Csak én látom így a dolgokat? (hosszú)
Sziasztok!
Nem akarok én itt filozofálni,csak van egy dolog ami egy kicsit bántja a csőrőmet.
Pár éve elkezdtem komolyabban kutyázni. Ez nálam annyit tesz,hogy kiállításokra járok,munkaversenyekre járok,rendszeres kapcsolatot tartok más kutyásokkal,külföldi kutyásokkal,és persze tanulok a "fajtámról".
Na most ez mind szép és jó,csak van egy dolog ami kicsit furcsa számomra.
Miért van az,hogy a közösségből kizárják azokat a kutyásokat,akiknek a kutyái nem rendelkeznek törzskönyvvel,vagy ha rendelkeznek és nem épp a legszebbek/legjobbak?
Lehet túl durva kifejezés ez,hogy kizárják,de szerintem így van. Pl. fórumokon,mindig velük foglalkoznak a legkevesebbet,senki nem reagál a képeikre,hozzászólásaikra.
Velem volt olyan,hogy megpróbáltam beszélgetni az ilyen emberekkel,utána a többi kutyás elkezdett ezzel viccelődni ezzel.
Meg ha feltesznek egy hülye kérdést,akkor nem válaszol nekik senki,hanem mindenki lehurrogja őket. De persze,honnan is tudhatná az az ember,amikor nincs aki elmondja neki?
Élőben hasonló a helyzet,kinézik azokat akiknek nem papíros vagy jó vérvonalú kutyái vannak.
És sajnos a tenyésztők is szép számmal akadnak,akik így bánnak ezekkel a kutyásokkal,pedig a tenyésztőknek ezek a későbbiekben akár vevők is lehetnek,de ha így megutáltatják velük a fajtát és a kutyázást...
Tudom én,hogy az is lehet a baj,hogy a legtöbb ilyen fillérekért veszi szaporítótól.
És ezt nem csak annál a fajtánál látom,amelyikkel én foglalkozom.
Szoktam olvasni redszeresen fórumokat,és mindenhonnan látom "kihullani" az ilyen kutyásokat. Egy-egy marad,de alig irogatnak.
Viszont van olyan fajta aminél ez nem igaz,és ezt nagyon jó látni. :)
Egy példát mondok,pl a pittesek. Olyan jól megférnek egymás mellet azok akik komolyan kutyáznak,kintről hoznak be drága kutyákat és azok akiknek nem olyan jó vonalúak a kutyái.
Na mindegy,ez csak az én véleményen,lehet egy része hülyeség,de itt a nagy névtelenségben felmertem tenni a kérdést :)
A lényeg,amit kiszerettem volna hozni ebből az egészből: Több összetartás lenne szükséges a kutyások között! Pláne akik ugyanolyan fajtát tartanak.
Nekem mixkutyám van, de egészen pumi kinézetű és gyönyörű. Nem egyszer találkoztunk már pumikkal és a gazdik szinte nem is vettek komolyan, ha a kutyáról beszéltem, h milyen érdekes keverék és mennyire jól jött össze a vér. Nem egyszer volt már olyan gazdi, akit felpofoztam volna, emiatt a finnya hozzáállás miatt.
Ráadásul az ő vértiszta pumija hangoskodott és dominánskodott és magasról tett a gazdi utasításaira.
A konkrét témához ez annyiban kapcsolódik, hogy a kevésbé jó vérvonalú kutyusok és a keverékek gazdiai között ugyanakkora ellentét van. Én csak még elkeserítőbbnek találom, hogy a fajtatiszta kutyusok és kevésbé fajtatiszta kutyusok gazdiai is ennyire nem tartanak össze.
Szerencsére viszonylag ritkán hoz össze a sors ilyen kutyásokkal, de a népszigeti kutyasuliban is megkaptam. Szerettem volna dogdancingről érdeklődni, esetleg vkitől segítséget, órákat venni, de kerekperec elutasítottak minket, ilyen-olyan ürügyekkel, h így nem alkalmas a vérmérséklete, meg úgy nem az alkata, meg hozzá én...
De én tudom, h a kutyám jó lenne ebben, és utánaolvasok aztán megtanuljuk és úgy megyek majd agilytizni (mert ugye az fizetős tanfolyam és ha perkálok, ha nem is vesznek komolyan, de mehetek), megkeresem ezt az illetőt és lealázom emiatt.
