Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan lehet a kutyából...

Hogyan lehet a kutyából kitörölni egy rossz élményt?

Figyelt kérdés
Befogadtunk egy kutyust, akit az előző gazdája kétévesen elvitt a közeli erdőbe, és ott elengedte. Most már egy éve nálunk van. A probléma a sétával van. Imád elindulni, alig tudom rárakni a pórázt, annyira ugrál örömében (foxi), de amint nagyjából két utcányit eltávolodtunk a háztól, mániásan haza akar jönni. Hiába próbálom ilyenkor megsimogatni, pánikszerűen rohan haza, képtelenség más irányba vinni, annyira húz. Hogyan tanítsam meg neki, hogy jöhet velem bármilyen messzire, nem akarom sehol elhagyni?

2012. júl. 26. 22:44
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Édes drága! Nekünk is javarészt befogadott kutyáink vannak. Fő a türelem. Eleinte akkora körre menjetek, amennyit ő is szívesen megtesz (ha 2métert, akkor annyit). Legyél közben magabiztos és gyakrandícsérd. Talán segít, h leülteted, kap valami fincsát, simit, aztán újra megtesztek pár métert. Semmiképpen ne húzd, ne erőltess rá semmit. Türelem. Jófejek vagytok!:)
2012. júl. 26. 22:47
 2/14 A kérdező kommentje:
Már lassan egy éve rójuk ezt a két utcát. Tegnap megpróbáltam vinni egy darabka kolbászt (nagyon szereti), hogy majd a következő saroknál odaadom neki, és ezzel biztatom a hosszabb sétákra, de annyira húzta be a fülét-farkát, amikor próbáltam továbbvinni, hogy nem volt szívem erőltetni.
2012. júl. 26. 22:51
 3/14 A kérdező kommentje:
Egyébként azt már megfigyeltem, hogy attól különösen bepánikol, ha megállok vele valahol. A múlt héten összefutottam egy ismerősömmel, leálltunk beszélgetni, és a kutya a hátam mögött két perc alatt kitornászta magát a nyakörvből, és hazarohant. Nem tudom, hogy csinálta, normálisan be volt csatolva. Egy David Copperfield bújt el benne.
2012. júl. 26. 22:55
 4/14 anonim ***** válasza:
Ha pánikba esik és félelmében kibújik a nyakörvből a kutyus, akkor inkább hámot kellene ráadnod. Nehogy egyszer egy autó elé fusson vagy valami más tragédia történjen.
2012. júl. 26. 23:00
 5/14 anonim ***** válasza:

Csak a türelem segít meg az idő.

Az enyémet fél éves koráig kikötve tartották és akárhányszor kocsiba tették lepasszolták valakinek. Másfél évbe tellett, mire anélkül tudtuk kocdiba tenni, hogy nem vérzett be a szeme az ellenkezéstől és erőlködéstől. Még most se szívesen száll be, csak már nem hisztizik. Szerencsére most kifejezetten nyugis, elcsapta tegnap egy kocsi, gondolom tudja, hogy orvoshoz megyünk, segìtenek rajta.

Nálatok azért mindenképp jó, hogy bízik benned és otthon biztonságban érzi magát. A komfortzónáját sajnos csak nagyon apránként tudod növelni. De szerencsére még fiatal, idővel biztos megbírkózik a dologgal.

2012. júl. 26. 23:01
 6/14 anonim ***** válasza:
És mindenképpen vegyél neki hámot, az ő komfortérzetét is növeli. Próbálkozz a gyakori ültetéssel, ekkor jutalomfalat, dicséretözön. Menni fog, ne add fel.:)
2012. júl. 26. 23:03
 7/14 A kérdező kommentje:
Azóta egy picivel szorosabbra teszem a pórázt, hogy ne tudja lehúzni a fején keresztül. Hámpórázon már gondolkodtunk, csak attól félek, hogy azzal végképp nem tudnám irányítani, szállnék utána, mint a zászló, hiszen az egyáltalán nem kényelmetlen neki, ha húzza. És hát vannak azért más problémák is a sétánál, nem csak a hazarohanás. Nem jön szépen, összevissza ugrál körülöttem, minden kerítéshez odarohanna, ahol kutyát lát. Tudom, ez már dominancia-probléma, falkavezérnek kellene lennem, csak hát elég nehéz határozottan ellentmondani neki, amíg tudom, hogy tele van a kutya félelemmel.
2012. júl. 26. 23:07
 8/14 A kérdező kommentje:
5. Ez a kis gázolás hosszú távon hasznos lesz, meglátod. Az előző kutyánkkal (őt kiskutyaként kaptuk, nem befogadtuk) ugyanez történt, és attól kezdve póráz nélkül sétáltathattuk élete végéig (18 évet élt), mert rohant fel a járdára, ha messziről meglátott/meghallott egy autót. (Kertvárosban lakunk, errefelé naponta néhány autó jön csak, a járdák sok helyen nincsenek is lebetonozva, így nagyrészt az úttesten sétál mindenki.)
2012. júl. 26. 23:13
 9/14 sippara ***** válasza:
100%

"hiába próbálom ilyenkor simogatni" - ITT a gond. Tudom, hallatszik a válaszaidból, hogy jót akartál, de ha távolodtok, ő pánikol, te simogatod. Ő minden alkalommal három dolgot lát: stresszhelyzet (távolodás az otthontól), cselekvés (pánikba esik, húzni kezd), reakció (simogatod). A kutyákat nem lehet babusgatással, simogatással megnyugtatni, mert másképpen gondolkodnak, mint mi. Számára a saját cselekvése, és a rá kapott reakció létezik. Ha a reakció pozitív, egyre jobban belelovallja magát a dologba, hiszen jutalmat kap érte. Ha nincs reakció, pár percen belül leállítja magát, ha a reakció negatív, akkor pár alkalom után rögzül benne, hogy mikor viselkedik az elvárttól eltérően, és ha megfelelő a kapcsolatotok, ezeket a viselkedésformákat kerülni fogja.

Dióhéjban: Menj el a sétazónátok határára, és amint menekülni, húzni kezd, állj meg és ne mozdulj, ne reagálj (se beszéddel, se mozgással, se szemkontaktussal) bármit is csinál, egészen addig, amíg meg nem nyugszik és le nem ül. Ha leült, dicsérd meg és menjetek haza. Másnap újra ugyanez. Amikor a kutya már nyugodt azon a sarkon, ahol addig pánikolt, menj még egy utcát és kezdd elölről.

2012. júl. 26. 23:21
 10/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, ezt mindenképpen megpróbálom! Látod, ez meg sem fordult a fejemben, hogy a simogatástól azt hiheti, hogy ügyes, amiért haza akar rohanni. Én csak próbáltam megnyugtatni, de hát ezek szerint ez így nem működik.
2012. júl. 26. 23:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!