... ez kicsit vér komolyan hangzik! :D De most tényleg.

2012. aug. 6. 22:35
 18/30 A kérdező kommentje:
13:22, tulajdonképpen igazad van.... ez is érdekes, amit írsz. De most akkor összezavarodtam, hogy is van ez???
2012. aug. 6. 22:37
 19/30 A kérdező kommentje:
És ha ez így van, akkor azok a kutyák, akik soha nem lopnak el semmi kaját titokban, azok mi miatt nem teszik azt?
2012. aug. 6. 22:37
 20/30 anonim ***** válasza:

Szia!

Gödöllőre járok. Te?

A büntetésről még: én egyszer mégis csak megbüntettem a kutyámat a suliban látott technikákkal, de akkor nagyon felment bennem a pumpa. Lósz.rt falt, majd mikor szóltam neki, rámnézett, és falta tovább. Odamentem, majd elküldtem magamtól folyamatosan, nem hagytam egy pillanatra sem, hogy lefeküdjön, addig 'üldöztem' szavakkal és viselkedéssel, míg láttam, hogy totál kész van. Akkor sétálgattam magamban, elmentem tőle jó messzire, hogy azt higgye, hogy elhagyom, majd kb. 10 perc múlva behívtam.

Én magam sem hittem volna, de az addig sutyiban zabálós befogadott kutya azóta nem nyúl a kajához, míg nem engedélyezem. Volt, hogy virslit hagytam a konyhában (ahova nem mehet be), visszamentem kb. 10 perc múlva, és ott volt a kaja. És ami a vicc az egészben, hogy előtte fél évig sikertelenül próbáltam őt leszoktatni a földről kajálásról (akkor még nem sokat tudtam a kutyanevelésről), és mikor helyesen csináltam, egy alkalom elég volt! Na ennyi a kisregény, a lényeg, hogy bírd kivárni a középfokot, akkor már büntethetsz.

2012. aug. 6. 22:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!