Szabad vásárolni attól a szaporítótól, aki nem tartja rossz körülmények között a kutyáit?
Ismerek szaporított goldent. Két évesen gyakorlatilag lebénult, alig bírta vonszolni magát, rengeteg kezelés, gyógyszer, mágnesterápia után már tud akár egy órás, lassú tempójú sétát tenni, de soha többé nem labdázhat, és nagyon kell rá vigyázni, mert ha megerőlteti magát, napokig szenved. Az összes alomtestvére így járt (csak később jött ki rajtuk), de a gazember csak gyártja tovább a kölyköket a betegséget örökítő szülőktől, hiszen van igény az olcsó kiskutyákra...
Ismerek szaporított bullterriert, argentin dogot is. Allergia, bőrproblémák, szemprobléma, veseelégtelenség, diszplázia. Bull típusú terriert, ami olyan ideggyenge, hogy a kutyasuliban elkülönítve foglalkoztatják, a séta vele rémálom. Szívbeteg, gyomorrákos, allergiás dobermannt.
Légcsőszűkületes yorkit, ami alig kap levegőt, fuldoklik, krákog. Francia bulldogot, boxert ugyanígy. Lebénult tacskót, német juhászt. Palotapincsit, aminek egyik nap egy kanapéra ugrástól kiesett a szeme, ki kellett műteni (bátyám menyasszonyáé, egy szaporítótól van, aki mindenféle divatos pici kutyákat ellet).
Soroljam még? Ezek kölyökként mind cuki, eleven, egészségesnek tűnő apróságok voltak, a baj csak később jött elő...
Nem, nem vásárolnék szaporítótól akkor sem, ha jól tartja a kutyáit. Akkor sem, ha csak hobbi célra kell, mert nem akarok egy vagyont hagyni az állatorvosnál, és végignézni a kutyám szenvedését, esetleg idő előtti halálba segítését a kínjai miatt. Tudom, hogy vannak, akik szerencsével jártak, és nem lett beteg a kutyájuk évek múlva sem, de én nem kockáztatnék!
Persze, tenyésztőnél vásárolt kutya is lehet beteg (szeretnek ezzel érvelni a szaporító-pártiak), de sokkal kisebb az esély, és van valami még, ami szaporítóknál nincs: EGÉSZSÉGÜGYI GARANCIA!
Én tudom, hogy a kiskutyám átgondolt párosításból, a standardnak megfelelő, kiállításokon is eredményes, szűrt, tenyésszemlés, jó idegrendszerű szülőktől származik, a tenyésztőre mindig számíthatok, sokat segít. A kutyám pedig gyönyörű, okos, állandóan gyönyörködöm benne. Ha baj lenne az egészségével, akkor is számíthatok a tenyésztőjére. És a másik, hogy olyan embertől vettem, aki a fajta nemesítésére tette fel az életét, nem csak a menhelyeket tömi a sok fajtajelleges ebbel.
Hmmm,tudom, hogy most sokan lepontoztok, de nem érdekel, leírom:
Kedvenc fajtám "mestertenyésztői" között nem is egy "szaporítóról" tudok. Amíg a kiállításokon bizonyos bíróknál csakis egy-két tenyésztő kutyája nyerhet, amíg a törzskönyv adok-veszek meg nem szűnik, amíg lehet hamis szűrési eredményeket gyártani, addíg ugyanolyan lutri drága kutyát venni.
Konkrétan tudok legalább 3 olyan kutyáról, akik eredetileg tk. nélkül lettek egy kedves "tenyésztő" kutyái, most többszörös championok! Azt sem tudni, kik a szüleik!
Volt olyan "Év tenyésztője", akitől nem is olyan régen az összes kutyáját lefoglalták, rossz tartási körülmények miatt.
Megint másik tenyésztő kutyájáról azt sem tudni, melyik szukája szülte/ez nem vicc, adatbázison fenn van a kiskutya, de az "anyakutya" nem volt vemhes, legalábbis az adott időpontban biztos nem!/
Akkor ki is a szaporító?
Bizony, van, aki a hobbyból tartott kutyájától kölyköt szeretne, és urambocsá, lehoz egy almot, tisztességesen felneveli, oltatja, szuper körülmények között tartja, prémiumtáppal eteti, gondoskodik a szocializációról, gondosan megválogatja, kinek adja el a kölyköt, ez miért fáj egyeseknek?
Láttam én olyan "szaporított" kutyát, aki kenterbe verte az összes akkor a fajtából fellelhető és hirdetett "tenyésztett" kölyköt, sőt, később az állatorvos is azt mondta, ritka szép kutya a fajtáján belül.
