Valaki elmagyarázná jelenleg mi a helyzet pontosan a
fülkupírozással és a farokvágással?
Figyelt kérdés
Egy DOBERMANNT szeretnék. Céljaim: komoly sport, országon kívül is (utóbbi fontos, mert ott más szabályok vannak). Esetleg kiállítás és tenyésztés ha úgy alakul, de az elsődleges a sport. Ezzel a fajtával, ilyen feltételek mellett jelenleg lehet-e vágatni fülét vagy farkát?
Plusz: van egy másik fajta akivel ugyanilyan céljaim vannak. Jelenethet ebben (külföldi versenyzésben) akadályt, hogy ha születetten csonka farkú?
egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításáról
(9) A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 16. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészül ki:
„(5) Eb küllemének megváltoztatása érdekében farok kurtítás végezhetõ, az eb hét napos koráig.”
13. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a kihirdetését követõ második hónap elsõ napján lép
hatályba.
Kihirdetés dátuma: VI. 11.
És aki nem tudná értelmezni, csak és kizárólag a farok vágása lesz engedélyezve. HA nem hiszel nekem nem engem kell lepontozni, hanem utána kell olvasni.
jelenleg még simán megcsinálják itthon is ha nem akkor ki kell menni egy közeli országba pl : szerbia és ott megcsináltatni. De ameddig a standard-et nem módosítják kiskapuk mindig lesznek, semmivel nem rosszabb a kutyának mint az ivartalanítás.
2012. júl. 19. 12:33
14/26 anonim válasza:
a kihirdetés dátuma VI. 11 ( két hónap múlva lép életbe ) tehát akkor VIII. hó elsejétől tilos , addig lehet vágatni !
2012. júl. 19. 12:40
15/26 anonim válasza:
Igen, egy hete és 5 napja van még hátra. De azért írtam oda a dátumot is, h ne legyenek félreértések.
2012. júl. 19. 13:00
16/26 anonim válasza:
sok barom állatvédő aki ezt kitalálta...
Mindig meglehet valahogy oldani olyan nincs, hogy ne lehessen.
Az emberek miért csináltathatnak küllemi beavatkozást? Természetes XY szája, a hatalmas műmellek az orrplasztika, stb, stb....
Itt tartunk sajnos......
Ha másképpen majd nem megy, el kell adni papíron kintre a kutyát megcsináltatni a fülvágást és visszavenni :-) ennyi
Akik idáig vágatták ezek után is fogják, törvény ide vagy oda!
2012. júl. 19. 13:01
17/26 anonim válasza:
Most a kérdező kivételesen nem arra volt kíváncsi, hogy megoldható e dobermann fül ill farokvágása, hanem hogy ha kiállításra és sportra szeretné a kutyát akkor ebből adódhat e bármi hátránya. Igen, megoldható a kupírozás pl szomszédos országban, de így a kutya nem indulhat sok országban kiállításon, tehát nem lenne célszerű vágatni akkor sem, ha ez megoldható.
2012. júl. 19. 13:02
18/26 anonim válasza:
13:01-es! azért az emberi plasztikát ne hasolítsd már egy kutya fülvágásához! Ha egy csaj felfujatja a száját és/vagy a melleit, az azért van mert ő AKARJA. De ha a te példádat nézzük, én még egy kutyától se hallottam h "óóó, léccike, csapd már le a farkam meg a fülem, hogy ne tudjak olyan jól kommunikálni és pár napig fájjon a seb"
2012. júl. 19. 13:11
19/26 anonim válasza:
az porc semennyivel nem fájdalmasabb mint az ivartalanítás. Ha a kutya 20 x beüti és vérzik akkor megnéznélek. Én jártam így állandóan a farkát beütötte a falba amikor csóvált sohasem tudott meggyógyulni és le kellett vágatni 2 éves korában. Nem véletlenül találta ki Dobermann Úr !
2012. júl. 19. 13:22
20/26 anonim válasza:
idézet innen: [link] : A kutya, ha nincs levágva a farka, mindenhová bevágja, eltöri, megsérti, ezért kell eltávolítani. Ám ugyanez a helyzet a füllel is: a lógó fülű kutyák ide-oda csapkodják, amely bevérzik, megsérül munka, vadászat, játék közben - magyarázza, s mutatja is közben a szerkezetet és a későbbi tartóeszközt, amellyel percek alatt, vérzés nélkül elvégzik a műtétet. S eközben hozzáteszi a megdöbbentő tényt: a lógó fülű ebet az ember tenyésztette ki. A természetben nem létezik ugyanis olyan rokona a kutyának, amely hasonló fülcimpákkal rendelkezik. Nem véletlenül, ugyanis nemhogy értelme nincs, de még veszélyes is lehet az állatra nézve...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!