Mit jelent az hogy egy kutya rühes?
Mint itt többen írták, egy élősködő megtelepedését a kutyában. Ez az élősködő (a rühatka) a pókszabásúak közé tartozik, nagyítóval látható méretű (0,3-0,4 mm), és a bőr szarurétegébe fúródva élősködik.
Minden tévhittel szemben eléggé fajspecifikus, a kutya rühösség inkább kutyáról kutyára, az emberi rühösség meg inkább emberről emberre terjed. Ez nem 100% azért, tehát a rühes kutya kezelésénél nem árt az óvatosság (gumikesztyű, már csak az alkalmazott szer mián is), de az atkafertőzések 99%-a fajspecifikus, néhány eset van, amit több gazdás polifág rühatka-fajok okoznak.
A kezelése helyileg, vagy bőrbe felszívódó atkaölő szerekkel történik, állatpatikában pl. vény nélkül kapható a Neostomosan nevű lemosószer kutyára, macskára.
Az állatorvos által adott injekció tökéletesen gyógyítja, ha nem várja meg az ember, hogy nagyon súlyos legyen az atkafertőzés. Nem értem hogy lehet, hogy ebbe a kezelhető betegségbe belehalhat egy kutyus. Hiszen nagyon vakarózik miatta, barázdásodni kezd a szőre és hullani, főleg a füle környékén. Ezeket látva a gazda következtethet rá, hogy erről van szó. Nekem a cicámnál volt, a szomszéd macskájától szedte össze. Egyetlen injekciótól elmúlt neki, de nem vártam meg, hogy csomókban hulljon szegénynek a szőre, hanem időben elvittem... a másik cicám is kapott egy szurit, bár neki nem volt tünete - megelőzés célzattal.
Szóval elég egyszerűen kezelhető, ha időben segítséget kap a kutyus.
Kedves előző, a végzetes kimenetelü atkafertőzés inkább a szörtüszőatka (demodex canis) szokott lenni, nem a rühatka, azomban a laikusok sokszor egybemossák ezt a két különböző élősködőt. Ami egyébként nem nagy gond, mert kb ugyanazokkal a helyi meg általánosan ható cuccokkal kúrálhatók, csak épp a szőrtöszőatka esetén ez nehezebb, még az említett általában ivermektines injekciós kezelés sikerességének esélye sem több önmagában 80%-nál. Szóval általában türelemjáték, a kutya szervezetének és immunrendszerének általános erősítése, és általános meg helyi atkairtó kezelés kombója, ami lassacskán eredményt hoz.
(érdekességként: anno a 70-es években még a Ditrifon 50 WP nevű - azóta kivont - rovarölő permetszert etették ilyenkor a kutyával, késhegynyit. A hatóanyag ma is forgalomban a németeknél, csak már gyógyszerként, Neguvon Bayer)
köszönöm!
csak azért kédeztem mert eléggé azon vagyok hogy majd ha végeztem a gimibe akkor felvegyenek az állatorvosira
és mindig a nat.geo.whid-et meg az animal planetet nézem és elegem volt abból h sose tudom h mit jelent az h egy kutya rühes
köszi mindenkinek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!