Én azt mondom, elég, ha a tartási körülményeket, a gazdát, és az ott tartott állatokat megnézi a leendő vevő, és leszűrheti, érdemes-e kutyát venni arról a helyről.
Nem hiszem én, hogy az "olcsó húsnak híg a leve" ebben az esetben is megállja a helyét, hiszen amíg egy tenyésztett kutyáról, aki több 100 ezer Ft-ba kerül, az sem biztos, hogy az, akiről a törzskönyv szól, addíg nekem magyarázhatjátok az ellenkezőjét!
Természetesen én is elitélem azt, aki fél évente elleti a kutyáját, orvos sose látja, tésztán neveli a kölyköket, oltást, féreghajtást nem adat, és piacon árul, de azért mindenkit ne szaporítózzunk le, hiszen lehet, több felelősséggel van a szeretett kutyája iránt, mint a nagy "mestertenyésztők"!
Senki nem mondta, hogy minden tenyésztő tökéletes. Vannak közöttük is csalók, mint ahogy ez más szakmában is előfordul. Ettől még ugyanúgy elítélem azt, aki tk. nélkül ad el kiskutyát. Tök mindegy milyen körülmények közül.
Azt írtuk, hogy mielőtt kutyát vesz, beszélgessen a tenyésztővel, látogassa meg őt és ha szimpatikus neki, akkor vegyen tőle kutyát, nem azt, hogy ha tk-s a kutya, akkor megveheti.
ma 00:13
Én is egyet értek veled. Engem is lelehet pontozni.
Manapság sajnos, már tenyésztőt is nagyon, nagyon megkell válogatni.
Csak, hogy egy példát mondjak... A kedvenc fajtámban, egy állitólag elég jó tenyésztő, dijnyertesek a kutyái stb... Szembeteg kutyája van tenyésztésben, és ez a kutya még most is nyer kiállitást, természetesen a biróval minden megvan beszélve. Ha nem volnának elég jó kapcsolataim eszembe nem jutna róla, hogy ilyesmi folyik a háttérben és nyugodtan vennék tőle kutyát.
Természetesen evvel nem azt akarom mondani,hogy szaporitani kell agyba főbe, mert van elég kutya, elég szar a helyzet, sajnos... Csak azt, hogy nem az a két véglet van, mint amit itt állandóan mondanak, hogy hiper szuper tenyésztő és büdös szar szaporitó, mert sajnos van olyan is, hogy a ,,szaporitó,, aki mindent megad a kutyának, mint ahogy irták feljebb rendesen oltatja, rendes táp,szeretet,szocializásció stb. tisztességesebben csinálja egy adott tenyésztőnek mondott személynél. Sajnálatos nagyon, de ilyen világban élünk.
Evvel senkit nem akarok lehúzni, mert van persze tenyésztőből is, aki valóban aranyat ér, van is szerencsém ismerni ilyet is. Csak ugye ezt is nagyon nehéz kiszűrni és sajnos ebből is legalább oylan kevés van, mint tisztességesebb szaporitóból.
Elnézést kérek, ha valakit megbántottam.
Szia!
Nem tudom melyik fajtáról beszélsz, és a tenyésztőt sem szeretném védeni, de ehhez hozzátartozik, hogy sajna van olyan fajta, amely e
Tehát akkor még egyszer:
Szia!
Nem tudom melyik fajtáról beszélsz, és a tenyésztőt sem szeretném védeni, de ehhez hozzátartozik, hogy sajna van olyan fajta, amely egyedeinek 95%-a hordozza vagy beteg egy bizonyos szembetegségre. Hozzáteszem, hogy a kutya életminőségére ez a betegség (a legtöbb esetben) nincs hatással. És az öröklésmenetet sem ismerjük teljesen. Ha kivonnánk a tenyésztésből a beteg kutyákat, akkor eltűnne a fajta.
Tényleg nem szeretnék se tenyésztőt, se szaporítót védeni, de mindennek két oldala van. Elméletileg a tenyésztők azért vannak, hogy mérlegeljenek (betegség-küllem-idegrendszer-munkateljesítmény stb alapján). Igazatok van, hogy sajnos találni olyat, aki nem teszi meg és olyat is, akinek lövése sincs a fajtáról, amit tenyészt. Ez nagyon szomorú. De ettől még nem fogok védeni egyetlen szaporítót sem. És hiszem, hogy nem minden tenyésztő csaló és remélem, hogy nem ebbe az irányba haladunk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!