Hogyan szabályos a kutyát az autóban szállítani? Ha másképpen viszem milyen következménye lehet?
Néha visszük a párommal a kutyákat az autóban. A két nagy a csomagtérben utazik, ami nincs elkülönítve ráccsal az utastértől. A kölyök kutyus pedig az anyósülés előtt van, ha megnő, majd ő is megy hátra a nagyokhoz.
Ez így szerintem nem éppen szabályos, de hivatalos információt nem találok erről. Se a szállítási szabályokról, se az esetleges büntetés mértékéről.
Nincs rá szabály, arra se, hogy hányat szabad, arra se hogy hogyan. Egyetlen egy szabály van, a megengedett legnagyobb össztömeg! Úgyhogy akár 101 kiskutya is utazhat, ömlesztve!
Esetleg, ha rakománynak vesszük:
"47. § Teherszállítás
(1) Járművet megterhelni oly mértékig szabad, hogy össztömege a megengedett legnagyobb össztömeget ne haladja meg. Olyan gépjárművön, amelynek teherbírását csak a szállítható személyek számával határozták meg, személyenként 10 kilogramm rakomány is szállítható. Ha az ilyen járművel a megengedettnél kevesebb személyt szállítanak, a rakomány súlya annyiszor 68 kilogrammal növelhető, amennyivel a szállított személyek száma a szállítható személyek számánál kevesebb.
(2) A rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány
a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;
b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;
c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;
d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék, ki ne ömöljék, továbbá olyan módon legyen lefedve (letakarva), hogy le ne szóródjék;
e) az elkerülhetetlennél nagyobb zajt, szennyeződést ne okozzon;..."
Más országokban nem tudom szabályozzák-e.
Arról viszont hallottam (de leírva nem láttam), hogy külföldre egyszerre 5 kisállatot lehet vinni. De hogy ez fejenként, vagy kocsinként van-e, azt nem tudom.
A KRESZ csak a személyszállítást és a teherszállítást szabályozza.
Kutyára és egyéb állatra nem tér ki.
Állatok szállítása esetében az a követendő szabály, hogy a "a rakományt a járművön - annak belsejében, illetőleg rakfelületén - úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse." Rakomány = állat. :D
Ezt találtam:
""A szabály a kreszen alapszik: a kutya tárgynak, rakománynak minősül, és azt írja elő, hogy a rakományt úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, a személy és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Illetve egy hosszabb felsorolást tartalmaz a gondossági kötelezettségekről. Ezek között nem szerepel, hogy boxban, kikötve kell szállítani. Viszont a kresz mellé kiadtak egy miniszteri indokolást, kresz magyarázatot, ami leírja, hogy a kutyát az utastérben és a csomagtartóban is csak boxban vagy megfelelően rögzítve lehet szállítani. Ez egyfajta jogszabályértelmezés és kötelez. Akkor büntet a rendőr, hogyha a kutya nincs rögzítve vagy nem megfelelően van rögzítve. A rögzítés lehet box, kutya biztonsági öv, hám, stb., ami erre alkalmas. Hogyha a kutya nincs, vagy nem megfelelően van rögzítve, az a közúti szabályok kisebbfokú megsértésének minősül. Szankciója: helyszíni bírság 5.000 Ft-tól 20.000 Ft-ig, ha nem fizeted meg, csekket kapsz, de akkor az összeg min. 40.000 Ft, max. 150.000 Ft. A rendőr dönti el, hogy az összeghaárokon belül mennyire bírságol. "
Utolsó válaszoló!
"Viszont a kresz mellé kiadtak egy miniszteri indokolást, kresz magyarázatot, ami leírja, hogy a kutyát az utastérben és a csomagtartóban is csak boxban vagy megfelelően rögzítve lehet szállítani. Ez egyfajta jogszabályértelmezés és kötelez."
Ezt a miniszteri indoklást (?) kérem linkelni.
#3-nak
Erről az indoklásról annyit, hogy mindenki ismer valakit, aki látott olyan embert, aki hallotta valakitől. De senki nem mondja meg, hogy pontosan hol van leírva!
Nem egy ismerősömet megbüntették helyszíni 5.000,- Ft-ra, mert nem volt kikötve a kutya és a hátsó ülésen fekve utazott.
Lehet kapni pár ezer forintért autós hámot (kutyabiztonságiöv, vagy mi a szösz a neve), de igazából borzalmas minőségű... Én javaslom, hogy akkor inkább egy box-ra ruházz be és azt használd (akár utastérben, akár csomagtartóban). Sokkal drágább, többtízezer forint, de sokkal biztonságosabb egy esetleges balesetnél, mint ha kikötöd - akár hámmal, akár nyakörvnél fogva pórázzal.
Sajnos a kutyásokra az utóbbi időben nagyon rámentek, múltkor engem is meg akartak büntetni nem megfelelő rögzítés miatt (nyakörv+póráz hozzákötve a biztonsági övhöz), de szerencsém volt, és kidumáltam.
Kedves Kérdező!
Én is nagyon kíváncsi lennék a linkre, mert ilyet csak külföldről hallottam...itthon soha semmilyen leírást nem láttam, hallottam kutyák szállításáról.
A kutyám mondjuk nincs rögzítve, de a csomagtartóban ülve-fekve, vagy az anyósülés előtt ülve-fekve utazik...még senki nem szólt be
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!