Kan rotit hány éves korban lehet először pároztatni vinni?
Ha van a kutyádnak törzskönyve, akkor csináltasd meg rá a szűréseket, meg a munkavizsgát, illetve jegyeztesd be valahol (talán MEOE), hogy hivatalosan is fedező kan lehessen. Meg vidd el kiállításra, hogy minősíthessék.
Csak törzskönyves, egészségügyileg szűrt (papírokkal igazolt), minősített szukára ugrasd rá, melynek szintén van tenyészértéke.
Csak, hogy tudd...
Az egyszeri fedezés nem fogja lenyugtatni a kutyádat. Sőt...onnantól sokkal jobban fogja érdekelni minden szuka, fajtától függetlenül, főleg tüzelési időszakban.
A másik pedig, hogy a kölykök nem a Te kutyád klónjai lesznek. Bármelyik ősre kannál-szukánál jobban fognak hasonlítani, mint akármelyik szülőre.
De, rajta!
Főleg, ha az iskoládban lesz vevő. Aztán akkor ne bújj el, ha a kölyök nem olyan lesz, mint a kanod és a tulaj az égiek mellett a Te kutyádat is erősen szidni fogja, hogy milyen utódot volt képes nemzeni.
Értékes? Hát pont ez az, téged csak a pénz vezérel! Ráadásul mitől lenne értékes egy törzskönyv nélküli kutya? A tenyésztőt a fajta nemesítése, szeretete, jobbá tevése vezet, ami pénzt a kicsikért kap, az igen magasnak tűnhet, de még az sem hozza vissza a szűrésekre, oltásokra, kiállításokra, tenyésszemlékre, orvosi ellátásra költött pénzt. Ez egy nagyon költséges, elszánt hobbi, amiért a fizetség az, hogy benne van a kezed a fajta nemesítésében, fenntartásában, jobbá tevésében. Ezt egy egyszeri alommal nem lehet elérni, sőt, törzskönyves kutya nélkül meg végképp nem. Ezzel nem arra akarlak buzdítani, hogy hozz le több almot, hanem hogy azt a leendő egyet is felejtsd el! A fajta fenntartását bízd a tenyésztőkre. Aki kicsit kér tőled, azt küld el egy jó tenyésztőhöz. Ráadásul annak az esélye, hogy egy kicsi is fog hasonlítani küllemben és jellemben a tiédre, igencsak kicsi.
Az én uszkárotól is folyton kölyköket kértek, mivel nagyon jó sport kutya, jellemben is a fajta egyik kiemelkedő egyede, de mondtam hogy nem, én nem szaporítok, nem hozok le egyszeri almot, mert 'felesleges', értelmetlen. Sőt, hogy megkíméljem a későbbi betegségektől, ivartalaníttattam. Ha valaki érdeklődik, hogy lesz e alom, mosolyogva csak annyit mondok: nem, ivartalanított. :)
Most még nem tehetsz arról, hogy a sintértelepen halomra altatják a kutyákat, ez igaz. Viszont ahogy lehozol egy almot, onnét kezdve már neked is van benne felelősséged. Persze, nagyon jó gazdikat találsz majd. A kérdés az: 1. a nagyon jó gazdi kitart-e a kutya egész életén keresztül, 2. lehoz-e almot a kutyájától. Ha ezek közül bármelyik is rosszul sül el, akkor miattad kerül 1 kutya, majd annak a kölykei közül 3, majd annak a kölykei közül 23… az altatóinjekcióhoz.
Sajnos ez sokkal komolyabb felelősség, mint azt ilyenkor az ember sejtené.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!