Szerintem bármilyen fajta, bármilyen vérvonal, a gazdától függ, h mennyire lesz sikeres. Mmint munkában. Kiállításon meg attól, h mennyit tudsz a bírók zsebébe csúsztatni. ...
Szerintem az ilyen gazdik a rejtett előítéleteiket, rasszizmusukat élik ki ebben a vérvonallal való agonizálásban. A rendes gazdikkal kell összetartani és folyton folyvást bizonyítani.
Nyugi, ez nem csak ezen a téren van így. Van minden területen egy "arisztokratikus" réteg, akik úgy érzik, egyedül az ő privilégiumuk valami tudás birtoklása, és az Istennek se hajlandók "lealacsonyodni" másokhoz. Nem kell velük foglalkozni, keresni kell más fórumot, más helyen a megoldást, mert biztos van.
Csak egy példát mondok, a legtöbb szakácskönyvben a receptek úgy vannak megszerkesztve, hogy valami fontos alapanyag kimarad belőle, amitől az olyan finom lesz, mint a Mesteré (mondjuk úgy, hogy "titkos összetevő"), a mesterszakácsok, mestercukrászok nem fogják semmi pénzért kiadni a jó receptjeiket (egyik szakácskönyvben van egy kenyér recept, kihagyták belőle a sót), és van az a réteg, akit nem hajt az üzlet, mint a vidéki nénik, ők átadják a tudást, és ennek egyik oka az, hogy az ilyenek imádnak beszélni a műveikről. No, az ilyen lelkeseket kell megtalálni a kutyázók között is, mert ők az igazán jók, nem a pökhendi elitek. Papír ide vagy oda.
Apum egy időben németjuhászokat tenyésztett (törzskönyvvel, kiállítással meg minden - pontosan nem emlékszem, nagyon kicsi voltam még). Eleinte én is csakis fajtatiszta kutyát akartam, de kétszer is megjártam. Törzskönyves rottweilerem volt egy jó alomból, évekig szenvedtünk, jártunk orvosról orvosra. Szintén törzskönyves kisspiccem öt hónapos korában elpusztult úgy, hogy minden héten voltunk az állatorvosnál, több tízezret ráköltöttünk.
Aztán egyik haver szólt, hogy leellett a szukája, ami kiszökött, kell e kölyök, mert ha nem földhöz vágja őket. Annyira megsajnáltam őket, hogy végül mindegyiknek találtunk gazdit, az egyik nálunk kötött ki. Fogalmam sincs mi lehet, tacsi - palotapinyó - meg még vmi mix. Szuper idegrendszerű, nem kell állatorvoshoz hurcolászni (tapasztalatom szerint a keverékek ellenállóbbak, mint a fajtatiszta túltenyésztett kutyók), és jól kijön a lovainkkal.
Ebből iazából azt akartam kihozni, hogy az is lehet kutyás, aki "csak" egy keveréket tart. Itt szívja mindenki a keverékesek és törzskönyvtelen kutyát tartók vérét, de eszükbe nem jut, h ha azt tanácsolják h vki menjen menhelyre kutyáért (ahonnan egy ismerősöm hozott ki kutyát - komolyan mondom szerintem gyereket egyszerűbb örökbe fogadni), az tuti nem fajtatiszta, törzskönyves kutyát fog kapni :)
Előző!
Rengeteg fajtakutya van a menhelyeken és a sok barom mind mindig a fajtisztákra megy. Igazából, már többnyire nem is írják ki, h fajtiszta, csak, h keverék, de így is sokan kiszúrják, főleg szaporítók, aztán meg vannak lepve, ha az ivartalanítási kötelezettségről hallanak.
Aki meg csak ingyé akar fajtiszta kutyát menjen a pokolba!
Hát a keverékeseket is úgymond lenézik,de ezt már bele se akartam írni...nem értem mire jó ez :(
És ami tényleg felháborít,az az ,hogy elveszik az ilyen hobbi kutyások kedvét a folytatástól.
A másik meg,amikor olyan "tenyésztő" szólja le a másikat,aki igazán a szaporító kategóriába tartozik,és az ő kutyái csak annyival érnek többet,hogy vannak papírjai.
