A pulinak jó vagy rossz ha lenyírjuk a szőrét?
A pilit (és más hosszúszőrű kutyákat) a szőrük védi a melegtől és a sugárzástól, ami ellen a bőrük nem tud védekezni.
Ha levágják a szőrét, akkor sokkal inkább melege van nyáron (és fázik télen) A szőr úgy működik mint egy természetes klímaberendezés.
Sajnos rossz szokás, hogy a hosszűszőrű kutyák szőrét levégják, esetleg olyan rövidre, hogy a bőrüket is érheti a napsugárzás, ami ellen így semmi védelmük nincs és nagyon könnyen rákot kapnak.
Tehát ne vágjátok le a szőrét, azzal együtt sokkal jobban érzi magát.
(Az, hogy a szeme előtti szőr nélkül megvakul csak egy hiedelem, de valóban nagyobb az esélye a hályog kialakulásának, hiszen a napsugarak ellen a szeme sem tud védekezni, hiszen évszázadokon át védte a szemét a szőr a közvetlen napsugárzástól)
Szia!
Nekem is pulim van, ráadásul fekete, így a nagy melegben el lehet képzelni, hogy szenved. Én meg szoktam nyírni, kivéve a szeme előtt. Ott tényleg nem szabad levágni, mert a szeme nincs hozzászokva az erős fényhez, meg gyenge a kötőhártyája is. Szerintem jól teszel vele, ha megnyírod, persze ne vidd túlzásba, azért ne legyenek rajta kopasz területek. Viszont ha hosszabb ideig nincs vele foglalkozva, akkor nemezesedik/csomósodik a szőre, attól meg csak vágással lehet megszabadulni. Na meg sok helyen megvastagszik a szőre, azt meg nem lehet könnyű cipelni+ a bolhák is imádják. Szóval sztem nyírd nyugodtan, kivéve a szeménél. Megkönnyebbül majd, akárcsak a juhok ilyen esetben. Őket is nyáron nyírják, hisz ekkora bundában elviselhetetlen a hőség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!