Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy mudi is van annyira okos...

Egy mudi is van annyira okos mint egy malinois vagy egy border collie?

Figyelt kérdés

Jellemben a mudi miben más mint egy bc vagy egy mali?

Ugyanúgy (ugyanolyan gyorsan és könnyen) megtudna egy mudi is tanulni trükköket?

#különbség #Border collie #mudi #könnyen taníthatóság
2012. júl. 2. 11:51
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
74%

Miért, a pásztorkutya ezek szerint nem munkakutya? :-) Egyre jobban belezavarodsz a hülyeségbe. :-)

Mesélj nekem erről a magyar pásztorkutyák munkaversenyéről, plz. Mert tudomásom szerint az a három rendezvény van (amelyek nem versenyek), és ezen kívül sehol nem tesztelnek pásztorkutyákat. Terelőket biztosan és ott el is tudok képzelni terelőversenyeket, de mint ugye tudjuk, a pásztorkutya nem terelésre van kitalálva. :-)

Nem, Te nagyon sok mindenben badarságokat beszéltél. A terelést és az őrzést el kell különíteni. Az egyikre ott vannak a terelőfajták, a másikra a pásztorkutyák. Az előbbiekhez nem tudok érdemben hozzászólni, laikus vagyok és nem is érdekel. Az utóbbiról viszont tudok egy s mást és beszéltem olyan emberekkel, akik a nyájaikat őriztetik pásztorkutyákkal. Nos mint mondtam, ezek az emberek nagy létszámú kutyafalkákkal védik a nyájat, ahol a falkába tartozó kutyák együtt élnek és dolgoznak, segítik egymást. Csak így tudják a nagyszámú nagyragadozótól védeni a nyájat. Még így is nagyon sok áldozatul esik nekik, a farkasok elfogják és viszik vacsorára. Vagy a medve agyoncsapja. De hát ezek a pásztoremberek biztosan nem értenek hozzá, csak az ilyen okostóni, mint te, aki VERSENYEKRE jár a kultúrtenyésztett ebeivel, de a való életről és hogy valójában miről is szólnak ezek a kutyák és milyen feladatuk van, arról fogalmad sincs. :-)

2012. júl. 2. 19:45
 22/34 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező! A magyarokra jellemző, hogy a hazait alul-, a külföldit felülértékeljük. Meghökkentően sok mudi indul komoly versenyeken, világbajnokságon, nem ritka a dobogós helyezés. Sokszor külföldi gazdával. Egyre népszerűbb a sportkutyások körében ez az intelligens, egygazdás, pörgős kiskutya, aminek mindene a "gazdaistennek" megfelelni akarás. És emellé nem hiperaktív, mint pl. a border, egész nap elpihen, csak munka, játék, tanulás közben pörög a maximumon, de olyankor szinte fáradhatatlan mind fizikailag, mind szellemileg. Imádom ezt a fajtát, eddig kettővel élünk együtt, igyekszünk népszerűsíteni őket itt, Szlovákiában :)

Tucatnyi csordás, juhász akarta már megvenni őket, sokan meglepődnek, hogy a generációk óta ismert, használt hajtókutya bizony elismert, törzskönyvezett magyar fajta!

2012. júl. 2. 23:22
 23/34 anonim ***** válasza:
21%

Szép tudásod van, de azt felfogtad, hogy épp most közölted, fingod sincs arról a témáról amiről a kérdés szól? :):) Akkor minek is írogatsz ide? Senkit nem érdekelnek itt a pásztorkutyáid, mert a mudiról, borderről van szó. Lehet, hogy a pásztorkutyák dolgoznak falkában, de nem róluk szól a kérdés, és amikor először válaszoltam neked, akkor az én fejemben terelő kutyák voltak, ugyanis a kérdés róluk szól. Azokat pedig most vallottad be hogy nem ismered.

Ki mondta, hogy én nem teszek különbséget a kutyák között? Csak éppen tojok rá, hogy ki hogy játszadozik a juhász meg terelő meg ki tudja milyen szavakkal. Ott a fajta neve, tudom melyik mire való, nekem aztán mindegy, hogy pásztor vagy juhász név alatt fut. Nem igaz, hogy nem érted amiről beszélek...

