Diszplázia öröklése hogy működik? (lent)
Ha például a kannak és a szukának is C minősítésű diszpláziája van, akkor a kölykök mindenképpen diszpláziások lesznek? Vagy születhetnek akár mentes (A minősítésű) kölykök is?
Illetve a tenyésztő milyen formában vállal garanciát diszpláziára?
elviekben poligénes/multifaktoriális öröklődésű de ez csak egy lehetőség... még a tudósok is vitatkoznak azon, hogy egyáltalán örökletes e hisz eddig nem találtak gént ami ezt befolyásolná...
Igen születhet sőt F es kutyának is lehet A-s kölyke és ez fordítva is igaz...
Nekem az az elméletem, hogy a dp mint megbetegedés önmagában nem öröklődő inkább a hajlam öröklődik abból kifolyólag, hogy mondjuk egy vonalnál gyakoribbak a gyorsan növekedő egyedek így azok hajlamosabbak a dp-re ha szűrjük a csípőt/könyököt/ vállat akkor feltehetőleg olyan egyedek kerülnek a tenyésztésbe akik olyan növekedési üteműek, méretűek stb ami a jó csípő eredmények szempontjából kedvezőbb... ellenben ha a kutya megfelelően van táplálva, mozgatva stb akkor azzal a negatív növekedési ütemet képesek vagyunk befolyásolni és ezzel csökkenthetjük a dp kialakulásának esélyeit
Mivel az én fajtámban csak A minősítéssel lehet tenyészteni, tapasztalatom nincs. De még így is előjön kb 50. kölyöknél egy C. Tehát úgy gondolom elég dominánsan öröklődik.
én biztos nem vennék olyan alomból kutyát ahol a vérvonalban C van.
akkor az én fajtámmal rosszul járnál nálunk a B-C az átlag néha van egy egy A de az nagyon ritkán...
Alapból nem lehet domináns az öröklődés! ha domináns öröklődés lenne akkor minden A nak csak A kölyke lehetne és minden C nek C vagy rosszabb! a domináns öröklődés lényege, hogy a szülők örökítik és nem egy generációkon át "bujkáló" dologról beszélhetünk... ha a Dp dominánsan öröklődő lenne akkor már rég megoldódott volna a probléma és elég lenne kivonni azokat az egyedeket akik dp-sek
Azt honnan lehet tudni, hogy melyik fajtánál milyen minősítésűt lehet tenyésztésbe vonni?
Illetve szokás diszpláziára valamilyen formában garanciát vállalni? Vagy ha pl. B-s szülőktől D-s vagy E-s lesz a kölyök, akkor így jártam?
minden fajtaklub meghatározza a tenyésztés feltételeit. A kötelező szűréseket és azok minimális eredményét.
Ha garanciát vállal a tenyésztő, akkor akár kicseréli a kutyát, akár beszáll a gyógyításba...szerződéstől függ.
Ha nincs ilyen a szerződésedben,akkor így jártál
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!