Dominancia vagy a hormonok?
A párzás csak az alfa pár kiváltsága, ez lehet, hogy ösztön is, de attól még dominancia is feléd. Neki nincs joga ehhez, ezzel azt közli, hogy ő fölötted áll. Még kölyök, még akkora nagy gond, csak próbálgatja a határokat, ne engedd és nem lesz gond.
Szukás gazdi vagyok, én rühellem, ha a kutyámra rámásznak kanok és a gazdik nem csinálnak semmit, már csak azért is, mert ez veszélyes, könnyen lehet valami balesete a kutyámnak. Többek között ezért is javaslom, hogy ne hagyd a kutyádnak.
Ha a sorrend tényleg rendben van, az ivaros kan sem mászik rá, még a tüzelő szukára sem a gazda jelenlétében. Mondom, nálatok nincsenek nagy bajok, csak tiltsd le erről. :)
Tiltottam neki, ha még előfordul később, akkor sem lesz másképp :)
Joeyt is dominálta le már más kutya, nem is egy. Bennem is felment a pumpa, amikor a gazdi csak nevetett rajta, nekem kellett rászólnom az ő kutyájára. :S
Akumi válaszában látok logikát...a kutyák nem olyan hülyék, hogy ha pározni akarnának, akkor a levegőben mozognának, hanem előbb "pozícióba" kerül, és utána kezdi el.
Amúgy meg mi a túrót csinált egy tüzelő szuka a többi kutya között...? Ezért olyan mérges tudok lenni, amíg ivaros volt a szuka kutyám, úgy kerültünk minden kutyát, mint a tüzet.
Lehet, hogy akuminak van igaza.
Most csak hangosan gondolkodom.. Felnőtt kutya már tudja mi fán terem a dolog, hogy-mint kéne. De egy növendék kutya nem lehet, hogy mivel még nem párosodott soha, ezért elsőre fogalma sem volt hogy megy ez és ezért sikeredett ilyenre?
Engedelmességi tanfolyamok elején szoktak olyan domináns kutyák iw lenni, hogy mindegy nekik, hogy kant vagy szukát, de akár a fején, oldalán is elkezdenek párzó mozdulatokat végezni. Akumi, igazad van, annyit hadd írjak, hogy pont most volt egy nagy etológiai találkozó, ahol arra jutottak, hogy nem lehetünk a kutyáink vezérei, csak gazdái, mert: a vezérnek kell a falkát védeni, mégis mi szépen alszunk, amíg éjszaka a kutyank véd minket, őrzi a házat. A másik pedig, amire ki akartam lyukadni: csak az alfa párosodhat, DE! Ha ez így lenne, nem lennének tenyésztők, fajták stb, mert nem párosodhatnának a kutyáink sem, mi mégis visszük őket ivaros kanokoz, szukákhoz, hogy kiskutyák legyenek. Ebből azt is leszűrhetné a kutyánk, hogy ejj, itt én vagyok az alfa, sőt, a gazda is ezt akarja, ide hozott egy ivaros szukához. És nem akarjuk bevallani, de ez tényleg így van! Nem lehetünk teljesen vezéek, nem élhetünk, nem viselkedhetünk farkasokként. A kutyákat sem kezelhetjük farkasokként, elvégre háziasitottuk őket, belőlünk meg sosem lesz farkas! Vezére pedig csak a farkasokank lehet, nekünk kutyáink vannak. Ez most még nagyon új a népnek, de haladni kell a felfedezésekkel, amelyeket ki elfogad, ki nem. A szabályomat ugyanúgy be lehet, be kell tartani mint eddig, de ezzel ne azt akarjuk elérni, hogy falkavezérek legyünk, hanem hogy ne nőjön a kutyánk a fejükre, ne fusztrált, hanem boldog életet élhessen a kutyánk, és hogy ne keserítsük meg egymás életét. De azért remélem, látod benne a logikát.
Bocsánat Alexandra, hogy mindezt ide írtam.
Teljesen jó, amit írtál, de ezen jót mosolyogtam:
"mi szépen alszunk, amíg éjszaka a kutyank véd minket, őrzi a házat" - azt hiszem az én kutyám ezt nem így látja, ő remekül alszik minden éjjel a lábamnál :D
Semmi gond :)
Nekem nagyon hasznos volt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!