Kuvaszt vagy kaukázusi farkasölőt választanátok nagy telek őrzésére?
Szia!
Én inkább a kuvaszt javasolnám, márcsak azért is mert magyar fajta, nemzeti kincsünk. Magától egy kutya sem vadul meg, ezek az agresszív kuvaszok csak a nem megfelelő nevelés ill. szocializáció miatt lettek olyanok, amilyenek. A kaukázusi szerintem nagyon agresszív, harapós.
Szia!
A kuvasz a világon a legjobb kutya SZERINTEM! Fontos, hogy tudd, hogy személyhez kötődik, nem megfelelő olyan feladatra, ahol nincs mellette a gazdája, egyedül van. Hiszen régen a ménest (mert ugyebár a kuvasz és a komondor a ménest,vagy a gulyát, és csak nagyon ritkán a nyájat őrizte) sem egyedül őrizte, ott volt vele a csikós, télen pedig ugyanúgy ott volt a családdal gyakran bent a házban és sosem volt 'kirekesztve'. Azért terjedt el róla az a tévhit, hogy 4 éves korára meghülyül meg széttép meg stb stb, mert a második világháború óta egyáltalán nem a rendeltetésnek megfelelően használják, azaz kiláncolják, vagy bezárják egy kennelbe. Persze, hogy megőrül, de ez esetben melyik kutya nem őrülne meg? Ugyanakkor egy határozott gazdára van szüksége, de ha megfelelően bánnak vele az életét is odaadja a gazdáért/családért. Tapasztalatból beszélek, nekem kuvaszom van és mentőkutyáztam is vele, sosem okozott csalódást. Ha olyan telket kell őriznie ahol nincs mellette ember, akkor arra nem a kuvasz a megfelelő fajta, de ha rendszeresen ottvagy mellette és foglalkozol vele akkor bátran merem ajánlani. A kaukázusit annyira nem ismerem. Ha van kérdésed, vagy esetleg a kuvasz mellett döntenél, akkor írj bátran, tudok ajánlani tenyésztőt, mert manapság már nem könnyű jó kuvaszt találni, azt is tenyésztik össze-vissza.
Remélem hasznos volt..:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!