Az meg már szánalmas, hogy a kutyáimat sértegeted... De persze még jobban mutatja a hozzá nem értésed. A mudi minden csak nem kultúrtenyésztett, hisz, kb senki sem ismeri. Arról nem is beszélve, hogy nem is mindegyik kutyám törzskönyves. Bocsika. :) Még szerencse, hogy nem te fogod eldönteni, hogy mennyire életrevalóak a kutyáim. Oh igen, és hát a valóság... Tényleg nem az a valóság, hogy pórázra veszed a kutyád, kimész utcára a kertből (már ha van), felszállsz a buszra és elviszed a kutyát a kutyaiskolába! Sokkal nagyobb valóság, az hogy mindjárt szembejön egy medve és megöli a nyájat! :) Még jó hogy nem fejem veszed, hogy én nem mucsán élek ahol kutyákat kell feláldoznom ragadozók ellen amik nem is léteznek már az országban... Most akkor nincs jogom ilyen kutyát tartani vagy az a bűnöm, hogy nem lévén 1000 fős birkanyájam, más módon szórakoztatom a kutyám? Hát milyen hülye is vagyok, eddig azt gondoltam ez tiszteletre méltó erőfeszítés, de most elnézést kérek, inkább a hordóhoz kéne láncolnom és kenyérhéjjal etetni...

tessék szemezgess: [link]

És amúgy megsúgom: láttam már komondort és kuvaszt terelő ösztönpróbán. Most mondhatod, hogy nincs igazam, de még szerencse, hogy ez nem egy vélemény, csak egy tény amit két szememmel láttam. És tudtommal vannak olyan fajták akik a pásztorkutyák minden tulajdonságával rendelkeznek, mégis terelik a nyájat.

Utolsó viszont gyönyörűen leírta a mudit. :)

2012. júl. 3. 20:05
 24/34 anonim ***** válasza:
75%
Oh és igen, csatlakoznék az utolsóhoz: azok az okos pásztoremberek akik mindent jobban tudnak, nem egyszer akarták megvenni szánalmas kultúrtenyésztett ebeimet, miután látták őket versenyen, ahova ők láss csodát, KIJÁRNAK.
2012. júl. 3. 20:08
 25/34 anonim ***** válasza:
47%

Próbálod menteni a sok hülyeséget amit összehordtál azzal, hogy nem a kérdéshez tartozik? :-)

Olvass csak vissza. Én példaként hoztam fel a kérdéshez tartozó válaszomban, hogy bizonyos típusú kutyák bizonyos munkában intelligensebbek, mint a többi. És a BC pont egy olyan teszten nyert, ami neki passzolt a legjobban. Ráadásul lehet, hogy az az egyed kiemelkedő volt a többi közül, lehet hogy másik BC csak a 10. lett volna.

És itt ugye szóba került, hogy minden típusú kutya másban jó, aminél megemlítettem vadászkutyákat, vérebeket, pásztorkutyákat. És itt kimondtam a Te fóbia szavadat és falkában dolgozó kutyának neveztem a pásztorkutyát. Ekkor kezdtél el jönni az ostobaságaiddal, amire én csak reagáltam és próbáltalak meggyőzni, hogy rosszul tudod.

Szóval terelheted a témát és most már feleslegesen mosod a kezeidet, látszik hogy mudijaid vannak. :-) Amikhez amúgy gratulálni tudok, remek fajta és örülök, ha valaki magyar fajtát tart. Nekem 2 különböző magyar fajtám van.

2012. júl. 4. 10:06
 26/34 anonim ***** válasza:
24%
A versenyről is már mást vetítesz. Te váltig állítottad, hogy pásztorkutya versenyre jársz. Itt jön be az, hogy kevered a terelőt (juhászkutyát) a pásztorkutyával. Terelőversenyek vannak. Pásztorkutya versenyek nincsenek, csak ösztönpróbák. Le is írtam azt a hármat, amiről tudomásom van az országban.
2012. júl. 4. 10:07
 27/34 anonim ***** válasza:
42%
Utolsó, veled értek egyet, de attól még ilyen létezik: [link]
2012. júl. 5. 21:07
 28/34 anonim ***** válasza:
0%

Köszönöm a linket!

De ugye attól, hogy pásztorkutyás versenynek hívják, ha kicsit jobban beleolvasunk máris látni, hogy nem pásztorkutyákról szól, hanem terelőkről.

2012. júl. 5. 21:17
 29/34 anonim ***** válasza:
63%

Pásztorkutyások is indulnak rajta, mondjuk inkább a kuvaszosok mint a komondorosok. Ehhez kapcsolódó linkem nincs, de valamelyik friss kutyaújságban lehetett róla bővebben olvasni.

De mondom, egyébként veled értek egyet.

2012. júl. 5. 21:45
 30/34 anonim ***** válasza:
15%

Érdekelne, hogy milyen jellegű ez a teszt. Hol lehet jobban utánanézni? Csak mert a kuvaszosoknak van önálló tesztjük, átalában Jászberényben szokták megtartani és nekik már a tenyésszemle része.

Ezen a teszten mit néznek egy kuvasznál?

2012. júl. 6. 08:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!