Miért FOJTÓ nyakörv? Miért jobb mint a többi? Milyen kutya fajtákhoz "való"?
ez pl egy fojtó.
Arra való hogy nagy kutyákat is megfoghass, tehát pl ha az én 80 kilósaim elindulnának egy macska után akkor ha megrántja a pórázt akkor beszorul és megáll azonnal.
Én kiállításra is egysoros fojtót használok, nem húzom, tehát nem fojt, de egész finom mozdulatokat is nagyon jól lehet átadni a kutyának
Mezőn, elhagyatott helyen én is sétálnék a kutyámmal póráz nélkül, mint ahogy teszem is.
De városban eszem ágában sincs. Egyrészt nem biztos, hogy mindenki örülne, ha egy nagytestű kutyát meglátnának póráz nélkül, másrészt számára is biztonságosabb pórázon jönni.
Ez nálunk is ugyanígy van.
Na, most már a kérdésre is válaszolok :D
Szóval én is fojtót használok, sima 1 soros, nagyszeműt, még ugyan nem kifejlett a kutyám, de így is a 40 kg-ot karcolja. A legnagyobb fojtót vettem rá, ha szélesedik a feje, nyaka, akkor is jó legyen majd rá felnőtt korában, valóban nem csúszik le róla és a séták nagy részében nem is érzi szinte, hogy rajta van. Viszont ha szükség van rá, hirtelen megugrik, megijed valamitől, vagy bármi, egy kézzel is meg tudom tartani.
Én nem szeretem a fojtót, ha kénytelen vagyok nyakörvet használni, akkor is sima, csatosat veszek elő. De itthon, falun, külvárosban nem kell semmi, se póráz, se nyakörv, se hám. Már sikerült elérnem, ha állatot lát a kutyám, akkor nem megy utána, el sem indul, hanem rám néz és engedélyt kér tőlem, hogy megkergethesse vagy játszhasson vele. Házak között persze erről szó sem lehet, ilyenkor azonnal le is tesz a mókáról. Szántóföldön, töltésen is csak ritkán engedek és csak egy bizonyos távolságig mehet tőlem. Városban sem kellene használnom, csak az emberi hülyeségtől félek egyedül. (Persze a rendeleteket is kénytelen vagyok betartani.) A kutyám erősebb nálam, bár igaz, azért nem 80 kg, de ha el akarna menni, fojtóval nem tudnám visszatartani, míg hanggal igen, szóval nem ezen múlik. Függetlenül ettől ha valaki tudja használni a fojtó nyakörvet megfelelően, azzal nincs semmi baj. Bár attól frászt kapok, mikor tacsin, bichonon, yorkin ilyet látok.
Kérdező, ha fojtót akarsz mindenképp, ne kezd el csak úgy, szórakozásból használni. Menj el egy suliba, hogy rendesen tanítsanak meg a szabályaira. Mert a nem megfelelő használattól igen könnyen lehetnek súlyos balesetek. Ismerősömnél történt, hogy emiatt pattant el egy ér a kutya nyakában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!