Hogy viselkedik a lázas kutya? Mik a láz jelei?
Hagyjuk már ezt a száraz orr dolgot. Ez egy tévhit, amit nem hiszek el, hogy még ma is él kutyás körökben. A kutyának attól nedvesedik az orra, hogy megnyalja a nyelvével. Az orr nyálazást a szagok azonosítása miatt csinálja a kutya, fúj egyet a felületre (például parketta, beton, fű) a levegőben felszálló illatanyagok megtapadnak a benyálazott orrán, onnan "küldik" a szaglósejtek az orrból az agyba az információkat.
Ha nem nyalja meg az orrát, akkor száraz (sőt, akár meleg is). Ha tényleg száraz orr a láz jele, akkor nekem van egy kutyám, aki 5 éve lázas, egy másik, amelyik két éve lázas.
Láz jelei:forróság, levertség, bágyadtság, étvágytalanság, hidegrázás, remegés. A legegyszerűbb, ha megméred a kutya testhőmérsékletét, így a legbiztosabb. Tedd a fenekébe a lázmérőt (vészhelyzetben emberi lázmérő is jó), tartsd ott 10 percig (lázmérőtől függően, van 3 perces is). A kutyáknál a 38 fok normális, náluk 39-40 fokos testhőmérsékletnél beszélhetünk hőemelkedésről illetve lázról.
Igaza van az előttem szólónak. Mienk ha nagyot alszik, nem nyalja közbe az orrát, szintén száraz, de semmi baja.
Jah, mi úgy szoktuk ellenőrizni, hogy felhajtom a fülét és ha forró a belseje, akkor tutira lázas. De álló fülűnél nem tudom... Meg tény, hogy jobb a lázmérőzés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!