Szerintem ez egy örök probléma lesz,mindig is lesznek ilyen ellentétek.
A szaporítókat nagyon elítélem,mert ehhez nagymértékben hozzájárulnak hogy ez van.
Én a későbbiekben szeretnék tenyészteni,de még bőven van mit tanulnom. De az biztos,hogyha egyszer elismert leszek,én ahhoz méltóan fogok viselkedni,legyen szó akármilyen kutyásról.
Sajnos nekem is vannak rossz tapasztalataim:(
Két kutyám van egy keverék és egy fajtatiszta. A fajtatisztát 1 évesen vettem magamhoz, mert a tenyésztőjének nem kellett, ugyanis alkatilag nem felel meg a standartnak - így gazdit keresett neki. Nem úgy mentem oda h na most biztos kutyával térek haza, mert voltak fenntartásaim. De jól elbeszélgettünk a gazdájával, megnézhettem az egész tenyészetet, a többi kutyát, a helyüket mindent. És hát első látásra megkedveltem ezt a kutyát - így elhoztam és nem bántam meg. Mindez már több mint 8 éve történt (akkor kb 13 éves voltam)
Nemrég viszont amikor egy kutyás fórumon elmondtam honnan van kutyám, hát rögtön kikiáltottak a fajta gyílkosának!
Minden ismeretség nélkül azért a mondatomért h elhozztam egy "hibás" kutyát, már úgy lettem elkönyvelve h én a szaporítókat támogatom, mert biztos a kutyám tenyésztője is az volt. (megjegyzem egy vasat sem keresett a volt tulaj a kutyán!)
Semmi kérdés, csak támadás - na ezek után kinek lenne kedve fórumozni:(
09:50-es vagyok. Azt még hozzáteszem h amikor én elhoztam a kutyám az a hely nagyon is korrektűl nézett ki. Nem volt sok kutya, tiszták, szépek voltak és látszólag egészségesek. A gazdájuk amíg ott voltam végig nagyon szimpatikus volt, szépen bánt a kutyáival, mesélt róluk, elmondta mit kell tudni róluk stb. Szóval egyáltalán nem tünt szaporítónak (pláne 13 éves szemmel nem)
Viszont ezen a fórumon előhozztak egy honlapot (ami állítólag ennek a kennelnek a lapja, bár én úgy tudtam azóta abbahagyták a tenyésztést) És itt volt egy kép amin az egyik kutyán volt egy seb - na ez volt az egyik indok h szaporító....
Nekem ez az egész nagyon rosszúl esett, mert ismeretlenűl támadnak engem és a kutyám. Olyanokat írtak ezt a kutyát nem lett volna szabad elhozzni és h én teszem tönkre a fajtát.
De ha már így nézzük, akkor menhelyről sem lenne szabad örökbefogadni kutyát, mert azzal meg a véletlen almokat támogatom?!?
09:10 - Ingyen kutyát nem lehet ajándékba kapni? Csakúgy kérdezem. Mert egyik rokonunktól én egyszer kaptam ingyen kiskutyát, mert az övék lefialt és az egyiket nekem adták, aki aztán nagymamáméknál lakott, mert nekik kertes házuk van, én meg Pestre nem hozhattam fel a kis panelba. Egyik volt szomszédunk (már nem él, nyugodjon békében) nyugdíjas néni volt, az ő fiú kutyájának lettek kölykei valakinél, és az egyik kiskutyát a néninek ajándékozták, fajtatiszta tacskók voltak a szülők is és a kölyök is persze. Ajándékba kapta ingyen, az anyuka nem az övé volt. Neki csak a kutyái voltak már így öregségére, mert a fia elzüllött, de nagyon jól bánt velük.
Szerintem ha van ilyen lehetőség, hogy valaki ajándékba kap kiskutyát, mondjuk ismerőstől, vagy mert övé az egyik szülő, és netán a kicsi fajtatiszta, és az alom gazdija nem húzza le az ismerőst, akinek lehet, hogy a kutya az életben óriási lelki támasz, attól még senki nem lesz rossz ember vagy rossz kutyatartó.
(nem tudom, a vakoknak a vakvezető kutyát mennyiért adják, meg ki fizeti...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!